Τρίτη, 26 Νοε.
15oC Αθήνα

Μιανμάρ: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές παρά τις απειλές και τις συλλήψεις από τους πραξικοπηματίες

Μιανμάρ: Στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές παρά τις απειλές και τις συλλήψεις από τους πραξικοπηματίες

Στους δρόμους βγήκαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Μιανμάρ (Βιρμανία), παρά τις νέες συλλήψεις που διατάχθηκαν χθες από την χούντα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική κατάσταση στη χώρα. 

Αψηφώντας την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, οι διαδηλωτές πορεύθηκαν ειρηνικά καταγγέλλοντας το πραξικόπημα της 1η Φεβρουαρίου, που καταδικάσθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδικότερα από την Ουάσινγκτον που επέβαλε νέες κυρώσεις κατά των βιρμανών στρατηγών.

Στην Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, ένα πλήθος γιατρών, ποδοσφαιριστών, φοιτητών, ιδιωτικών υπαλλήλων διαδήλωσαν στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πόλης. «Δώστε μας πίσω την εκλεγμένη μας κυβέρνηση», «Σεβαστείτε την ψήφο μας», φώναζαν.

«Δε θα επιστρέψουμε στην δουλειά παρά όταν η πολιτική κυβέρνηση της Μητέρας Σου Τσι θα έχει αποκατασταθεί. Δε μας νοιάζουν οι απειλές», δήλωσε στο AFP 24χρονος γιατρός.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις, ανάμεσά τους και το Ναϊπιντάου, η διοικητική πρωτεύουσα της χώρας.

Η χώρα δεν έχει γνωρίσει τέτοιο κλίμα διαμαρτυρίας από την «επανάσταση του σαφράν», στην οποία πρωτοστάτησαν οι βουδιστές μοναχοί το 2007.

 

Αστυνομικοί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί, γιατροί και νοσηλευτές και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχουν κατέβει σε απεργία.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάιν τους διέταξε χθες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, απειλώντας τους με «αποτελεσματικές ενέργειες» εναντίον τους.

Περισσότεροι από 250 πολιτικές προσωπικότητες και ακτιβιστές έχουν συλληφθεί και κρατούνται μετά το πραξικόπημα.

Η Ουάσινγκτον θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τις συναλλαγές στις ΗΠΑ δέκα στρατιωτικών ή απόστρατων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πραξικόπημα.

Ωστόσο, οι βιρμανοί στρατιωτικοί δεν διαθέτουν σημαντικά οικονομική συμφέροντα στις ΗΠΑ, αλλά στην Σιγκαπούρη, και κατά το παρελθόν τέτοιου είδους μέτρα δεν εμπόδισαν την βιρμανική χούντα να παραμείνει στην εξουσία.

Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν απειλήσει επίσης με την λήψη μέτρων.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κρίση. Η στάση του Πεκίνου και της Μόσχας θα εξετασθούν προσεκτικά. Αλλωστε, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διαδραματιζόμενα στην Μιανμάρ είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας.

Η στρατιωτική χούντα αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου και την νίκη του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία.

Στην πραγματικότητα, οι βιρμανοί στρατηγοί φοβούνται ότι η επιρροή τους θα μειωθεί μετά την νίκη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία ενδεχομένως θα επεδίωκε να τροποποιήσει το σύνταγμα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που επικρίθηκε με δριμύτητα από την διεθνή κοινότητα για την απαθή της στάση απέναντι στις διώξεις της μειονότητας των Ροχίνγκια, τελεί σε κατ΄οίκον περιορισμό στο Ναϊπιντάου.

Η Βιρμανία, που μετονομάσθηκε σε Μιανμάρ το 1989 από την στρατιωτική χούντα, έχει ζήσει από την ανεξαρτησία της το 1948 σε καθεστώς στρατιωτικής δικτατορίας για 50 περίπου χρόνια, που σημαδεύτηκαν από αιματηρές καταστολές των λαϊκών εξεγέρσεων του 1988 και του 2007.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις