Δευτέρα, 22 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Βασιλακόπουλος: Θα κρατήσει κι άλλο η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας (video)

Βασιλακόπουλος: Θα κρατήσει κι άλλο η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας (video)

Την άποψη πως η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού θα κρατήσει ακόμα 4-5 μέρες εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλα αυτό θα το δούμε αργότερα στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ.

Εξέφρασε την αισιοδοξία πως σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

«Έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος, αλλά θα δούμε αν θα κρατήσει άλλες 4-5 μέρες. Θα υπάρξει σιγά σιγά αποκλιμάκωση, αλλά αυτό θα φανεί αργότερα στις νοσηλείες και στις μονάδες. Αλλά τα εμβόλια προχωρούν, η ανοσία του πληθυσμού μεγαλώνει, νομίζv ότι σε δύο εβδομάδες θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Στην Αγγλία όταν έγινε στον πληθυσμό η πρώτη δόση, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 95%».

«Μπορούσε να ανοίξει στις 19 Μαρτίου το λιανεμπόριο για να μη συνωστίζονται σπίτια του οι υπάλληλοι»

Σχετικά με το λιανεμπόριο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά από τη Δευτέρα, ενώ είπε πως με τον «κόφτη» των 3 ωρών δεν θα ξέφευγε η μετάδοση του ιού.

Μάλιστα έτσι όπως είπε πολλοί υπάλληλοι μαγαζιών θα δουλεύουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό “κόφτη”, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα.

Αν υπάρχει το ραντεβού και “κόφτης” τριών ωρών, δε θα μπορεί να υπάρξει συνωστισμός. Το προτείνω όχι ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς, αλλά σαν μέθοδο μείωσης των μεταδόσεων που γίνονται μέσα στα σπίτια. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω».

Για μια ακόμα φορά τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων λέγοντας πως «είναι θέμα κοινής λογικής να καταλάβουμε ότι σε μια κατάσταση που δεν έχουμε που να βάλουμε τον κόσμο στα νοσοκομεία δεν πρέπει να κάνουμε μαζικές συγκεντρώσεις, για οποιονδήποτε λόγο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις