Ελλάδα

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών σε υγειονομικούς: Παγώνη, Γιαννάκος και Μαστοράκου στο newsit.gr

Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις των υγειονομικών, μετά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ανοίξει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς;

Ο εμβολιασμός των υγειονομικών για την covid-19, έγινε γρήγορα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της πανδημίας στη χώρα μας, μιας και για καιρό τα ποσοστά του εμβολιασμού σε αυτή την κοινωνική ομάδα ήταν χαμηλά, δημιουργώντας κακές καταστάσεις μέσα στα νοσοκομεία σε ορισμένες περιπτώσεις (βλ. αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά», νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα κτλ). Την ίδια ώρα, στην διπλανή Ιταλία, άνοιξε η συζήτηση εξέτασης νέων νομοθετικών μέτρων για νοσηλευτές και γιατρούς που αρνούνται να εμβολιαστούν: από την διακοπή καταβολής μισθών μέχρι και την απόλυση.

«Οι υγειονομικοί έχουν το χρέος να κάνουν το εμβόλιο από μόνοι τους»

«Η συζήτηση δε είναι ποτέ κακή και η συγκεκριμένη πρέπει να ανοίξει», λέει στο newsit.gr η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού. Όπως συμπληρώνει η ίδια: «στο δια ταύτα, πρέπει μόνοι τους οι υγειονομικοί να εμβολιάζονται. Δεν πρέπει να υπάρχει νοσηλευτής ή γιατρός που να μην κάνει από μόνος του το εμβόλιο. Έχει ύψιστη υποχρέωση. Πιστεύω όμως ότι σιγά-σιγά θα εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό. Το ποσοστό τους αυξάνεται αυτή τη στιγμή. Σταδιακά αίρονται οι όποιες αμφιβολίες».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, λέει πως οι υγειονομικοί διαφωνούν με την όποια υποχρεωτικότητα και τον εξαναγκασμό, όπως χαρακτηρίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία ο ίδιος. «Λέμε ναι στον εμβολιασμό με πειθώ», τονίζει ο κος Γιαννάκος και συνεχίζει: «πιστεύουμε ότι σταδιακά οι υγειονομικοί θα κάνουν όλοι το χρέος τους. Θα προστατεύσουν εαυτούς και ασθενείς».

Σύμφωνα με τον κο Γιαννάκο, ο μέσος όρος του εμβολιασμού σε υγειονομικούς- νοσηλευτές και γιατρούς- φτάνει αυτή τη στιγμή στο 55% με 60% (όπως είναι γνωστό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στους γιατρούς και μικρότερο στους νοσηλευτές).

«Τον περασμένο Δεκέμβριο μας δόθηκε η δυνατότητα να εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα και όντως υπήρξε μια επιφυλακτικότητα», λέει ο κος Γιαννάκος και προσθέτει: «Όταν αυτή υποχώρησε, οι υγειονομικοί έχασαν την ευκαιρία τους, τώρα παίρνουν ραντεβού είτε σε 2 μήνες από τώρα, είτε μετά από ακυρώσεις».

«Περίπλοκο το ζήτημα, τα δικαιώματα εμβολιασμένων και μη, θέλουν προσοχή»

Για τις παραμέτρους, αυτού του περίπλοκου, όπως το χαρακτηρίζει, ζητήματος μίλησε στο newsit.gr, η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. 

Όπως εξηγεί: « Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι το ποσοστό του εμβολιασμού ανάμεσα στους γιατρούς είναι μεγάλο- φτάνει στο 85%. Η άρνηση προήλθε κυρίως από το νοσηλευτικό προσωπικό. Στο δια ταύτα, ο γιατρός πρέπει να δρα με το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στον πολίτη. Είναι δεοντολογικά υποχρεωμένος να αποδεχτεί τη σύσταση των ιατρικών συλλόγων για τον εμβολιασμό. Η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν το έχουμε αποφασίσει ως κλάδος και παραμένουμε στην ισχυρή σύσταση που δώσαμε από την αρχή».

«Η συζήτηση πρέπει να ανοίξει όταν θα έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα στον εμβολιασμό»

Η κα Μαστοράκου θεωρεί πάντως πως σε αυτή την πρωτόγνωρη στιγμή της πανδημίας, το ζήτημα της υγείας της κοινωνίας είναι το κορυφαίο και το πιο κατεπείγον από όλα.

«Υπάρχει υποχρέωση του κράτους να προστατέψει το κοινωνικό σύνολο» λέει χαρακτηριστικά η ίδια και σπεύδει να συμπληρώσει: «Την ίδια στιγμή, ο πολίτης έχει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και η επιλογή ή όχι στον εμβολιασμό είναι για την ώρα ένα από αυτά. Παράλληλα όμως, σε αυτή την ευαίσθητη κουβέντα που προβληματίζει όλη την παγκόσμια κοινότητα, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα, δείχνει ότι θα υπάρχουν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων. Και όντως, οι εμβολιασμένοι πρέπει να έχουν ένα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι συνεισφέρουν στην ανοσία της κοινότητας και σπάνε την αλυσίδα μετάδοσης του κορονοϊού. Έχει δικαιώματα αυτή η κατηγορία και ορθώς δεν θα θέλει να τα απεμπολήσει. Το κρίσιμο σημείο όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι αυτή τη στιγμή, οι μη εμβολιασμένοι, σε τεράστιο ποσοστό, δεν έχουν εμβολιαστεί γιατί δεν μπορούν, όχι γιατί δεν θέλουν. Οι μη εμβολιασμένοι λοιπόν δεν πρέπει να θεωρηθούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η συζήτηση της υποχρεωτικότητας πρέπει να ανοίξει όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν αποκτήσει το δικαίωμα της επιλογής και θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολιασμού για όλους».

Πίσω, στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, η κα Μαστοράκου σημειώνει πως το θέμα δεν τέθηκε σωστά στην αρχική του βάση. Όπως λέει η ίδια: «το μικρής χρονικής διάρκειας τελεσίγραφο που δόθηκε στους γιατρούς ήταν προσβλητικό. Οι γιατροί είναι επιστήμονες και ως τέτοιοι, περίμεναν να δουν τα δεδομένα για τα εμβόλια και εκείνη τη στιγμή δεν τα είχαν. Τους κάλεσαν να εμβολιαστούν με πρόχειρο τρόπο. Όταν τα απέκτησαν, έσπευσαν να εμβολιαστούν. Οι γιατροί δεν έχουν αντιεμβολιαστική συμπεριφορά και όσον αφορά τη μη συμμόρφωση τους, σε μεγάλο ποσοστό, στον εμβολιασμό για την γρίπη τα προηγούμενα χρόνια, αυτό είχε να κάνει με την μεγάλη ανοσία που έχουν πια αναπτύξει οι ίδιοι απέναντι σε αυτόν τον ιό».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, η άρνηση για τον εμβολιασμό είναι ένα θέμα που είχε προλάβει να πάρει μεγάλες διαστάσεις ήδη πριν τον κορονοϊό- βλ. το κίνημα αντιμεβολιασμού στην ομάδα των γονιών-.  Όπως το θέτει η ίδια: «Η λύση του ζητήματος των αρνητών, όποιοι κι αν είναι αυτοί, έχει γίνει πια επιτακτικό. Μάλιστα, η ομάδα των αρνητών στον κορονοϊό, που στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου μικρή, μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην πορεία. Όσοι μείνουν ανεμβολίαστοι από επιλογή, θα γίνουν η κερκόπορτα για να επελαύνει ο covid στις τάξεις τους. Θα είναι μια ομάδα ‘εύκολος στόχος’, μια βραδυφλεγής βόμβα. Όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι, τόσο ο κορονοϊός θα μεταλλάσσεται απειλώντας και τους υπόλοιπους, δεδομένου ότι τα εμβόλια θα τρέχουν να προλάβουν τις μεταλλάξεις. Άρα, ναι, η συνολική συζήτηση απέναντι στην υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό πρέπει να ανοίξει».

ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα