Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Αυστρία: Διαδικτυακό κέντρο αναφοράς επιθέσεων κατά δημοσιογράφων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου

Αυστρία
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η εμφάνιση βίαιων αντιπάλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας της Covid-19 έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε συχνότερες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στην Αυστρία, και με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου η Αυστριακή Λέσχη Τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού κέντρου αναφοράς ενεργειών κατά δημοσιογράφων.

Σε συνεργασία με τους ειδικούς της οργάνωσης ZARA (Θάρρος Πολιτών και Αντιρατσιστικό Έργο), αναπτύχθηκε ένα εργαλείο αναφοράς που επιτρέπει σε όσους γίνονται στόχος επιθέσεων, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων, να αναφέρουν αυτά τα περιστατικά ανώνυμα, τόσο διαδικτυακά όσο και συμβατικά.

Το μήνυμα Κουρτς

Σε μήνυμά του, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τονίζει ότι “η ελευθερία του Τύπου και τα ισχυρά, ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης είναι βασικοί πυλώνες της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας”.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεσμεύεται “ανεπιφύλακτα” στην ελευθερία του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης και “ένα πράγμα είναι σαφές για εμάς: η βία κατά δημοσιογράφων με οποιαδήποτε μορφή είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί”, επισημαίνει ο καγκελάριος με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Γεργκ Λάιχτφριντ, αρμόδιος για ζητήματα Τύπου στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό, ζητά σε σημερινές δηλώσεις του την αύξηση της επιδότησης του Τύπου και σαφείς κανόνες για κυβερνητικές διαφημίσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης στην Αυστρία.

Το πόσο η κατάσταση έχει πρόσφατα επιδεινωθεί σημαντικά, περιέγραψε κατά την παρουσίαση του Κέντρου Αναφοράς ο Ντίτερ Μπόρνεμαν, ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής και πρόεδρος του συμβουλίου των συντακτών της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF), αναφέροντας:

“Ο εκφοβισμός στην ειδησεογραφία είναι σε ημερήσια διάταξη και εάν δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε ελεύθερα ρεπορτάζ χωρίς να έχουμε φόβο για την υγεία μας, τότε κάτι πηγαίνει στραβά στην Αυστρία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συνεργεία της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης που καλύπτουν διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων απαρτίζονται στο μεταξύ μόνον από εθελοντές, έχουν εκπαίδευση ασφαλείας με έναν εμπειρογνώμονα αποκλιμάκωσης πίσω τους και βρίσκονται σε αποστολή χωρίς το λογότυπο ORF.

Οι εξελίξεις στην Αυστρία

Από την πλευρά τους, τα μέλη του Συνδέσμου Αυστριακών Εφημερίδων (Ένωση Εκδοτών) τίμησαν την ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου κυκλοφορώντας τις σημερινές εκδόσεις των εφημερίδων τους με μία κοινή εμφάνιση της πρώτης σελίδας τους με ολοσέλιδη επιγραφή-ερώτημα “Τι θα γινόταν αν υπήρχε μόνο μία γνώμη;”.

“Το ό,τι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου δεν θεωρείται αυτονόητο, απαραβίαστο, θεμελιώδες δικαίωμα, και εκτίθεται συχνά σε απειλές ακόμη και στην Κεντρική Ευρώπη, φαίνεται από τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων σε λεγόμενες διαδηλώσεις κορονοϊού στη Γερμανία και την Αυστρία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυστριακών Εφημερίδων Μάρκους Μάιρ.

Ταυτόχρονα, η ανεξαρτησία του Τύπου απειλείται επίσης από τεχνολογικές πλατφόρμες που αποσπούν μεγάλο μέρος της ψηφιακής διαφήμισης επιχειρήσεων στην Αυστρία, κατήγγειλε ο ίδιος, τονίζοντας ότι “για να διασφαλιστεί το μέλλον των αυστριακών περιεχομένων στον αυστριακό Τύπο, πρέπει να προσαρμοστεί το οικονομικό και νομικό πλαίσιο”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις