Ανακοίνωση σχετικά με την πορεία των ΕΔΕ για σοβαρές υποθέσεις που εμπλέκεται η Αστυνομία και για τις οποίες πραγματοποίησε ή πραγματοποιεί παράλληλη έρευνα και ο Συνήγορος του Πολίτη, εξέδωσε πριν από λίγο το Αρχηγείο του Σώματος. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται οι υποθέσεις των οποίων η διερεύνηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά και ο εκτιμώμενος χρόνος όσων εκκρεμούν, μεταξύ των οποίων και αυτή για το περιστατικό στο Γαλάτσι, που είδε ξανά σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσα από βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «24/7» στο διαδίκτυο.
Ειδικά για την ΕΔΕ που αφορά στο περιστατικό στο Γαλάτσι, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι στη φάση της ολοκλήρωσης και εκτιμάται ότι σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί. Στελέχη του Υπουργείου ανέφεραν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι πολύ κάτω του μέσου όρου ενώ η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα» και διευκρινίζεται ότι το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διερεύνηση μιας υπόθεσης είναι κατά μέσο όρο 8 μήνες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει:
«Η ΕΛ.ΑΣ. εφαρμόζει πολιτική λογοδοσίας για την ενημέρωση των πολιτών με την μηνιαία δημοσίευση στοιχείων για: το σύνολο του αστυνομικού έργου, τους ελέγχους κατά της πανδημίας, τις συναθροίσεις, την διατάραξη κοινής ησυχίας. Από σήμερα και κάθε μήνα θα δημοσιεύονται επίσης στοιχεία για την πρόοδο διερεύνησης των υποθέσεων καταγγελιών περί άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας, που έχουν λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι η πειθαρχική διερεύνηση περιστατικών είναι σύνθετη διοικητική διαδικασία, η οποία χρειάζεται για να ολοκληρωθεί, με σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου, ικανό χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο 8 μήνες)».
Όσον αφορά στις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τον τελευταίο χρόνο την κοινή γνώμη, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εξής ΕΔΕ από την Αστυνομία, ενώ εκκρεμεί η διερεύνηση από πλευράς Συνηγόρου του Πολίτη:
- Για την υπόθεση του Βασίλη Μάγγου που έλαβε χώρα στις 14 Ιουνίου 2020 στο Βόλο.
- Για τα επεισόδια στην πλατεία Κυψέλης, την 8η Μαΐου 2020.
- Για τον τραυματισμό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από δακρυγόνο την 27η Φεβρουαρίου 2020. (Αφορά στον τραυματισμό του Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, στα επεισόδια έξω από το Εφετείο, την ημέρα της απόφασης για την Χρυσή Αυγή).
Όσον αφορά στις εκκρεμείς υποθέσεις εκτός από το Γαλάτσι, είναι και το περιστατικό με τα επεισόδια με μαθητές στο Μαρούσι, την 9η Οκτωβρίου 2020, για την οποία επίσης εκτιμάται ότι η ΕΔΕ θα ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα».
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσοχοΐδη για το περιστατικό στο Γαλάτσι
Νωρίτερα δριμεία κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου – όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – «φαίνεται ξεκάθαρα η απρόκλητη βίαιη αστυνομική επίθεση σε καφετέρια στο Γαλάτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου».
Ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση είναι πολλαπλά εκτεθειμένη» καθώς «μόλις προχτές σε ανακοίνωση για το εν λόγω συμβάν δίχως ντροπή κατέληγε: “καμία επίθεση λοιπόν, κανένας ψεκασμός σε βάρος πεντάχρονου και της μητέρας του”».
Το επίμαχο βίντεο είναι αυτό:
Με ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο Twitter, o υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε στη δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, αναφέροντας:
« Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλά. Σήμερα εκτρέπεται δια του εκπροσώπου του. Με μίσος και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Γιατί δεν αντέχει όχι 42, αλλά ούτε μια απλή αλήθεια: η Ελλάδα προχωρά με ηπιότητα, καρτερία και σχέδιο. Ο,τι τους λείπει».
Στον κ. Χρυσοχοΐδη ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως «Ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη υιοθετούν μέρα με τη μέρα όλες τις ακροδεξιές πρακτικές. Κι αυτό είναι το μόνο δικό τους ‘σχέδιο’».
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει στην ανακοίνωση του ότι «η απάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη θα μπορούσε να ήταν μια καλή υπενθύμιση της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, αν δεν κακοποιούσε τις λέξεις αλλάζοντας βάναυσα το νόημά τους». Προσθέτει πως «από σήμερα όταν οι πολίτες θα ακούνε για ‘ηπιότητα’ και ‘καρτερία’ θα ξέρουν ότι η κυβέρνηση μιλά για ξύλο, εκφοβισμό και αστυνομική αυθαιρεσία».