Στις κάλπες προσήλθαν οι πολίτες στην Ολλανδία για να ψηφίσουν στις εκλογές με τα μέτρα λόγω κορονοϊού να είναι αυστηρά.
Η προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν η COVID-19 και η κοινωνική αποστασιοποίηση κορυφώθηκε σήμερα με ένα φλέγον ερώτημα για τους Ολλανδούς ψηφοφόρους: μπορούν να κρατήσουν το κόκκινο μολύβι που τους δόθηκε για να ψηφίσουν;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε όλη τη χώρα, ψηφοφόροι ανάρτησαν στο Twitter φωτογραφίες από το μολύβι που πήραν μαζί τους στο σπίτι καθώς σε κάποιες πόλεις οι αρχές έδιναν από ένα μολύβι ξεχωριστά στον καθένα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού.
Δεν ήταν όμως όλοι οι ψηφοφόροι τόσο τυχεροί. Σε ορισμένες πόλεις, ζητήθηκε από τους ψηφοφόρους να το επιστρέψουν αφού ψηφίσουν, ούτως ώστε να απολυμανθεί και να χρησιμοποιηθεί και πάλι.
«Είμαι πολύ απογοητευμένος», έγραψε στο Twitter ο Πέτερ Βέτζερ από το Χέλμοντ, στο νότιο τμήμα της χώρας. «Ξεκίνησε η λιτότητα, έπρεπε να επιστρέψω το μικρό κόκκινο μολύβι μου».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Την ίδια ώρα, ο τεράστιος όγκος μολυβιών που χρειάστηκε για τις εκλογές σήμαινε πολλή δουλειά για ορισμένους, όπως ο επιχειρηματίας Τόνι Μπέρεντς, που προμήθευσε «πολλά εκατομμύρια» μολύβια αφού ρώτησε δημοτικές αρχές σε όλη τη χώρα εάν θα τα χρειαζόντουσαν.
«Μεγάλη επιτυχία, σίγουρα. Χαιρόμαστε πολύ γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπέρεντς στην ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf, αποκαλύπτοντας ότι πούλησε τα μολύβια έναντι 3 σεντ του ευρώ ανά τεμάχιο σε πάνω από τους μισούς δήμους της Ολλανδίας.
Οι Ολλανδοί χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια από τότε που εισήχθη τη δεκαετία του 1970, αλλά το 2009 στράφηκαν και πάλι στα παραδοσιακά μολύβια και τα χάρτινα ψηφοδέλτια αφού ειδικοί σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών κατέδειξαν πόσο εύκολα μπορεί κανείς να παρέμβει στις συσκευές αυτές αλλοιώνοντας ενδεχομένως το εκλογικό αποτέλεσμα.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ