Πολιτική

Μητσοτάκης: Στήριξη στη «νέα Λιβύη» και σαφή μηνύματα για το παράνομο μνημόνιο με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξή του στη «νέα Λιβύη» κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ ελ Μένφι, σήμερα αργά το απόγευμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μετέφερε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης το μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, όπως έκανε και νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ομόλογό του.

Επίσης -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- “υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας μας να σταθεί αρωγός και παραστάτης διμερώς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και στη συνέχεια στην πολιτική ομαλότητα που θα οδηγήσει στην ανασυγκρότησή της με την πεποίθηση, πάντα, ότι σύντομα θα αφεθούν οριστικά πίσω όσα δοκίμασαν τις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα”

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ότι η Ελλάδα θέτει από σήμερα σε λειτουργία την Πρεσβεία της Τριπόλεως, ενώ σύντομα θα προχωρήσει και στη λειτουργία Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, μόλις οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες διευθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- υπογραμμίστηκε πως τόσο η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, όσο και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς με αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας τον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.

Επίσκεψη στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης

Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

Την παρουσία των Ελλήνων ομογενών στη Λιβύη εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρεσβεία της Τρίπολης, η οποία επαναλειτουργεί επίσημα από σήμερα. Με την παρουσία του στην τελετή επίσημης επαναλειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, στην οποία βρέθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων, ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Λιβύη.

«Η χαρά μου είναι διπλή, διότι είναι μαζί μας και πρόεδροι των Ελληνικών Κοινοτήτων και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, εδώ, στην Τρίπολη, που άντεξαν μεγάλες δυσκολίες και κακουχίες, και είμαι σίγουρος ότι και εσείς προσδοκάτε σε καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη. Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η τελετή ήταν λιτή και συγκινητική, και ο κ.Μητσοτάκης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση. «Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη. Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πληγές της. Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη. Τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη. Έτσι, μαζί με την πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή και κατανοεί, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της Λιβύης, «η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος». Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. πρωθυπουργό, να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη. Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο. Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με το προσωπικό της πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στη Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά». «Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν στο απαιτητικό σας έργο», τόνισε.

Στην πρεσβεία παραβρέθηκαν Έλληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ο ειδικός απεσταλμένος ΥΠΕΞ για θέματα Λιβύης, πρέσβης Χριστόδουλος Λάζαρης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, Ιωάννης Σταματέκος.

Μητσοτάκης: «Χαιρετίζω τη διάθεση να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, στην Τρίπολη. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η παρουσία μου στη Λιβύη συνδυάζεται με μια διπλή επανεκκίνηση: το νέο ξεκίνημα της ίδιας χώρας και των διμερών μας σχέσεων» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για «τη γόνιμη συζήτηση» και υπογράμμισε: «Βασικός μου σκοπός να αναδείξω την επαναλειτουργία πρεσβείας ως ορόσημο της δυναμικής επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων και να μεταφέρω μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες της Λιβύης για ειρήνη και για πρόοδο στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σας στο δρόμο για ελεύθερες εκλογές μακριά από ξένα στρατεύματα και με πυξίδα την ευημερία στη Μεσόγειο και έστειλε το μήνυμα: «Καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας τον προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η συνεργασία μας μπορεί να προωθηθεί με γρήγορους ρυθμούς». Παρατήρησε ότι αναζωπυρώνεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ενέργεια, τουρισμό, Υγεία και κατασκευές.

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θεμέλιο της νέας αφετηρίας στις σχέσεις μας είναι η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, και αυτό σημαίνει να σβήσουμε τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και διαμήνυσε πως «προϋπόθεση κάθε προόδου είναι η άμεση και πλήρης αποχώρηση ξένων στρατευμάτων από το έδαφος σας και για εμάς είναι πολύ σημαντικό η ακύρωση παράνομων εγγράφων που κάποιοι εμφανίζουν ως διεθνείς συμφωνίες, αλλά για εμάς δεν έχουν καμία νομική ισχύ».

«Χαιρετίζω τη διάθεση σας να συζητήσουμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι φίλοι της Λιβύης είναι κοντά της και εν τέλει η γεωγραφία καθορίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και όχι οι γραμμές, που χαράσσουν κάποιοι πάνω σε χάρτες».

 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα