Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Αργεί ακόμη το άνοιγμα της πλατφόρμας στο Taxis

Από παράταση σε παράταση πάει η έναρξη της διαδικασίας υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για πάνω από 6,5 εκατ. φορολογουμένους. Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη είναι αρκετές και ως εκ τούτου το πλέον πιθανό σενάριο είναι η πλατφόρμα στο taxis να ανοίξει προς το τέλος του μήνα και όχι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως έλεγε τουλάχιστον ο αρχικός σχεδιασμός.

Οι υπηρεσίες στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχουν πατήσει γκάζι προκειμένου να προλάβουν να κλείσουν το ταχύτερο δυνατό τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τις φορολογικές δηλώσεις και οι οποίες μόνο λίγες δεν είναι, προκαλώντας, μοιραία, και καθυστέρηση στο “άνοιγμα” του taxisnet. 

Η πανδημία έχει ως αποτέλεσμα στην εφετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων να υπάρχουν αρκετές αλλαγές και τροποποιήσεις οι οποίες, οι περισσότερες τουλάχιστον, έχουν παροδικό χαρακτήρα.

Απαιτείται όμως να υπάρξουν παρεμβάσεις στα συστήματα υποβολής, αλλά και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για έναν σημαντικό όγκο δουλειάς, αφού απαιτούνται τρία στάδια.

Το ένα η νομοθέτηση, το άλλο η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων και το άλλο η αλλαγή των παραμέτρων στα συστήματα. Και αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και νέα έντυπα. 

Click4more 17 κατηγορίες φορολογούμενων γλυτώνουν τη συγκέντρωση αποδείξεων – Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους

Χθες (10.05.2021) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει σε περίπου δύο εβδομάδες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν κάτι περισσότερο από δύο μήνες στην διάθεσή τους, προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις και να πληρώσουν τον φόρο σε οκτώ δόσεις, ή να λάβουν το μπόνους του 3%, στην περίπτωση που πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί.

Όπως έχει ανακοινωθεί, ήδη η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 28 Ιουλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα έκπτωσης 3%, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης μέχρι τις 30 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν την εναλλακτική προθεσμία της 27ης Αυγούστου, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δόση Αυγούστου θα είναι διπλή και ακολουθούμενη από έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Τι απομένει όμως για να ανοίΞει η ηλεκτρονική πύλη του taxisnet; Αρκετά πράγματα μεταξύ των οποίων να ξεκαθαριστεί επακριβώς πώς θα εφαρμοστούν οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν το πάγωμα των τεκμηρίων για τους πληγέντες από την πανδημία αλλά και των δαπανών με πλαστικό χρήμα.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν επέλθει οι εξής αλλαγές:

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ακυρώνεται το πέναλτι 22% των ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληγέντες της πανδημικής κρίσης καθώς και τους συνταξιούχους άνω των 60 ετών. Για τους υπόλοιπους το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων ίσες με το 30% του πραγματικού εισοδήματος επιβάλλεται με εκπτώσεις, οι οποίες ενεργοποιούνται ανάλογα με το ύψος των αποδείξεων που συγκέντρωσαν.  Όσοι συγκέντρωσαν αποδείξεις πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από 30% επιβάλλεται πέναλτι με συντελεστή 11% αντί 22% που προβλέπει η νομοθεσία. Για όσους συγκέντρωσαν ακόμα μικρότερο ποσοστό αποδείξεων το πρόστιμο είναι κλιμακωτό καθώς εφαρμόζεται συντελεστής 22% στη διαφορά μεταξύ ποσού που κάλυψε και του ποσού που αντιστοιχεί έως το  20% του εισοδήματος  και συντελεστής  11% στη διαφορά μεταξύ 20% και 30% του εισοδήματος.
  • Τεκμήρια διαβίωσης: Τα τεκμήρια παγώνουν για πληττόμενους επαγγελματίες, εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020, ναυτικούς  των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020, όσους  εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020, ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.  Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων δεν θα ισχύσουν τα τεκμήρια υπό τις εξής προϋποθέσεις:
  • Τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
  • Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) του φορολογικού έτους 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019.
  • Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου: Με το μόνιμο ψαλίδι στην προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55% ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).
  • Αναδρομικά συνταξιούχων: Με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τα έτη 2015 και 2016 θα υπολογιστεί ο λογαριασμός της Εφορίας για τους συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά το 2020 για το 11μηνο  Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Στα ποσά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί  συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως  45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα  έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.  

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα