Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Θέμα ωρών ή ημερών η νέα έξοδος στις αγορές – Την Παρασκευή η αξιολόγηση από την S&P

Θέμα ωρών ή ημερών η νέα έξοδος στις αγορές – Την Παρασκευή η αξιολόγηση από την S&P

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα και έτσι να ενισχύσουν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές έχει πλέον αλλάξει και έτσι ενώ στο αρχικό πλάνο ήταν να πραγματοποιηθούν 4 εκδόσεις μέσα στο 2021, από τις οποίες θα αντλούσε το ποσό των 12 δισ. περίπου, πλέον θα πραγματοποιηθούν 5 και το συνολικό πόσο μπορεί να φτάσει έως τα 16 δισ.

Και αυτό διότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι ήταν στα 7,5 δισ., πλέον έχει ανέλθει στα 14 δισ..

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βρίσκονται με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» και ανά πάσα στιγμή πλέον μπορεί να γίνει η έξοδος.

Θα πρόκειται για την 3η έξοδο μέσα στο 2021 και ήδη έχουν αντληθεί 8,8 δισ. από τις αγορές εφέτος.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η έκδοση να έχει διάρκεια 5 ή 7 χρόνια, ενώ ως συνήθως στόχος θα είναι η άντληση 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αν η προσφορά είναι μεγάλη τότε δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 3,5 δισ.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και να επιλεγεί το reopening  του υφιστάμενου δεκαετούς ομολόγου, για το οποίο είχε εκδηλωθεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η εμπειρία των προηγούμενων εκδόσεων και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη περίοδο στις αγορές με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών «προδικάζουν» την επιτυχία του εγχειρήματος για άντληση «ζεστού και φθηνού» χρήματος από ισχυρά και ποιοτικά χαρτοφυλάκια που θα στείλουν μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Οι κινήσεις εξόδου θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα ραντάρ των επενδυτών μέσω της βαθμολόγησης της από διεθνείς οίκους και την πρόοδο στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων το επόμενο διάστημα αν και η επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί  μέσα στο 2021 δεδομένου ότι οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι μόλις το 20% των περιπτώσεων χωρών με αξιολόγηση Ba καταφέρνει να ενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα σε ορίζοντα 5ετίας σημειώνοντας ότι ο μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας και οι δημοσιονομικές προκλήσεις δεν αφήνουν περιθώρια για αναβαθμίσεις.

“Έρχεται” η Standard and Poor’s

Να σημειωθεί ότι αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s την προσεχή Παρασκευή 23 Απριλίου που σήμερα τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Στο παρελθόν ο οίκος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελλάδας εφόσον ο αντίκτυπος της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας αποδειχθεί βραχύβιος και η  επιβράδυνση των δημοσιονομικών επιδόσεων λόγω της κρίσης αναστραφεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα να υπάρξει αλλαγή στην βαθμολογία, αφού οι περισσότεροι οίκοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν για την ώρα αξιόπιστα δεδομένα για την πορεία του τουρισμού.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις