Με γνώμονα να μη τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, το οποίο θα σηματοδοτήσει παράλληλα το άνοιγμα του συνόλου των δραστηριοτήτων στη χώρα, “κλειδώνει” η εισήγηση των Ειδικών να μην επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό.
Καταλύτης για την απόφαση των Επιστημόνων η πίεση στο Ε.Σ.Υ. – η οποία παραμένει στο “κόκκινο”, ειδικά την Αττική – και τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ διασωληνωμένων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι προβλέψεις είναι ότι η κατάσταση θα παραμείνει εκρηκτική και τις επόμενες 15 ημέρες. Δεδομένου δε, ότι τυχόν αυξημένη κινητικότητα τις ημέρες του Πάσχα θα αποτυπωθεί στην επιδημιολογική εικόνα δύο εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 14 Μαΐου, τα περιθώρια για… δεύτερες σκέψεις είναι εξαιρετικά στενά.
Πόσο δε μάλλον, όπως εξηγούν παράγοντες της κυβέρνησης, που παράλληλα με τον στόχο ανοίγματος του τουρισμού “βαδίζει” και ο στόχος λίγες ημέρες πριν, στις 10 Μαΐου, να ανοίξει το σύνολο της εκπαίδευσης (δημοτικά – γυμνάσια) και η εστίαση.
Μικρές ανάσες ελευθερίας το Πάσχα
Έτσι Κυβέρνηση και Ειδικοί, προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος λίγες ημέρες στο χωριό να ακυρώσουν τον σχεδιασμό για συνολικό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας δύο εβδομάδες αργότερα, αναζητούν μια “χρυσή τομή”… Κάποιες μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης στην κούραση των πολιτών από την 14μηνη περιπέτεια της πανδημίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πάσχα στο εξοχικό
Η πρόταση που συζητείται σοβαρά στο τραπέζι είναι να επιτραπεί το Πάσχα στο… εξοχικό, εφόσον βρίσκεται εντός νομού.
Επιπλέον συζητείται και μια μικρή παράταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών τις ημέρες των γιορτών, μετά τις 9 το βράδυ. Το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι σαν αυτό των Χριστουγέννων.
Γιορτή στο σπίτι μας με λίγα ακόμη άτομα του συγγενικού ή φιλικού περιβάλλοντος, τα οποία αποτελούν την κοινωνική μας “φούσκα”.
Υπομονή λίγων εβδομάδων ακόμα ζητά η κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν στο newsit.gr ότι “οπωσδήποτε η πολιτική διαχείριση” της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων δεν θα είναι εύκολη, καθώς αναγνωρίζουν ότι καλλιεργήθηκε το προηγούμενο διάστημα μία υπερπροσδοκία στους πολίτες για ταξίδι στο χωριό τους. Ωστόσο παραπέμπουν στο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ζητώντας λίγες ακόμη εβδομάδες υπομονή “για να έρθει η Ανάσταση σύντομα”.
“Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό στο οποίο βρισκόμαστε, ενόψει Πάσχα και πολύ περισσότερο ενόψει καλοκαιριού. Υπάρχει μια εύλογη κόπωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή” δήλωσε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν ως το τέλος της εβδομάδας, ενώ οι Επιστήμονες καλούνται να εξετάσουν και την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) τη Μεγάλη Εβδομάδα,
Θετικό σήμα από Πρωθυπουργό και Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εκκλησίες
Η συνάντηση χθες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, εξέπεμψε θετικό σήμα.
Είχε προηγηθεί άλλωστε ένας μεγάλος κύκλος επαφών των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί η “χρυσή” τομή.
Το κλίμα έδωσε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι βρέθηκε ένας συμψηφισμός έτσι ώστε να μην ταραχθούν τα πράγματα, ενώ εξέφρασε και την άποψη που ο ίδιος αποκόμισε. Ότι το Πάσχα φέτος θα έχει κάποιες ελευθερίας αλλά όχι ταξίδι στο χωριό μας.
Τι θα γίνει με την εκκλησία;
Σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται η θέση να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες, αντί να αυξηθούν τα άτομα στο εσωτερικό των ναών. Επίσης η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα, σε εξωτερικό πάντα χώρο… Στην πλατεία ή στον προαύλιο χώρο.
Ενώ η περιφορά του Επιταφίου αναμένεται να γίνει γύρω από τον ναό. Για τους ιερείς και τους ψάλτες συζητείται η υποχρεωτική εξέταση για covid_19 με self test.
Οι ανακοινώσεις και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ο “πονοκέφαλος” των κορονοπάρτι
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε έντονος προβληματισμός για τα κορονοπάρτι, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το αν θα έπρεπε να ανοίξει νωρίτερα, ως αντίβαρο στις εικόνες αυτές, η εστίαση, καφέ και εστιατόρια σε εξωτερικούς χώρους.
Ωστόσο το φρένο που έχει βάλει από την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή των ειδικών, δεν αφήνει περιθώριο για επαναξιολόγηση. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις για την πορεία των κρουσμάτων, για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, και για τους διασωληνωμένους το επόμενο δεκαπενθήμερο, προϊδεάζουν ότι το χρονικό ορόσημο για το άνοιγμα της εστίασης θα παραμείνει κοντά στις 10 Μαΐου.
Όσον αφορά στα κορωνοπάρτι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για ατομική και συλλογική υπευθυνότητα. Ενώ θα ενταθεί η ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων σε πλατείες και άλλα σημεία, προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις.