Δευτέρα, 25 Νοε.
7oC Αθήνα

Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη στους «27»  για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Επιδίωξη να ταχύτερο… «welcome» της Ελλάδας στον τουρισμό. Το «ναι» των Ευρωπαίων, αγώνας δρόμου να είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

Την πρόταση του για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, επανέφερε πιεστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη.

Με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική σεζόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την Ε.Ε., καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση», όπως είπε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Το… «άγχος» της κυβέρνησης είναι μεγάλο, καθώς ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και άρα η σανίδα σωτηρίας για την οικονομία, η οποία δοκιμάζεται από την πανδημία.

Click4more Γερμανικός Τύπος για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

Έτσι, η σταθερή επιδίωξη είναι να επισπευστεί μια τέτοια πρωτοβουλία σε κοινοτικό επίπεδο, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ανοίξει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως Ε.Ε. θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες, σπεύδοντας έτσι να απαντήσει σε όσους προβάλλουν σχετικά επιχειρήματα και τάσσονται κατά της Ελληνικής πρότασης.

Για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Το plan b της κυβέρνησης, εάν και εφόσον δεν προχωρήσει η πρόταση του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προβλέπει διμερείς συμφωνίες με χώρες οι οποίες τρέχουν με ταχύτητα τον εμβολιασμό, και καταρχήν με Ισραήλ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Φον ντερ Λάιεν: Σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση

Στην κατ’ αρχήν συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στην κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «έχουμε συμφωνήσει για το πακέτο των δεδομένων. Αυτό είναι σημαντικό. Αυτή η δουλειά έχει γίνει. Είναι το μίνιμουμ των δεδομένων» προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκή λύση αλλιώς άλλοι θα μπουν σε αυτό το κενό. Όπως ξέρουμε η Apple και η Google προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ».

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα, όπως για παράδειγμα η χρήση του πιστοποιητικού. «Η απόφαση λοιπόν του τι μπορείς να κάνεις ενδεχομένως με ένα τέτοιο πιστοποιητικό εμβολιασμού μένει να αποφασιστεί ειδικότερα από την κάθε χώρα».

Ρόλο στην εξέλιξη για το πιστοποιητικό έπαιξε και η αλλαγή στάσης από την Άνγκελα Μέρκελ. Όπως είπε, σύμφωνα με το Reuters, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου και σημείωσε ότι οι τεχνικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις