Τρίτη, 26 Νοε.
9oC Αθήνα

Πάσχα: Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για το πως θα γιορτάσουμε

Πάσχα: Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για το πως θα γιορτάσουμε

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα οι Επιστήμονες αποφασίζουν τον οδικό χάρτη για το πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα, εντός των τειχών ή στο εξοχικό μας (εντός νομού) και με πόσα άτομα και πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Οι Ειδικοί θα βάλουν τη σφραγίδα τους, για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο φόβος για φαινόμενα «τύπου Μαλεσίνας»

Γιατί οι Επιστήμονες βάζουν και επίσημα φρένο στο… “όνειρο’ για Πάσχα στο χωριό; Η μεγάλη ανησυχία είναι να μην αναβιώσουν στη χώρα φαινόμενα τύπου Μαλεσίνας. Η εκδρομή, εκτιμούν, στο χωριό ή στο νησί μας, μπορεί να πυροδοτήσει έξαρση της πανδημίας σε “πράσινες” ή “κίτρινες” περιοχές.

Και μπορεί μεν στην Αθήνα η πίεση στα νοσοκομεία να είναι σταθερή, όμως τα νοσοκομεία στην περιφέρεια και στα νησιά, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός νέου κύματος της πανδημίας του covid_19, όπως εξηγούν.

Νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού στους πολίτες

Το μήνυμα για λίγη υπομονή ακόμη αλλά και ατομική υπευθυνότητα αναμένεται να επικοινωνήσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στους πολίτες.

Στην τελική ευθεία για τη γιορτή του Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της, με τη βοήθεια και των εμβολιασμών, των test αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι μένουν λίγες εβδομάδες ακόμη ως το ορόσημο της 14ης Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός και μαζί του οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλους μας. Και βέβαια το άνοιγμα των υπόλοιπων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ακριβή εικόνα της κόπωσης των πολιτών αλλά και της ματαίωσης που υπέστησαν από το απαγορευτικό για Πάσχα εκτός των τειχών, με δεδομένο δε ότι το τελευταίο διάστημα και κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους καλλιέργησαν μία “υπέρ-προσδοκία” στους πολίτες ότι αυτό το Πάσχα θα είναι αλλιώς.

click4more: Εμβόλιο Johnson & Johnson: «Πράσινο» του EMA παρά την σύνδεση με τις θρομβώσεις

Ωστόσο, όπως εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες, ο αριθμός των διασωληνωμένων, σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων, όπως και η σταθερή πίεση στο Σύστημα Υγείας, “δεν αφήνουν περιθώρια για ρίσκα”.

Γιατί εκτός του αδιαπραγμάτευτου στόχου για άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν ο στόχος είναι να υπάρχει το έδαφος για να ανοίξει η εστίαση πρώτα, και μετά και τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η κινητικότητα του Πάσχα με την όποια διασπορά του ιού μπορεί να συνεπάγεται, θα αποτυπωθεί 10 -15 ημέρες μετά, δηλαδή στο παρά πέντε του ανοίγματος της χώρας, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει να τεθεί σε κίνδυνο.

Στην προσπάθεια αυτή κινητοποιείται και η Ελληνική Αστυνομία και η Τροχαία, με περισσότερους πλέον και σχολαστικότερους ελέγχους.

Πάσχα… τύπου Χριστουγέννων

Οι Επιστήμονες αναμένεται να εισηγηθούν μικρή χαλάρωση των μέτρων. Στο τραπέζι της Λαμπρής, όπως έγινε και στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να καθίσουν λίγοι ακόμη συγγενείς ή φίλοι, οι οποίοι αποτελούν τη λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα».

Για τη μετακίνηση τους θα στέλνουν μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033, ενώ τα βράδια των γιορτών η κυκλοφορία αναμένεται να επεκταθεί κατά μία ώρα, ως τις 22:00.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει σύσταση στους πολίτες – οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με άλλες οικογένειες ή παρέες το Πάσχα – να υποβληθούν σε self test, έτσι ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς και αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊού.

Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες

Οι ειδικοί δίνουν το «πράσινο φως» για ανοιχτές εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, με συγκεκριμένες τροποποιήσεις.

Ιερές ακολουθίες σε εξωτερικούς χώρους και χρονική μετάθεση τους στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ..

Η Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο θα γίνει στο εξωτερικό προαύλιο χώρο των ναών, στις 9.00 μ.μ. αντί για τις 12.00 τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να παραταθεί για πολύ η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών.

Για το θέμα της περιφοράς του Επιταφίου γύρω από τις εκκλησίες, οι απόψεις των Ειδικών φέρεται να διίστανται. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ασφαλές, κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος συγχρωτισμού.

Και γι΄ αυτό το θέμα θα γίνει σήμερα συζήτηση και ψηφοφορία μεταξύ των Επιστημόνων.

Παράλληλα αναμένεται να εισηγηθούν οι ιερείς, οι ψάλτες και το βοηθητικό προσωπικό των ναών να κάνουν υποχρεωτικά self test, τουλάχιστον μία φορά μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις