Η πανδημία «δοκιμάζει» μεταξύ άλλων και την εκπαιδευτική διαδικασία, με τους εκπαιδευτικούς να «σηκώνουν το βάρος» της τηλε-εκπαίδευσης, αναζητώντας παράλληλα τρόπους να διευρύνουν τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, μια εκπαιδευτική πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να «αναζωογονήσουν» το μάθημά τους, επιλέγοντας ολοκληρωμένα σχολικά προγράμματα σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να τα υλοποιήσουν μέσα στην τάξη τους, είτε εκείνη είναι φυσική, είτε διαδικτυακή.
Πρόκειται για την πλατφόρμα SNFCC Class, όπου ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα, που λειτουργούν συμπληρωματικά με τη διδακτική ύλη, εμπλουτίζουν με τρόπο ψυχαγωγικό αλλά ταυτόχρονα επιμορφωτικό, τη διαδικασία της διδασκαλίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αφορμή, η πανδημία και η αδυναμία συνέχισης της δια ζώσης πραγματοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για να ξεπεράσουμε τα όρια του ΚΠΙΣΝ», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Καίσαρη, Συντονίστρια Προγράμματος Σχολικών Επισκέψεων του ΚΠΙΣΝ.
Μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα προσφέρονται προγράμματα για μαθητές του γυμνασίου και παιδιά των τεσσάρων τελευταίων τάξεων του δημοτικού (Γ’-ΣΤ’ τάξη) και αφορούν θέματα Βιωσιμότητας: «Το Κλίμα Αλλάζει» και «Βιώσιμος Πλανήτης», είναι τα προγράμματα αντίστοιχα.
Η πλατφόρμα άνοιξε στις αρχές Φεβρουαρίου και ήδη μετρά πολλές συμμετοχές εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την ανταπόκριση που έχουμε. Ειδικά για τις συμμετοχές εκείνες από μικρά σχολεία -ακόμα και μονοθέσια- και από μικρά και απομακρυσμένα χωριά», επεσήμανε η κ. Καίσαρη, τονίζοντας ότι αυτός ήταν και ένας βασικός στόχος, να βοηθηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία παιδιά που δεν έχουν τα μέσα και τις προσλαμβάνουσες ενός παιδιού που μεγαλώνει σε ένα αστικό κέντρο.
Πάντως, αν και δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, «η πλατφόρμα SNFCC Class ήρθε για να μείνει», σύμφωνα με την κ. Καίσαρη. Στο εγγύς μέλλον, η πλατφόρμα θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμη προγράμματα με θέμα τη βιωσιμότητα: «Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει» (για μαθητές Α’ έως Γ’ δημοτικού) και «Μία πόλη, ένα οικοσύστημα» (για μαθητές λυκείου).
Χρήσιμες πληροφορίες
Η εκπαιδευτική πλατφόρμα SNFCC Class βρίσκεται στη διαδικτυακή διεύθυνση class.snfcc.org και η χρήση της είναι δωρεάν.
Η πλοήγηση σε αυτή είναι απλή και παράλληλα προσφέρονται οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας, αλλά και του εκπαιδευτικού υλικού. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν διαδικτυακά σεμινάρια (webinars), τα οποία γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την πλατφόρμα και το παρεχόμενο υλικό.
Τα προγράμματα διαρκούν τρεις εβδομάδες και είναι σχεδιασμένα να προσφέρουν ευελιξία στον εκπαιδευτικό, ο οποίος μπορεί να διαμορφώνει το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του προγράμματος ανάλογα τις ανάγκες της τάξης του.
Στην περίπτωση τηλε-εκπαίδευσης, τα προγράμματα διεξάγονται μέσω διαμοιρασμού οθόνης (share screen). Σε όσα σχολεία λειτουργούν δια ζώσης, τα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση ηλεκτρονικoύ υπολογιστή, προτζέκτορα και σύνδεσης στο διαδίκτυο.
Όλα τα σχολικά προγράμματα του ΚΠΙΣΝ σχεδιάστηκαν, υλοποιούνται και προσφέρονται δωρεάν μέσω της υποστήριξης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ