Κόσμος

Sofagate: Πως μια πολυθρόνα προκάλεσε διπλωματικό πόλεμο Ιταλίας – Τουρκίας

Από έναν άνθρωπο που δεν μιλάει ποτέ τυχαία, τον Μάριο Ντράγκι, ακούστηκαν όλα όσα ψιθυρίζονται σε όλη την Ευρώπη για το πρόσωπο του ανθρώπου που είναι εδώ και πολλά χρόνια ο ηγέτης της Τουρκίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τον αποκάλεσε δικτάτορα για την απαξιωτική του στάση απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ξέσπασε πόλεμος. Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν απάντησε – ίσως να πει κάτι σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής – αλλά απάντησε ο υπουργός των Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Τσαβούσογλου καταδίακσε έντονα τα «προσβλητικά» σχόλια του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και μάλιστα η Τουρκία κάλεσε χθες βράδυ τον πρεσβευτή της Ιταλίας στη χώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.

«Καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη και δημαγωγική ρητορική του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και τα προσβλητικά και ανεξέλεγκτα σχόλιά του για τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», έγραψε ο Τσαβούσογλου σε ανάρτηση στο twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη. Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας».

Click4More «Δικτάτορας ο Ερντογάν» είπε ο Ντράγκι, «είσαι διορισμένος» του απάντησε ο Τσαβούσογλου και διπλωματική «κόλαση» για το «Sofagate»

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν θα είχε ελεύθερο το πεδίο να δράσει αν ήταν λίγο καλύτερες οι σχέσεις ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι η επικοινωνία ανάμεσα στους δυο επικεφαλής των κορυφαίων θεσμών της ΕΕ είναι ανύπαρκτη. 

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η Κομισιόν δεν είχε ασχοληθεί καθόλου με τα του πρωτοκόλλου και είχε αφήσει όλη την διοργάνωση της επίσκεψης στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στους συμβούλους του Σαρλ Μισέλ και έτσι είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα