Τρίτη, 26 Νοε.
11oC Αθήνα

Διόνυσος: 72 δραματικές ώρες για χιλιάδες πολίτες – 1.200 δέντρα πεσμένα και 4 καυτά ερωτήματα

Διόνυσος: 72 δραματικές ώρες για χιλιάδες πολίτες – 1.200 δέντρα πεσμένα και 4 καυτά ερωτήματα

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ζουν οι κάτοικοι αρκετών περιοχών καθώς βιώνουν ακόμα τα προβλήματα που άφησε πίσω της η “Μήδεια” με τον ΔΕΔΔΗΕ και την τοπική αυτοδιοίκηση να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στο άλλο.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο ο όγκος του χιονιού που έπεσε στο δήμο Διονύσου είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση 1.200 δέντρων, πολλά εκ των οποίων παρέσυραν κολώνες και καλώδια της ΔΕΗ και βύθισαν στο σκοτάδι για τουλάχιστον 60 ώρες χιλιάδες νοικοκυριά.

Ακόμα και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, τέσσερις ημέρες μετά τις πρώτες νιφάδες χιονιού που έπεσαν στην Αττική και ένα 24ωρο από την υποχώρηση της κακοκαιρίας, περιοχές της Δροσιάς, του Διονύσου, του Αγίου Στεφάνου αλλά και της Άνοιξης παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ σε ορισμένα σημεία αρκετά σπίτια δεν υδροδοτούνται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο λόφο Ανθέων της Άνοιξης όπου και πριν λίγες ώρες δεκάδες οικογένειες παρέμεναν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χωρίς νερό και ρεύμα. Από εκεί και πέρα τα περισσότερα προβλήματα στο δήμο Διονύσου που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εντοπίζονται στη Δροσιά και στο Διόνυσο.

Πολλά από δέντρα που έχουν πέσει στους δρόμους δεν έχουν απομακρυνθεί, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα, φαίνεται να μην επαρκούν προκειμένου να δώσουν ασφαλή διέλευση σε μικρότερους δρόμους που περνούν μπροστά από τα σπίτια των κατοίκων. Οι περισσότεροι από αυτούς ακόμα και σήμερα με φτυάρια προσπαθούσαν σήμερα να δημιουργήσουν διόδους για τα αυτοκίνητα τους.

Οι εικόνες καταστροφής με τα πεσμένα δέντρα πάνω σε οχήματα πολιτών, οι σπασμένες κολώνες και τα κομμένα καλώδια της ΔΕΗ, θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Η απόγνωση των κατοίκων που είδαν το κρύο να εισβάλλει και μέσα στα σπίτια του, καθώς ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούν ήταν τα τζάκια, αλλά και η έλλειψη νερού για τρία τουλάχιστον 24ωρα δημιούργησαν δραματικές συνθήκες.

Όσα από τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούσαν, εξυπηρετούσαν τους πελάτες τους μόνο με μετρητά, καθώς η διακοπή του ρεύματος αλλά και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο διαδίκτυο έκαναν απαγορευτική την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Την ώρα μάλιστα που τα τραπεζικά υποκαταστήματα ήταν κλειστά και τα ATM δεν λειτουργούσαν.

Ουρές σε καφετέριες για λίγο ρεύμα

Οι τηλεπικοινωνίες ακόμα δυσκολότερες, καθώς τα δίκτυα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν εξαιτίας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Οι κάτοικοι, δημιουργούσαν μεγάλες ουρές έξω από καφετέριες, όπου λειτουργούσαν με τη χρήση γεννητριών και περίμεναν για αρκετή ώρα να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Πολλοί ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, κινδύνεψαν καθώς χρειάζονταν παροχή οξυγόνου, το οποίο όμως δεν μπορούσαν να λάβουν καθώς δεν υπήρχε ρεύμα.

Δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι του δήμου Διονύσου, που εγκατέλειψαν τις τελευταίες ώρες τα σπίτια τους προκειμένου να βρουν ζεστασιά και νερό. Πολλοί από αυτούς οδηγώντας μέσα στα χιόνια πήγαν σε συγγενείς τους, σε άλλες περιοχές της Αττικής, έως ότου επιστρέψει η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση.

Το ύψος του χιονιού σε πολλά σημεία του Δήμου Διονύσου, έφτασε το ένα μέτρο με τους παλιούς κατοίκους της περιοχής να αναφέρουν ότι κάτι παρόμοιο έχουν να δουν από το 1983. Για την κακοκαιρία που σάρωσε την Αττική, η πολιτεία είχε δηλώσει ότι ήταν απόλυτα προετοιμασμένη. Ωστόσο εκ των αποτελεσμάτων φάνηκε, ότι κάτι πήγε στραβά με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνθήκες που δημιούργησε το πέρασμα της “Μήδειας” από την Αττική. Κι όλα αυτά σε απόσταση 23 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Ποιος φταίει

Κι ενώ τα προβλήματα έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται, οι εμπλεκόμενοι φορείς ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο για παραλείψεις και κωλυσιεργίες που συνέβαλαν εγκλωβισμό χιλιάδων πολιτών στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ, για το ποιος φταίει για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Οι δήμαρχοι τόσο στον Διόνυσο όσο και σε άλλες περιοχές των Βορείων Προαστίων στρέφουν τα βέλη τους στο Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς όπως αναφέρουν δεν είχε προχωρήσει στο κλάδεμα των δέντρων με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος τους από τις χιονοπτώσεις και τελικά να πέσουν πάνω στα καλώδια.

Από την πλευρά του ο ΔΕΔΔΗΕ κατηγορεί την τοπική αυτοδιοίκηση ότι δεν υπήρξε γρήγορη απομάκρυνση του χιονιού από τους δρόμους, έτσι ώστε να φτάσουν τα συνεργεία της όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Καυτά ερωτήματα

Την ίδια ώρα όμως που τοπική αυτοδιοίκηση και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στις επάλξεις, υπάρχουν τέσσερα καίρια ερωτήματα τα οποία θα πρέπει πρώτα να απαντήσουν οι ίδιοι πριν επιχειρήσουν να μετατοπίσουν το βάρος των ευθυνών τους.

Οι χιονοπτώσεις στα Βόρεια Προάστια και ειδικότερα στο δήμο Διονύσου, ξεκίνησαν στις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι πρώτες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, περίπου 16 ώρες μετά την έλευση της Μήδειας. Για παράδειγμα στη Δροσιά η πρώτη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στις οκτώ το πρωί της Δευτέρας και επανήλθε στις τέσσερις το μεσημέρι.

Στις έξι το απόγευμα της ίδιας ημέρας το ρεύμα κόπηκε ξανά και από εκείνη τη στιγμή έως και τώρα δεν επανήλθε σε πολλά σημεία της.

Αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγω για ισχυρότερα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, μήπως υπήρξε ολιγωρία στην λήψη αποφάσεων αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που άρχισαν να συσσωρεύονται;

Οι δημοτικές αρχές του δήμου Διονύσου, έως ότου κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον συντονισμό, είχε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα κρατούσαν ανοιχτούς τους δρόμους ή θα μπορούσαν με τα μηχανήματα που είχε στη διάθεση του να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση σοβαρών καταστάσεων;

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε κοπές και κλαδέματα δέντρων κι αν ναι σε ποιες περιοχές; Στην περιοχή του Διονύσου είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διαφυλάξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης;

Αν οι δημοτικές αρχές του δήμου Διονύσου είχαν διαπιστώσει, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχε προχωρήσει στο κλάδεμα των δέντρων, είχαν ενημερώσει τη διοίκηση του ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι από ενδεχόμενη κακοκαιρία;

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις