Στην Ελλάδα βρίσκονται για την 25η Μαρτίου υψηλοί προσκεκλημένοι, με το πρόγραμμα να είναι πλούσιο, αλλά και με αρκετούς περιορισμούς λόγω της κατάστασης με την πανδημία.
Στις 17.35 το απόγευμα της Τετάρτης, 24.03.3021, έφτασαν στην Αθήνα ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ταξίδι τους στην Ελλάδα είναι το δεύτερο ταξίδι στο εξωτερικό κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν ταξιδέψει στην Γερμανία, ενώ ακύρωσαν λόγω κορονοϊού τα ταξίδια τους σε Βοσνία, Κύπρο και Ιορδανία.
Click4more: Η Αθήνα υποδέχθηκε τον Πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγό του Καμίλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην χώρα μας βρίσκεται επίσης ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ λίγο μετά τις 19.00 «πάτησε» Ελλάδα και η Γαλλία υπουργός Εξωτερικών, Φλοράνς Παρλί, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξαιτίας του νέου lockdown στο Παρίσι, δεν μπορούσε να φύγει από τη Γαλλία..
Πρόκεται για εκπροσώπους των τριών χωρών -Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία- που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην «αναγέννηση» της χώρας μας, με την συμμετοχή τους στην Ναυμαχία του Ναβαρίνου, το 1827.
Παρών είναι φυσικά και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με τη σύζυγό του Άντρη.
«Μέσα» στο δείπνο του Προεδρικού
Η ξενάγηση νωρίτερα στο ανακαινισμένο -και ιδιαίτερα εντυπωσιακό- κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης ολοκληρώθηκε με βάση τον προγραμματισμό και πλέον σειρά παίρνει το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εκεί όπου έφτασαν στην ώρα τους όλοι οι προσκεκλημένοι και όπου οι προετοιμασίες ήταν… πυρετώδεις.
Δείτε βίντεο από το Προεδρικό
Για το δείπνο είχαν επίσης λάβει πρόσκληση οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη χωρίς τη σύζυγό του, Περιστέρα Μπαζιάνα. Παρόντες στο Προεδρικό Μέγαρο είναι η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και η υπουργοί που συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι.
Το συγκινητικό μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Distinguished guests,
Σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Eπανάστασης», είπε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Και συνέχισε: «Οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και δεσμούς ισχυρούς από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους. Η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία. Το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική. Μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.
Click4more: Συγκλόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος: Αναφώνησε στα ελληνικά «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς»
Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός. Στη Γαλλία, ο φιλελληνισμός είχε βαθιές ρίζες. Στη συλλογή των «Ανατολικών» ποιημάτων του, ο Βίκτωρ Ουγκώ αφηγείται, μέσω των ηρωικών μορφών της επανάστασης (του Κανάρη, του Μπότσαρη και του επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ), τις τελευταίες στιγμές του Μεσολογγίου. Ο κορυφαίος ρομαντικός ζωγράφος Ντελακρουά απέδωσε μοναδικά το τραγικό γεγονός της Σφαγής της Χίου.
Στη Βρετανία, είναι γνωστό το ενδιαφέρον και η ανάμιξη του νομομαθούς Τζέρεμι Μπένθαμ στην Ελληνική Επανάσταση, όπως και η πλούσια δράση των φιλελλήνων του Λονδίνου. Αξεπέραστη, όμως, παραμένει στη μνήμη μας η θυσία του εμβληματικού Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα, στο Μεσολόγγι. Γράφει γι’ αυτήν ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός: «Λευθεριά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί / τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάϊρον το κορμί (…) Άκου Μπάιρον, πόσον θρήνον κάνει ενώ σε χαιρετά η Πατρίδα των Ελλήνων, κλαίγε, κλαίγε, Ελευθεριά».
Η Επανάσταση βρήκε επίσης απήχηση στη Ρωσία, με πολλά δημοσιεύματα στα περιοδικά της εποχής. Στις παραδουνάβιες περιοχές συμμετείχαν στην εξέγερση υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ρώσοι αξιωματικοί. Κορυφαίοι Ρώσοι ποιητές αφιέρωσαν ποιήματα στον αγώνα των Ελλήνων. «Εξεγέρσου, ω Ελλάδα, ξεσηκώσου», έγραφε ο Αλεξάντρ Πούσκιν. Έλληνες με στενές σχέσεις με τη ρωσική άρχουσα τάξη, όπως ο Υψηλάντης και ο Καποδίστριας, ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στον αγώνα. Οι μεγάλες δυνάμεις επέδρασαν καταλυτικά στο διπλωματικό και το στρατιωτικό πεδίο. Η παρέμβασή τους στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου υπήρξε καθοριστική για την τελική επικράτηση των Ελλήνων».
Αναστασιάδης: «Ελευθερία η θάνατος»
«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ και να συνεορτάσω μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης», είπε παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης.
Και συνέχισε: «Τον ηρωικό αυτόν αγώνα, ο οποίος συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά». Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Και τούτο, γιατί η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Λιτός και… με άρωμα Ελλάδας ο στολισμός
Το art de la table στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου χρησιμοποιεί στοιχεία της ελληνικής φύσης καθώς μπαίνει η άνοιξη, με εντυπωσιακές συνθέσεις κλαδιών λεμονιάς και λεμονανθών στο τελείωμα των τραπεζιών.
Επιπλέον, στον χώρο έχουν τοποθετηθεί οι σημαίες των χωρών των υψηλών προσκεκλημένων, αλλά και ορισμένα λάβαρα ιστορικής σημασίας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κρατική τηλεόραση, στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν τοποθετηθεί το λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, αλλά και εκείνο που λέγεται πως έφτιαξε ο Παπαφλέσσας από τα άμφιά του κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.
Δεξίωση με εδέσματα δια χειρός Λαζάρου
Λόγω της πανδημίας οι προσκλήσεις στο δείπνο δεν ξεπερνούν τις 40, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος ετοιμάζει μια γαστρονομική εμπειρία, αποκλειστικά με ελληνικά πιάτα για τους καλεσμένους.
Αρχή στην Πινακοθήκη
Νωρίτερα, όπως σας μετέδωσε λεπτό προς λεπτό το newsit.gr, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κόσμημα και εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο που συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο».
Με λαμπρή παρέλαση στο Σύνταγμα θα ολοκληρωθούν οι εορτασμοί την 25η Μαρτίου
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.
Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Όλοι οι συμμετέχοντες στην παρέλαση θα έχουν εκ των προτέρων υποβληθεί σε διαγνωστικό test για τον κορονοϊό.
Εκφωνητές της παρέλασης θα είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας και η Αρχισμηνίας Σοφία Κορμά. Η εικόνα που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα συνδυάζει την ιστορία με το παρόν, την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα αναδεικνύει το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό.
Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα.
Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Φωτογραφίες: Intime.