Οι πολίτες στην Ουκρανία χαρακτηρίζονται ως οι πλέον δύσπιστοι απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Έτσι σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε σήμερα την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 θέλοντας να ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του που συχνά εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα εμβόλια.
«Εμβολιάστηκα… στην πρώτη γραμμή με τους στρατιώτες μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter, ‘ανεβάζοντας’ μια φωτογραφία του ιδίου, με γυμνό το πάνω μέρος του σώματός του και μίας νοσηλεύτριας που σκύβει στο μπράτσο του, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο μάς επιτρέπει να ζήσουμε και πάλι χωρίς περιορισμούς».
«Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθώ, δίνω το παράδειγμα», προσέθεσε ο ίδιος στο Instagram, καλώντας όλους τους Ουκρανούς να εγγραφούν στη λίστα αναμονής. Προς το παρόν, μπορούν να εμβολιαστούν μόνο οι νοσηλευτές που ασχολούνται με ασθενείς κορονοϊού και οι στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με την προεδρία, ο Ζελένσκι, που τον Νοέμβριο μολύνθηκε με κορονοϊό χωρίς όμως επιπλοκές, εμβολιάστηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας στο Σεβεροντονέτσκ, στην περιοχή του Λουγκάνσκ που πλήττεται από συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.
Η Ουκρανία ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με καθυστέρηση, την εμβολιαστική της εκστρατεία. Έχει στη διάθεσή της μόνο ένα εμβόλιο, αυτό της AstraZeneca που παρασκευάζεται στην Ινδία και κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Covishield.
Πολλοί Ουκρανοί, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Covishield, κυρίως λόγω του τόπου παρασκευής του, ενώ η χώρα έχει γνωρίσει στο παρελθόν πολλά σκάνδαλα στα οποία η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι αγόρασε εμβόλια κακής ποιότητας.
Οι αρχές προέβλεπαν αρχικά να ξεκινήσουν την εμβολιαστική εκστρατεία στα μέσα Φεβρουαρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, που θα παραδιδόταν στο πλαίσιο του προγράμματος Covax των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα παραδοθεί.
Παράλληλα, οι αργοί ρυθμοί στην έναρξη του εμβολιασμού δίνουν τροφή για επικρίσεις: λιγότεροι από 5.000 Ουκρανοί έχουν ανοσοποιηθεί σε έξι μέρες. Σε 24 ώρες, ωστόσο, 45.000 άνθρωποι μπήκαν στη λίστα αναμονής μέσω μιας εφαρμογής και μιας ειδικά σχεδιασμένης ιστοσελίδας, σύμφωνα με τις αρχές.
Η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει καταγράψει περίπου 1,4 εκατ. κρούσματα κορονοϊού και πάνω από 26.000 θανάτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ