Η πληρωμή οφειλών προς την Εφορία είναι ίσως αυτή την περίοδο η πλέον δύσκολη άσκηση αν όχι ο εφιάλτης για επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα.
Στο υπουργείο Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι η αγορά χρειάζεται ανάσες, αλλά από τη άλλη και ο κρατικός κορβανάς χρειάζεται να γεμίζει από τους φόρους, προκειμένου να χρηματοδοτεί την λειτουργία της οικονομίας και μέρος από τα συνεχή πακέτα στήριξης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επί του παρόντος η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μπουν στον πάγο οι πληρωμές οφειλών του Φεβρουαρίου για τους πληττόμενους. Η απόφαση αυτή φαίνεται να είναι μονόδρομος, αφού το νέο αυστηρό lockdown στερεί από την οικονομία πόρους και περιορίζει το εισόδημα των φορολογουμένων.
Κατά συνέπεια εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας, και επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θα έχουν τη δυνατότητα και για τον Φεβρουάριο, να μην πληρώσουν τη δόση ή τις δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών οι οποίες κανονικά θα πρέπει να εξοφληθούν έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Οι δόσεις των ρυθμίσεων του Φεβρουαρίου που θα «παγώσουν» θα μετατεθούν για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι δεν παίρνει παράταση
Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για τις άλλες υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι για τον Φεβρουάριο. Έτσι θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους, η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία καθώς και τα τέλη κυκλοφορίες του 2021
Για εκείνους που δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, μπορούν να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, εκτός από τα τέλη κυκλοφορίας. Για τα τελευταία υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, για εκείνους που διαθέτουν πιστωτική κάρτα, αφού οι περισσότερες τράπεζες έχουν ανάλογα προγράμματα.
Η πάγια ρύθμιση της εφορίας προβλέπει πληρωμή φόρων έως και 24 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) ή σε 48 μηνιαίες δόσεις αν πρόκειται για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κ.α.).
Εν αναμονή της γενικής ρύθμισης
Όλοι βέβαια περιμένουν την γενική ρύθμιση που θα αφορά τα χρέη που γεννήθηκαν στην πανδημία. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής από την 1η Μαΐου θα πρέπει να πληρωθούν, όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από το πρώτο και το δεύτερο lockdown και έχουν παγώσει μέχρι τις 30 Απριλίου.
Βέβαια είναι πρακτικά αδύνατο οι επαγγελματίες να εξοφλήσουν έστω και αν κάνουν χρήση της ρύθμισης των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων. Η αγορά πάντως και οι κλαδικοί φορείς πιέζουν για 120 δόσεις και ζητεί ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα καθώς στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους προστίθενται και οι οφειλές από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων καθώς και οι φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.
Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν το ενδεχόμενο για περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας αλλά μόνο για όσους πραγματικά έχουν πληγεί και τις χρειάζονται για να σταθούν όρθιοι. Οριζόντια μέτρα για όλους βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημία και τις δημοσιονομικές αντοχές.