Παρασκευή, 29 Νοε.
13oC Αθήνα

Παυλίδης: Τζίρος 100 εκατ. ευρώ για την ελληνική βιομηχανία που εξάγει μάρμαρα και επενδύει σε ενέργεια

Παυλίδης: Τζίρος 100 εκατ. ευρώ για την ελληνική βιομηχανία που εξάγει μάρμαρα και επενδύει σε ενέργεια

Σημαντική και δημιουργική χρονιά αποτέλεσε για τη Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες το 2020, έτος κατά το οποίο συμπληρώνει 40 συναπτά έτη επιτυχημένης παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, συγκαταλέγοντας την στις κορυφαίες εταιρείες – leader του μαρμάρου σε όλον τον κόσμο.  Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι εξαγωγές αγγίζουν το 90% του κύκλου εργασιών, ενώ η εταιρεία δεν παρέκκλινε από το στρατηγικό της σχεδιασμό, στο πλαίσιο του οποίου επένδυσε και στον τομέα παραγωγής ενέργειας.

Έτσι, παρά την γενική πτώση του κλάδου, τις αντίξοες συνθήκες και τον περιορισμό των μετακινήσεων, ο όμιλος φάνηκε έτοιμος να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες και σκοπέλους, προσαρμόζοντας άμεσα την εμπορική πολιτική του, αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνολογία και καινοτόμες υπηρεσίες.  

Ο όμιλος διατήρησε ψηλά τις αποδόσεις του, καθώς το 2020 ο Κύκλος Εργασιών ξεπέρασε τα 100 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) θα κυμανθούν πάνω από 50 εκ. ευρώ., αποτελέσματα ιδιαίτερα ικανοποιητικά βάσει των δεδομένων συγκυριών.

Τα περιουσιακά στοιχεία

Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά το επενδυτικό του πλάνο για το 2020, ολοκληρώνοντας την  εξαγορά 100% των μετοχών της εταιρείας DIONYSSOMARBLE BULGARIA, με αποτέλεσμα να έχει  στην κατοχή του 11 ενεργά λατομεία, πέντε εκ των οποίων αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας.  Με την παρούσα μάλιστα εξαγορά, επετεύχθη ο στρατηγικός στόχος της διοίκησης, κατά τον οποίο η Παυλίδης διαθέτει πλέον τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες. Ειδικότερα ο όμιλος διαχειρίζεται πλέον τα κορυφαία λατομεία στην Ελλάδα (Ariston), (Venus), (Galaxy), (Kavala), στην Βόρεια Μακεδονία (Sivec), στην Αλβανία (Perla) και στην Βουλγαρία (Vratza). Το νέο υλικό, Vratza χαρακτηρίζεται ως υψηλής αισθητικής μπεζ μάρμαρο, κατάλληλο για εξωτερική χρήση, καθώς κοσμεί πολλά κτήρια υψηλών προδιαγραφών. 

Επενδύσεις στην ενέργεια

Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού, παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Σιδηροκάστρου. Επένδυση συνολικού κόστους 42 εκ. ευρώ μέρος του συνολικού πλάνου ανάπτυξης ΑΠΕ προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ. Ειδικότερα ο αιολικός σταθμός αντιστοιχεί σε εγκατεστημένη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 42 MW και η  παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια. Το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παρούσας επένδυσης μεταφράζεται μέσω αριθμών ως μείωση εκπομπών CO2 κατά 125.000 ton. και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 ton. ετησίως, με προφανή οφέλη για την εθνική μας οικονομία. Με την αποπεράτωση αυτής της επένδυση τα έργα ΑΠΕ σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που έχουν ήδη κατασκευαστεί αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ 65MW.

Οι ενδείξεις ωστόσο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα τόσο για την οικονομία όσο και για την σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση  των αγορών. Μάλιστα διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς της Ασίας, η οποία είναι ο κύριος αποδέκτης των προϊόντων του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες προοπτικές ανάπτυξης και σε άλλες αγορές, εφόσον δεν υπάρξει επίδραση νέων υγειονομικών ή γεωπολιτικών αλλαγών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις