Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Βρετανία δεν «μοιράζεται» τα παραπάνω εμβόλια της ούτε με την Ιρλανδία!

Κορονοϊός: Η Βρετανία δεν «μοιράζεται» τα παραπάνω εμβόλια της ούτε με την Ιρλανδία!
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Βρετανία θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της προτού παραχωρήσει το όποιο πλεόνασμα εμβολίων σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στον κοντινό γείτονά της, την Ιρλανδία. Αυτό δήλωσε την Τρίτη (30/3) ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων, Κουάζι Κβάρτενγκ.

Περισσότερα από 30 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη με στόχο την ανοσοποίηση όλων των ενηλίκων μέχρι το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, η Βρετανία ενεπλάκη σε μια δημόσια αντιπαράθεση με την ΕΕ που αφορά την προμήθεια των δόσεων σε χώρες όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τους Βρετανούς ασφαλείς, θέλουμε να συνεργαστούμε και με άλλες χώρες, αλλά η κύρια προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βρετανία συνεργάζεται με τις ευρωπαϊκές χώρες στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι ο πληθυσμός τους θα εμβολιαστεί και ότι δεν πρόκειται για μια «ανταγωνιστική κατάσταση».

Click4more: Εμβολιασμοί: Πως η Ελλάδα είναι στα βήματα του Ισραήλ – Το ποσοστό που δείχνει μείωση θανάτων

Μολαταύτα, ερωτηθείς αν η Βρετανία θα μπορέσει να βοηθήσει την Ιρλανδία, ο υπουργός απάντησε: «Αν υπάρχει πλεόνασμα δόσεων των εμβολίων, τότε μπορούμε να το μοιραστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει πλεόνασμα, έχουμε ακόμη μεγάλο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάσουμε».

Η Βρετανία συμφώνησε στην αγορά δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων από διάφορους προμηθευτές και την Δευτέρα η εταιρεία GlaxoSmithKline ανακοίνωσε λεπτομέρειες των σχεδίων της για το τελικό στάδιο της διαδικασίας παραγωγής για έως και 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Novavax που θα παραδοθούν στη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι ένας από τους 23 ηγέτες, ο οποίος σήμερα τάχθηκε υπέρ της υπογραφής μιας διεθνούς συνθήκης που θα βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια κρίση και είναι απολύτως σωστό να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια αντιμετώπισής της στην χώρα μας και στην διασφάλιση της υγείας του λαού μας ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν κανονικό τρόπο ζωής», κατέληξε ο υπουργός.

Λιγότερο ανήσυχοι για COVID και Brexit οι Βρετανοί

Οι άνθρωποι στη Βρετανία ανησυχούν σήμερα λιγότερο για την COVID-19 σε σύγκριση με την ανησυχία που επικρατούσε πριν από ένα μήνα, καθώς η χώρα προχωράει με το πρόγραμμα εμβολιασμού, όπως έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που χαρακτήρισαν την COVID-19 ένα μεγάλο ζήτημα για τη Βρετανία, μειώθηκε στο 49% από 72% το Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι η πανδημία αποτελεί τη μοναδική μεγαλύτερη ανησυχία των Βρετανών, σύμφωνα με την εταιρία έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων Ipsos MORI.

Η Βρετανία κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά βρέθηκε πιο μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την πορεία του προγράμματος των εμβολιασμών της τη χρονιά που διανύουμε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μαζί με τους επικεφαλής στη Σκοτία, στην Ουαλία και στη Βόρεια Ιρλανδία προχωρούν σε σταδιακή άρση των περιορισμών.

«Η ανησυχία είναι σημαντικά μικρότερη μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ομάδων του πληθυσμού, ενώ το γεγονός αυτό είναι ενδεχόμενο να αποτελεί ένδειξη ότι η εκστρατεία του εμβολιασμού έχει μία [θετική] επίδραση στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Επίσης οι ανησυχίες είναι μικρότερες μεταξύ των νεότερων ηλικιακά Βρετανών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί», σύμφωνα με τον Μάικ Κλέμενς, αναπληρωτή διευθυντή έρευνας στην Ipsos MORI.

Παράλληλα, το Brexit υποχώρησε στη λίστα των ανησυχιών που εκφράζουν οι Βρετανοί και αναφέρθηκε από το 25% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανησυχίας, που καταγράφεται για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ από τη σχετική απόφαση του δημοψηφίσματος το 2016.

Ωστόσο καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στις ανησυχίες σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας, τη φτώχεια, την εκπαίδευση, αλλά και τη στέγαση, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας δημοσκόπησης.

Η Ipsos MORI συμπεριέλαβε στη δημοσκόπηση 1.009 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 5ης και της 11ης Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις