Την ώρα που το “πινγκ – πονγκ” των ευθυνών συνεχίζεται μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ΔΕΔΔΗΕ, κάποιοι δίνουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκλήθηκαν από της επέλαση της κακοκαιρίας Μήδεια.
Για πέμπτη ημέρα μετά την έλευση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Αττική, περίπου 3.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου σπίτια εξακολουθούν να μην έχουν νερό.
Πίσω όμως από τις παραλείψεις των αρμόδιων φορέων, αλλά και τις απαρχαιωμένες υποδομές που συνέβαλαν όπως όλα δείχνουν στο μέγεθος της καταστροφής, υπάρχουν και κάποιοι ήρωες οι οποίοι τα τελευταία 24ωρα υπερβάλλουν εαυτό για να ανακουφίσουν τους πληγέντες κυρίως των Βορείων Προαστίων της Αττικής. Πρόκειται για τους εναερίτες, τους κομάντο του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι σκαρφαλώνουν στις κολώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και σε πανύψηλα δέντρα προκειμένου να αποκαταστήσουν τις αμέτρητες βλάβες που έχουν προκληθεί από τις ισχυρές χιονοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.
Το newsit.gr που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πληττόμενες περιοχές και κατέγραψε την αγωνία των κατοίκων, το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και τις ευθύνες των αρμοδίων, συνάντησε επί το έργον μια ομάδα εναεριτών οι οποίοι βρίσκονταν σκαρφαλωμένοι πάνω σε κολώνες και προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τις ζημιές.
Για τους «ιπτάμενους» εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ, το μπαλάκι των ευθυνών δεν έχει καμία αξία. Δική τους υποχρέωση όπως και οι ίδιοι μας λένε είναι να συνδράμουν ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες. Φτάσαμε στο Διόνυσο της ώρα που επιχειρούσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής και του ΔΕΔΔΗΕ, πάνω σε μια κολόνα της ΔΕΗ που είχε ραγίσει από την πτώση ενός δέντρου ήταν ο Αντώνης. Με γρήγορες κινήσεις και χωρίς τον παραμικρό φόβο αποδεσμεύει από την κατεστραμμένη κολόνα τα παλιά καλώδια για να τοποθετήσει στην θέση τους καινούργια.
Στο έδαφος βρίσκονται 2-3 συνάδελφοι του, οι οποίοι τον καθοδηγούν, ενώ συχνά του φωνάζουν “πρόσεχε”.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ένα άλλος εναερίτης, ο Δημήτρης ο οποίος πλησιάζοντας τον μου ξεκαθαρίζει: «αν είσαι ΑΕΚ θα σου μιλήσω αλλιώς όχι».
Παρόμοια με το Μάτι
Ο Δημήτρης είναι σε αυτή τη δουλειά από 17 ετών κι όταν το ρωτάω εάν έχει αντικρίσει παρόμοιο μέγεθος καταστροφής στο δίκτυο της ηλεκτροδότησης μου λέει: “Άλλη μια φορά δυστυχώς…στο Μάτι. Αλλά εκεί ήταν πιο δύσκολα. Εκεί είχαμε να δουλέψουμε στις καμένες κολόνες και να αντικρίζουμε αυτό που αντικρίσαμε…τους ανθρώπους παντού κάτω στο χώμα. Άστα δύσκολες καταστάσεις. Τουλάχιστον εδώ δεν έχουμε θύματα. Παλεύουμε να δώσουμε ρεύμα στον κόσμο που είναι στο κρύο τόσες μέρες. Όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είμαστε χωρίς ρεπό και χωρίς ωράριο πέντε ημέρες τώρα αλλά προέχει να πάρει ρεύμα ο κόσμος”.
Και συνεχίζοντας μας αναφέρει: “Οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του δικτύου και θα πάρει μέρες να αποκατασταθεί ολόκληρο. Νύχτα μέρα είμαστε κρεμασμένοι στις πιο δύσκολες συνθήκες”.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένας οδηγός οχήματος που μεταφέρει τις νέες κολόνες και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Καθώς αρχίζουμε να συζητάμε με βαριά φωνή μου λέει: «μην πιστεύεις αυτά που λένε ότι θα τελειώσει σύντομα το πρόβλημα εδώ, είμαστε λίγα άτομα δεν έχουν κάνει προσλήψεις τόσα χρόνια. Έχει παλιώσει το δίκτυο και τώρα θα βγάζει συνεχώς προβλήματα. Εμένα να ακούς που είμαι 30 χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Σημασία έχει να πάρει ρεύμα ο κόσμος που έχει ξεπαγιάσει. Άσε μας εμάς εμείς είμαστε μαθημένοι στα κρύα και στις ζεστές. Είναι κρίμα να μένει ο κόσμος τόσες μέρες χωρίς ρεύμα γονείς ηλικιωμένοι και μωρά παιδιά. Παλεύουμε όσο πιο πολύ μπορούμε”.
Προέχει ο κόσμος
Ο Αντώνης που κρέμονταν για αρκετή ώρα στην κολόνα, κάποια στιγμή κατεβαίνει από αυτή και πλησιάζοντας με μου λέει χαμογελώντας: «Από 18 χρόνων ήθελα να κάνω αυτή δουλειά και επειδή ήμουν εύκολος στη κίνηση με διάλεξαν. Ολα ξεκίνησαν όταν είδα τους μάστορες στις κολόνες. Έλεγα ποτέ θα ανέβω και εγώ εκεί πάνω».
Τον ρωτώ για τις δυσκολίες τις δουλειάς και η απάντηση του είναι χαρακτηριστική : “Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα αλλά δεν έχει σημασία, σημασία έχει να δώσουμε ρεύμα στο κόσμο και να κάνουμε το κάτι παραπάνω για να καλύψουμε το χρόνο. Το κρύο είναι παρά πολύ και πρέπει να πάρει ρεύμα ο κόσμος. Είμαστε τέσσερις ημέρες τώρα στις κολόνες από τις 8 το πρωί μέχρι 11:00 το βράδυ χωρίς διάλειμμα. Τόσες ζημιές μαζεμένες σε τόσο μεγάλη περιοχή είναι κάτι πολύ σπάνιο. Η δεύτερη περίπτωση που είχα συναντήσει παρόμοια εικόνα ήταν στη φωτιά στο μάτι αλλά εδώ είναι πιο δύσκολο λόγω του χιόνια και του ψύχους. Πέφτει το χιόνι πάνω μας την ώρα που δουλεύουμε και παγώνει το σώμα μας. Παρόλα αυτά σημασία έχει να δώσουμε ρεύμα στο κόσμο που ταλαιπωρείται”.
Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν συναντήσει μια κομμένη κολώνα ή καλώδια της ΔΕΗ:
“Αν κάποιος βρεθεί μπροστά σε κομμένα καλώδια της ΔΕΗ δεν πρέπει επουδενί να τα πλησιάσει, γιατί δεν γνωρίζει αν υπάρχει ρεύμα. Δεν πρέπει να τα αγγίξει. Θα πρέπει να καλέσει κατευθείαν τις βλάβες της ΔΕΗ και να κρατήσει μεγάλη απόσταση από τις κολόνες και τα καλώδια”.
Επιστράτευση 120 εναεριτών
Σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται 1700 εναερίτες με μέσο όρο ηλικίας τα 52 έτη. Ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού τους δεν ξεπερνά τα 1400 ευρώ. Μάλιστα, ο πρωτοδιοριζόμενος εναέριος τεχνικός, τα πρώτα 4 χρόνια παίρνει μισθό 580 ευρώ.
Για να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Μήδεια, επιστρατεύτηκαν 120 εναερίτες από ολόκληρη την Ελλάδα, για να συνδράμουν τους συναδέλφους τους της Αττικής.
Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ