Ελεύθεροι μετά από χρόνια αφέθηκαν δεκάδες μετανάστες στη Αυστραλία που ήταν σε στρατόπεδα στον Ειρηνικό.
Η Καμπέρα επέλεξε την τακτική της κράτηση για τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να αποθαρρύνει τους αιτούντες άσυλο από το να εισέλθουν στη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα μη κυβερνητικές οργανώσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότεροι από εξήντα άνθρωποι επιτράπηκε τις τελευταίες δύο ημέρες να φύγουν από ξενοδοχεία και κέντρα κράτησης στο Μπρίσμπεϊν, το Σίδνεϊ και το Ντάργουιν, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για δράση για τους πρόσφυγες καθώς και δικηγόρους.
Εξασφάλισαν δικαίωμα προσωρινής παραμονής αφού πέρασαν έως και οκτώ χρόνια ορισμένοι από αυτούς σε υπεράκτια κέντρα κράτησης. Είχαν μεταφερθεί στην Αυστραλία για ιατρικούς λόγους.
Η Καμπέρα έστελνε επί χρόνια τους παράτυπους μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της σε υπεράκτια στρατόπεδα που χρηματοδοτούσε στο νησί Μάνους της Παπούα ή στο μικρό κράτος Ναούρου ανατολικότερα, εφαρμόζοντας μια μεταναστευτική πολιτική που επικρίθηκε σφόδρα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια πρώτη ομάδα περίπου εξήντα ατόμων είχαν απελευθερωθεί τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον είχε δηλώσει τον Ιανουάριο στο ραδιόφωνο ότι κοστίζει λιγότερο να απελευθερωθούν οι μετανάστες από το να παραμείνουν υπό κράτηση.
Η Νοελίν Μπαλασαντιράν Χαρεντράν, από την οργάνωση Sydney West Legal and Migration, εξήγησε πως οι απελευθερώσεις έγιναν καθώς πολλοί μετανάστες έχουν καταθέσει προσφυγές στα δικαστήρια αμφισβητώντας τη νομιμότητα της συνέχισης της κράτησής τους.
«Πιστεύουμε πως αυτός ήταν ο λόγος επειδή είχαμε καταδείξει πως κρατούνταν χωρίς λόγο», είπε στο AFP.
Ο Ίαν Ρίντουλ, από τον Συνασπισμό για τη δράση για τους πρόσφυγες, κάλεσε την κυβέρνηση να απελευθερώσει 75 μετανάστες που εξακολουθούν να κρατούνται στην Αυστραλία.
Πάνω από 250 μετανάστες σε νομικό αδιέξοδο
Εκτιμάται επίσης πως περισσότεροι από 250 μετανάστες παραμένουν σε νομικό αδιέξοδο στην Παπούα-Νέα Γουινέα και στο Ναούρου.
«Δεν έχουν καμία ιδέα για ποιο λόγο έμειναν πίσω και καμία ιδέα για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους», κατήγγειλε.
Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι η πολιτική της Αυστραλίας δεν έχει αλλάξει και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει κανέναν πρόσφυγα να εγκατασταθεί στη χώρα μόνιμα.
«Τα άτομα σε διαδικασία διέλευσης (transit) έχουν τη δυνατότητα να αναχωρήσουν για μια τρίτη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. «Τους ενθαρρύνουμε να τελειώσουν τις ιατρικές θεραπείες τους προκειμένου να συνεχίσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, να επιστρέψουν στην Παπούα ή στο Ναούρου ή ακόμη να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους».
Ο Ντάτον παραδέχθηκε ωστόσο πως θα είναι στο εξής «πολύ δύσκολο» για την κυβέρνηση να τους αναγκάσει να φύγουν.
Από το 2013 η Καμπέρα επαναπροωθεί στη θάλασσα όλα τα σκάφη που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο σώζει ζωές αποτρέποντας τους μετανάστες να επιχειρήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι προς τις ακτές της. Οι αφίξεις σκαφών, που ήταν κάποτε καθημερινές, είναι σήμερα πολύ σπάνιες.
Οι παράτυποι μετανάστες που κατάφερναν να περάσουν στέλνονταν σε στρατόπεδα στο Ναούρου ή στο Μάνους. Απαγορευόταν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αυστραλία ακόμη κι αν πληρούσαν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί άσυλο.
Οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν επί μακρόν τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα και τις ψυχολογικές επιπτώσεις αυτής της επ΄αόριστον κράτησης, κυρίως για τα παιδιά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν προσφέρει λύση.