Κατηγορηματική διάψευση από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει ενδεχόμενο να θεωρηθεί η επιχορήγηση του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής ως εισόδημα και να φορολογηθεί με βάση την κείμενη νομοθεσία.
Μάλιστα, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στην ΚΥΑ για τις τρεις τελευταίες επιστρεπτέες (4,5 και 6), που το 50% είναι μη επιστρεπτέο, υπάρχει σαφής αναφορά. Στο άρθρο 1 τονίζεται ότι: «η ενίσχυση με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε άλλη οφειλή» (άρθρο 1 της σχετικής ΚΥΑ).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ίδιες πηγές πάντως αναφέρουν, ότι εάν η φορολογική αρχή θεωρήσει ότι χρειάζονται επιπλέον διευκρινίσεις ή νομοθετική παρέμβαση, τότε αυτή θα γίνει στη ώρα της.
“Τρέχουν” για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6
Να σημειωθεί ότι αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που ήδη τρέχουν οι προθεσμίες, και πάλι η συμμετοχή επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι εντυπωσιακή. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 12 Φεβρουαρίου και θα κλείσει την Δευτέρα στις 22 Φεβρουαρίου. Ήδη έχουν υποβληθεί, μέχρι τις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, 322.500 αιτήσεις.
Να σημειωθεί η ότι χθες έκλεισε και τυπικά η επιστρεπτέα προκαταβολή 5, αφού πιστώθηκαν άλλα 162 εκ. ευρώ σε λογαριασμούς δικαιούχων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τέλος να σημειωθεί, ότι στον έκτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, το 50% των ενισχύσεων θα θεωρηθεί ως επιχορήγηση. Ως μήνας αναφοράς θα είναι ο Ιανουάριος, δηλαδή θα συγκριθεί ο περυσινός Ιανουάριος του 2020 με τον Ιανουάριο του 2021 και εφόσον προκύπτει μείωση εσόδων άνω του 20% τότε η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα είναι θεωρείται δικαιούχος.
Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000).
Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενοι).