Μαύρα κι άραχνα τα περιέγραψε ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (05.03.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την εξάπλωση του κορονοϊού και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγα 24ωρα. Έκρουσε “καμπανάκι” για την Αττική και προειδοποίησε για το Πάσχα.
Αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα, είπε, είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα. Προειδοποίησε, όμως, ότι η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης και δεν απέκλεισε οι ημερήσιοι θάνατοι να αυξηθούν τόσο που να φτάσουν τους 100 και τα κρούσματα τα 3.000 την ημέρα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης.
Click4more Lockdown μέχρι…; Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα – Γιατί οι ειδικοί θεωρούν αναπόφευκτη την παράταση
«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα, η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε “βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα”. Με τον κορονοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε, εφαρμόστε τα μέτρα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν και παραδέχτηκε ότι δεν είμαστε στο σημείο που ήμασταν και πως η καταστροφή έχει αποφευχθεί, εκτίμησε ότι και την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αρκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα.
«Πανεύκολα 3.000 κρούσματα»
Κάλεσε τους πολίτες «να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία».
Ο Γιώργος Παυλάκης έκρινε επίσης ότι «στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα. Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς. Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι».
Ερωτηθείς για το αν μπορεί να ξεκινήσει το «άνοιγμα» από τις 16 Μαρτίου, ο Γιώργος Παυλάκης τόνισε ότι δεν μπαίνουν όρια στον ιό. «Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο».
Το Πάσχα μπορεί να είναι καταστροφή
Ο Έλληνας ερευνητής μας κάλεσε να… ξεχάσουμε τον Μάρτιο και σημείωσε ότι τον Απρίλιο θα μπορούσαν να ανοίξουν τα μαγαζιά και τα σχολεία, αλλά αυτό θα το «πει» ο ιός.
«Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες», είπε και απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό» τόνισε και διεμήνυσε: «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι».
Οι μεταλλάξεις είναι σαν τις κατσαρίδες
Αίσθηση προκάλεσε η παρομοίωση που επέλεξε ο Γιώργος Παυλάκης για να περιγράψει το πόσο επικίνδυνες είναι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.
«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την Αφρικανική», τόνισε.