Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε μήνυμα την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
«Η Ελληνική Επανάσταση έθεσε τα θεμέλια για τους αγώνες κατά των Οθωμανών στα Βαλκάνια»
Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».
Στα γαλανόλευκα το Βελιγράδι
Ο Δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Γκόραν Βέσιτς θα φωταγωγηθούν: το κτήριο του κοινοβουλίου, οι δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν το παλιό με το νέο Βελιγράδι, ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, το μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία ΄΄Slavija΄΄ και ο πύργος ΄΄Νεμπόισα΄΄ όπου απαγχονίστηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.
Για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εψάλη σήμερα το πρωί δοξολογία χοροστατούντος του Πατριάρχη Πορφύριου. Στην δοξολογία, εξαιτίας της πανδημίας, παρέστη μόνο αντιπροσωπεία της ελληνικής και της κυπριακής πρεσβείας. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Σερβία Γιώργος Διακοφωτάκης μετά την δοξολογία μετέβη στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου κατέθεσε στεφάνι.