Στο Εφετείο του Άμστερνταμ θα συνεχιστεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και χρόνια για «αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού» μεταξύ της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης που παράγει τη μπύρα Βεργίνα και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που στο χαρτοφυλάκιό της η Heineken κατέχει ηγετική θέση.
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης επειδή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και τη μητρική της Heineken. Στο ολλανδικό Δικαστήριο προσέφυγε, επειδή η έδρα της Heineken βρίσκεται στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις, το Εφετείο του Άμστερνταμ εξέδωσε απόφαση, ότι είναι αρμόδιο να συζητήσει σχετική αγωγή της ΖΜΘ, όχι μόνο κατά της μητρικής εταιρείας Heineken αλλά και κατά της ελληνικής θυγατρικής της, της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.
Για δικαίωση στην νομική διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την ανταγωνιστική της εταιρεία, έκανε λόγο η ΖΜΘ, ενώ από την άλλη πλευρά, η Heineken & η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αφού ενημερώθηκαν για την απόφαση του Εφετείου του Άμστερνταμ τόνισαν ότι σε αυτή τη φάση αξιολογούν τις επόμενες κινήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας. Η ολλανδική και η ελληνική θυγατρική της σχολίασαν επίσης, ότι «η απόφαση αυτή αφορά στη διαδικασία και όχι την ουσία της υπόθεσης, καθώς το μόνο που έγινε είναι να καθοριστεί το κατά πόσο οι Ολλανδικές Δικαστικές Αρχές έχουν ή όχι δικαιοδοσία να αποφανθούν σχετικά με τους ισχυρισμούς της ΖΜΘ εναντίον της Heineken και της ΑΖ».
Η αρχή της κόντρας
Η διαμάχη των δύο πλευρών κρατάει πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2003, όταν για πρώτη φορά η ζυθοποιία της Κομοτηνής, στράφηκε εναντίον της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το 2017 η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναγνώρισε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην ελληνική αγορά για περισσότερα από 16 χρόνια και της επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 31,5 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια χρονιά η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Heineken, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων.
Από την Κομοτηνή στις αγορές του κόσμου
Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ιδρύθηκε το 1996 από τους αδελφούς Μιχάλη και Δημήτρη Πολιτόπουλο με έδρα την Κομοτηνή και πλέον διαθέτει μια από τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις ζυθοποίησης στην Ελλάδα με την μπύρα ΒΕΡΓΙΝΑ και το τσάι TUVUNU. Αρχικά η παραγωγή και διάθεση μπύρας στην ελληνική αγορά γινόταν αποκλειστικά για λογαριασμό ξένων Ζυθοποιείων. Η ΒΕΡΓΙΝΑ Premium Lager κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά τον Φεβρουάριο του 1998. Το υπερσύγχρονο Βυνοποιείο παράγει τη Βύνη Θράκης από το 2014 και είναι η ψυχή της μπύρας ΒΕΡΓΙΝΑ καθώς της χαρίζει χαρακτηριστικό σώμα και τον ιδιαίτερο γευστικό της χαρακτήρα. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της που βρίσκονται στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Το 2011 πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «Η οδύσσεια μιας μικρής ελληνικής μπύρας» παρουσίαζε την ιστορία του επιχειρηματία και ιδρυτή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρη Πολιτόπουλου, με σκοπό να αναδείξει τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και συνδέονται με την οικονομική κατάρρευση της χώρας
Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και αποτελεί μέλος του ομίλου Heineken N.V. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα. Το πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας λειτούργησε στην Αθήνα το 1965 και παρήγαγε την μπύρα Amstel. Το 1975 εγκαινιάστηκε το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη και το 1985 αγοράστηκε το τρίτο, στη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Από το 1993 λειτουργεί στη Λαμία η μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά μπύρας, κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 2000, όταν ήλεγχε μέχρι το 82% της ελληνικής αγοράς μπύρας. Παράγει και συσκευάζει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Radler, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, Buckler, BIOΣ 5, ΜΑΜΟΣ (σε συνεργασία με την οικογένεια Μάμου).