Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς την Τουρκία για την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους. Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου που κατηγόρησε Αθήνα και Παρίσι για προβοκάτσια!
Το διάβημα διαμαρτυρίας έγινε χθες (20.04.2021) από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα αναφορικά με το ζήτημα του πλοίου L’Atalante, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετέδωσε η ΕΡΤ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι τουρκικό σκάφος παρενόχλησε το L’Atalante, παρόλο που η Ελλάδα είχε εκδώσει NAVTEX για τις έρευνες που θα γίνονταν από το γαλλικό σκάφος. Η Τουρκία είχε εκδώσει, με τη σειρά της, αντι-NAVTEX. Σημειώνεται ότι όλα έγιναν στη θαλάσσια περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας νότια της Κρήτης.
Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Καλέσαμε τους πρεσβευτές
Η είδηση πως η Ελλάδα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία έρχεται λίγες ώρες μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε την Ελλάδα και την Γαλλία πως έστησαν… προβοκάτσια, τον Νίκο Δένδια ότι ήταν ανειλικρινής κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα και την Ελλάδα πως πέταξε επτά Αφρικανούς μετανάστες δεμένους με πλαστικές χειροπέδες στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τρεις από τους ανθρώπους αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια Γαλλίας – Ελλάδας» σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα. «Το ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν», ισχυρίστηκε για το γαλλικό πλοίο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Άλλο ένα δείγμα πως (οι Έλληνες) δεν έχουν καλές προθέσεις, είναι πως μια ημέρα μετά τη συνάντηση μας (με τον Νίκο Δένδια), ένα γαλλικό ερευνητικό πλοίο το οποίο ήταν σχεδόν υπό την προστασία μιας ελληνικής φρεγάτας, επιχείρησε να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδας μας.
Θα πρέπει να σεβαστούν την υφαλοκρηπίδα μας. Δυστυχώς αυτή η ενέργεια ήταν μια προβοκάτσια. Δεν ήταν καλοπροαίρετη επιχείρηση. Το λέω και για τη Γαλλία και για την Ελλάδα Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, γι’ αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές, τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν», είπε ο Τσαβούσογλου.
Ακόμη πιο εμπρηστικός ήταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ όταν αναφέρθηκε στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, ζήτημα που του έθεσε ο Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές δηλώσεις τους στην Άγκυρα. Ο Τσαβούσογλου έφτασε σε σημείο να εξαπολύσει ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας!
«Ο Δένδιας λέει πως πάρα τη Συνθήκη της Λωζάννης, το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών παραβιάζεται επειδή υπάρχει απειλή. Όμως αυτή η παραβίαση του καθεστώτος όπως και οποιοδήποτε εξοπλιστικό προϊόν το οποίο αγοράζουν δεν θα τους βοηθήσει σε κανένα θέμα. Αν θα επιλύσουμε τα θέματα, θα το κάνουμε μεταξύ μας. Αν είναι να φτάσουμε στο άλλο το σημείο, όσα όπλα και οτιδήποτε άλλο αγοράσει η Ελλάδα, δεν θα έχει κανένα όφελος, θα είναι άχρηστο».
«Αν μελλοντικά μπορέσουμε να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, είμαστε δυο χώρες που η ηπειρωτική μας χώρα είναι απέναντι από την άλλη και μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες αν βέβαια συμφωνήσουμε και η Αίγυπτος θα είναι κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή», συμπλήρωσε.
«Πετάνε μετανάστες στη θάλασσα»
Σε συνέντευξή του στο Habertürk TV ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τα συνήθη ψεύδη της Τουρκίας πως η Ελλάδα πετάει μετανάστες στη θάλασσα. «Στο Αιγαίο γίνονται push backs. Πέταξαν (οι Έλληνες) επτά Αφρικανούς με πλαστικές χειροπέδες στην θάλασσα με τους τρεις από αυτούς να πεθαίνουν».
«Ανειλικρινής ο Δένδιας» αλλά… νέος διάλογος
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια πως κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα «δεν ήταν ειλικρινής» ενώ εκείνος ήταν ένας σωστός οικοδεσπότης.
«Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά ειλικρινή ατμόσφαιρα. Όπως δήλωσε κι ο πρόεδρός μας, η συνομιλία κατά την υποδοχή του στο προεδρικό μέγαρο ήταν ειλικρινής. Το να είμαστε ειλικρινείς, δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζουμε τις απόψεις μας. Μιλήσαμε για το τί μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον. Στην οικονομία, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συμφωνούσαμε πάντα σε ένα ζήτημα και συμφωνούμε ξανά. Είναι προφανές εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να λύσουμε τα άλυτα προβλήματα με μία ή μερικές συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να επικεντρωθούμε στην επίλυση των δύσκολων ζητημάτων με σταδιακά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Ξεκίνησε λοιπόν ένας νέος διάλογος. Αυτή η πρώτη συνάντηση δεν ήταν εύκολη. Αλλά διεξήχθη σε πιο θετική ατμόσφαιρα από ό,τι περιμέναμε. Εξάλλου και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων στην Αθήνα ήταν θετικές», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι παρόλο που ο Νίκος Δένδιας είναι φίλος του από το 2003, τον… στενοχώρησε. «Πέρα από αυτό, εμείς έχουμε απάντηση σε ό,τι κι αν λένε οι Έλληνες, δεν έχουμε κάποιο φόβο» είπε.
Ωστόσο μίλησε και για τις επόμενες κινήσεις και δεν απέκλεισε συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Κατά την συνάντηση με τον πρόεδρό μας, συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη. Ο Νίκος Δένδιας θα με καλέσει στην Αθήνα. Μετά την συνάντησή μας θα φέρουμε σε επαφή τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για το ακριβές πλαίσιο αργότερα», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν λέει ότι «είμαι πάντα έτοιμος να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη».