Στην Τουρκία του Ερντογάν Γάλλοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης ζητούν την ανανέωση των αδειών εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα, κινδυνεύοντας με απέλαση. Η στάση των τουρκικών αρχών ερμηνεύεται ως αντίποινα στις επικρίσεις του Παρισιού προς την κυβέρνηση της Άγκυρας.
Εν μέσω της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία καθηγητές του Πανεπιστημίου Galatasaray της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν σήμερα, Τρίτη (23.02.2021) τις τουρκικές αρχές να τους χορηγήσουν άδειες εργασίας, έπειτα από καθυστέρηση πολλών μηνών.
«Ζητούμε την χορήγηση αδειών εργασίας που νομιμοποιούν την παραμονή των Γάλλων καθηγητών και τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν την αποστολή τους προς τους φοιτητές», δήλωσαν Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές, αναφέρεται σε κοινή τους ανακοίνωση που αναγνώσθηκε μπροστά από το Πανεπιστήμιο.
They even have regulations hindering French teachers! 😳 Fascistic land! #Turkey https://t.co/PygLVdPkAx
— Elogo (@goelohay) February 23, 2021
Στην συγκέντρωση συμμετείχαν περίπου 50 Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές μαζί με φοιτητές που ενώθηκαν μαζί τους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους. «Όλοι μαζί», έγραφε το πλακάτ που κρατούσαν.
Περίπου 15 Γάλλοι και Τούρκοι καθηγητές στερούνται εδώ και μήνες άδειες εργασίας, που ισοδυναμούν με άδειες παραμονής, από όταν το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης (YÖK) έθεσε αιφνιδίως ως όρο για την χορήγηση άδειας εργασίας προχωρημένες γνώσεις της τουρκικής γλώσσας.
Το νέο κριτήριο, το οποίο οι καθηγητές ανακάλυψαν τον Δεκέμβριο 2020, μοιάζει ότι αποτελεί απάντηση σε αντίστοιχο μέτρο που επιβλήθηκε από το Παρίσι στους εκπαιδευτικούς και ιμάμηδες πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Τουρκία.
Ερντογάν: Το «lockdown» του Σουλτάνου
Χωρίς άδεια εργασίας, οι Γάλλοι καθηγητές βρίσκονται παρανόμως στην Τουρκία και μπορούν να απελαθούν ανά πάσα στιγμή.
Ορισμένοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν να κυκλοφορούν στον δρόμο φοβούμενοι τυχόν έλεγχο στοιχείων ταυτότητας.
Δεν μπορούν επίσης να φύγουν από την Τουρκία υπό την απειλή επιβολής μεγάλου προστίμου και απαγόρευσης εισόδου στην χώρα.
Turkey’s French teachers caught in diplomatic crosshairs https://t.co/YNAdmCXag6
— Nayrouz وكالة نيروز الاخبارية (@NayrouzAgency) February 23, 2021
Η υπόθεση εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλής διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Γαλλία, που αντιπαρατίθενται σε μία σειρά υποθέσεων όπως η Λιβύη, η Συρία και η ανατολική Μεσόγειος.
Οι ηγέτες των δύο χωρών είχαν οξείες αντιπαραθέσεις τους τελευταίους μήνες, με τον Ταγίπ Ερντογάν να φθάνει μέχρι του σημείου αμφισβήτησης της «ψυχικής υγείας» του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
«Κανένας πανεπιστημιακός και πολιτιστικός θεσμός δεν πρέπει να πλήττεται από πολιτικές εντάσεις», δήλωσαν οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Galatasaray, τονίζοντας ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί «σύμβολο της γαλλοτουρκικής φιλίας».
Το Πανεπιστήμιο Galatasaray ιδρύθηκε το 1992 με βάση διμερή συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους Φρανσουά Μιτεράν και Τουργκούτ Οζάλ.
Πέντε χιλιάδες φοιτητές φοιτούν σήμερα στο Πανεπιστήμιο που θεωρείται φυτώριο της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ της Τουρκίας.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ