Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Καββαθάς στο newsit.gr: Πιθανό να ανοίξουμε στις 12 Απριλίου και όχι στις 5

Καββαθάς στο newsit.gr: Πιθανό να ανοίξουμε στις 12 Απριλίου και όχι στις 5

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλάει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου για το άνοιγμα στην εστίαση και τις αποφάσεις της κυβέρνησης με πιθανή ημερομηνία στις 5 Απριλίου. Αναφέρεται στα χιλιάδες λουκέτα που υπάρχουν στην αγορά και στην ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μετά την επανεκκίνηση της αγοράς.  Απαντάει σε σχετική ερώτηση για τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους αλλά και πότε θα εμβολιαστεί το προσωπικό στον κλάδο τους.

Θεωρώ ότι πιθανή ημερομηνία είναι η 12η, παρά η 5η Απριλίου

«Είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία που βλέπουμε δεν είναι ιδιαίτερα καλά. Βλέπουμε την πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας, βλέπουμε τα κρούσματα καθημερινά, ακούμε τους ειδικούς. Θεωρώ ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας που είναι κλειστοί με κρατική εντολή, όπως είναι το λιανικό εμπόριο, θα μπορούσαν να δουλεύουν με click inside παράδοση εντός καταστήματος, που θα μπορούσε να δώσει και διέξοδο στις επιχειρήσεις αυτές οι οποίες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, θα έδινε και την δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των πόρων στην Πολιτεία. Σε σχέση με τις ημερομηνίες εγώ είμαι πάρα πολύ φειδωλός στο να προβλέπω και νομίζω ότι δεν κάνουν καλό όταν λέμε δημόσια ημερομηνίες πιθανού ανοίγματος της αγοράς. Αφενός καλλιεργούμε προσδοκίες και αφετέρου Επιβαρύνουμε ψυχολογικά τον κόσμο και τους επαγγελματίες των κλάδων αν δεν πέσουμε μέσα στην πρόβλεψη. Θεωρώ ότι πιθανή ημερομηνία σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία μάλλον είναι η 12η, πάρα η 5η Απριλίου. Ακούγοντας τους λοιμωξιολόγους και θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμη στο peak της πανδημίας και του τρίτου κύματος και αυτό θεωρώ ότι θα μετρήσει πάρα πολύ στην κυβέρνηση, γιατί αυτό που δεν θέλει είναι τα πισωγυρίσματα αυτή τη στιγμή».

Έχουμε ζητήσει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας

«Έχουμε ζητήσει για τον κλάδο της εστίασης μαζί με τον κλάδο του τουρισμού, να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε την εικόνα ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού, σε συνδυασμό με το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο που θεσπίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι και οι χώρες υποδοχής ξένων επισκεπτών, θα πρέπει να είναι και εκείνες στο ίδιο επίπεδο ασφάλειας. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε με την κυβέρνηση, η οποία είναι στην ίδια κατεύθυνση και ελπίζω να μπορέσουμε να το καταφέρουμε με βάση τις προτεραιότητες που υπάρχουν. Προτεραιότητα βέβαια είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός άνω των 60 που δημιουργεί και την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας».

Είμαστε σε συζήτηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για την χρηματοδότηση τεχνικών μέσων για τους εσωτερικούς χώρους 

«Το άνοιγμα της εστίασης θα πρέπει να είναι ασφαλές περιβάλλον χρονικά, γιατί δεν αντέχει η εστίαση μία λογική ακορντεόν και το δεύτερο, είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Έχουμε ένα 20% των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και ίσως είναι σε περιοχές που οι κλιματολογικές συνθήκες δεν είναι ίδιες με την νότια Ελλάδα παραδείγματος χάρη. Εκεί, οι θερμοκρασίες πέφτουν, πολύ κυρίως το βράδυ. Θα πρέπει να συζητήσουμε και θέματα που έχουν να κάνουν και με τους χρόνους λειτουργίας των καταστημάτων. Υπάρχουν τα τεχνικά μέσα, τα οποία αποδέχονται και οι ειδικοί και οι καθηγητές λοιμωξιολόγοι, τα οποία αποστειρώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους και είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης με τον κύριο Τσακίρη, για την χρηματοδότηση τέτοιων καταστάσεων. Από την άλλη, είμαστε σε επαφή και με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας για να δούμε θέματα που έχουν να κάνουν με την δυνατότητα μέτρησης της ποιότητας του αέρα εντός των καταστημάτων. Πρέπει οι επιχειρήσεις να στηριχτούν .Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω από το ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις εστίασης είναι μπροστά στο φάσμα του λουκέτου. Στον κλάδο εστίασης ήδη τα λουκέτα είναι ορατά δηλαδή Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορούμε άνετα να μετρήσουμε πάνω από 500-600 λουκέτα».

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα

«Είναι ανάγκη, οι επιχειρήσεις όλες, αλλά και ιδιαίτερα ο κλάδος της εστίασης να στηριχτεί κατά τη διάρκεια της επανεκκίνησης του που θα είναι μία δύσκολη άσκηση. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Άρα χρειάζονται ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός ανάπτυξης ο κύριος Γεωργιάδης μου ανακοίνωσε ότι θα έχουμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω του ΕΣΠΑ για τουρισμό και εστίαση. Πρόκειται για μία δαπάνη 350 εκατομμυρίων €, για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση και για το κεφάλαιο κίνησης.

Το δεύτερο που πρέπει να δούμε στην εστίαση είναι η επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους των ασφαλιστικών εισφορών δηλαδή. Έτσι ώστε να κρατηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον κλάδο που είναι ίσως ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης τη χώρα και έχει 350.000 εργαζόμενους.»

Θα πρέπει να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος και να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις

«Επίσης μεγάλο ζήτημα για εμάς για τον κλάδο εστίασης είναι η διασφάλιση της επαγγελματικής μας στέγες. Πάρα πολλά συμβόλαια λήγουν και έχει χαθεί ένας χρόνος περίπου από την επαγγελματική δραστηριότητα και αυτό θα πρέπει να έρθει και να ισορροπήσει μέσα από την παράταση των μισθωτηρίων συμβολαίων τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Το χειρότερο όμως που αφορά όλους τους κλάδους και όχι μόνο την εστίαση είναι ότι το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους το οποίο γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και μιλάμε μόνο για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 10 δις ευρώ. Επειδή η κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθεις τον επόμενο η μεθεπόμενο μήνα Θα πρέπει να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, να είναι βιώσιμο το υπόλοιπο του και να ρυθμιστεί σε 120 δόσεις.»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις