Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Το αφιέρωμα που «ταξιδεύει» το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου σε έξι χώρες και δύο ηπείρους

Το αφιέρωμα που «ταξιδεύει» το Υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου σε έξι χώρες και δύο ηπείρους
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Τον γύρο του κόσμου κάνει εντυπωσιακό αφιέρωμα για το υποβρύχιο μουσείο της Αλοννήσου που έχει κυκλοφορήσει σε έξι χώρες και δύο ηπείρους!

Η ταξιδιωτική συντάκτρια  κυρία Μαρία Ατματζίδου ανέλαβε τη δημιουργία εκτενούς ταξιδιωτικού άρθρου για το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο, το οποίο αρχικά δημοσιεύθηκε στο πανίσχυρο Αμερικανικό National Geographic https://www.nationalgeographic.com/travel/2020/12/diving-into-the-first-underwater-museum-in-greece/.

Το άρθρο μεταφέρει νοερά τους εκατομμύρια αναγνώστες του διαχρονικού μέσου ενημέρωσης National Geographic στην «καρδιά» των γεγονότων σε βάθος 28 μέτρων, στη μαγευτική θάλασσα της Αλοννήσου. Κάνοντας σύντομη αναδρομή, ένας ντόπιος υπερδραστήριος ψαράς ήταν ο πρώτος που εντόπισε το 1985 το αρχαίο ναυάγιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα εκτιμάται πως ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο, πιθανόν αθηναϊκό, βυθίστηκε εκεί γύρω στο 425 π.Χ. και ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από τις αρχαίες πόλεις Μένδη και Πεπάρηθο.

Όπως η έγκριτη ταξιδιωτική συντάκτρια υπογραμμίζει, ένα στοιχείο που καθιστά το μνημείο μοναδικό είναι πως το ναυάγιο αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου φυσικού θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, δηλαδή του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Β. Σποράδων. Επιπλέον αναφέρεται και η σπουδαία προσθήκη του Κέντρου Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στη Χώρα Αλοννήσου που επιτρέπει σε όλους να περιηγηθούν στο μυστηριώδες ναυάγιο με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας.

Εν καιρώ πανδημίας, το άρθρο πολύ εύστοχα παραλληλίζει το ναυάγιο της Περιστέρας Αλόννησου με «μία λάμψη μέσα στη σκοτεινιά και τη θλίψη», όχι μόνο γιατί το μεγαλόπνοο αυτό έργο θα ωφελήσει σημαντικά την Αλόννησο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά κυρίως για το γεγονός πως θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέες μελλοντικές υποδομές.

Το άρθρο που περιγράφει πιστά τη συναρπαστική εμπειρία επίσκεψης στην Αλόννησο και το ναυάγιο, μεταφράστηκε στη συνέχεια και αναδημοσιεύθηκε από πέντε ακόμη δημοφιλείς εκδόσεις του National Geographic στις αντίστοιχες αγορές τους, την Ισπανική, την Πορτογαλική, την Ιταλική, τη Γαλλική και τη Βραζιλιάνικη διαδίδοντας ευρέως την είδηση του ανοίγματος του πρώτου υποβρυχίου μουσείου της Ελλάδας σε εκατομμύρια φίλους της κατάδυσης και του ποιοτικού ταξιδιού παγκοσμίως!

«Στόχος μας είναι η Αλόννησος να αναδειχθεί σε πρότυπο καταδυτικό προορισμό όλης της Ελλάδας. Η συστηματική συνεργασία του Δήμου με δημοσιογράφους εγνωσμένου κύρους σε αυτή την κατεύθυνση όπως με τη δημιουργό του άρθρου κυρία Μαρία Ατματζίδου, μας επιτρέπει να αναδείξουμε σε παγκόσμια κλίμακα το μοναδικό φυσικό και υποβρύχιο πλούτο μας», δήλωσε σχετικά με το εγκωμιαστικό αφιέρωμα ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης. Σημειώνεται πως η διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου στο ναυάγιο της Περιστέρας Αλοννήσου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αλοννήσου.

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις