Τετάρτη, 27 Νοε.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυτή είναι η χώρα που κατάφερε να εμβολιάσει πρώτη όλο τον ενήλικο πληθυσμό της

Κορονοϊός: Αυτή είναι η χώρα που κατάφερε να εμβολιάσει πρώτη όλο τον ενήλικο πληθυσμό της
Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ναουρού, ένα μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, κέρδισε «το παγκόσμιο ρεκόρ» εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, καθώς έχει προσφέρει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό του. Η μικρή αυτή χώρα, που δεν κατέγραψε κρούσματα, ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Στο Ναουρού, που παλαιότερα ήταν γνωστό ως «Νησί της Χαράς», μέσα σε ένα μήνα 7.392 άνθρωποι έλαβαν μία πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, δηλαδή περίπου το 108% του ενήλικου πληθυσμού του νησιού. Στον αριθμό περιλαμβάνονται και οι αλλοδαποί που ζουν εκεί.

«Η ομάδα δράσης που έχει αναλάβει τη μάχη κατά του κορονοϊού είναι ικανοποιημένη για αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ και ευχαριστεί τους κατοίκους που συνέβαλαν ώστε το Ναουρού να παραμείνει ένα μέρος χωρίς covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της task force Κίρεν Κέκε παραδέχθηκε ότι η μικρότερη χώρα παγκοσμίως είχε την τύχη να διαθέτει επαρκή αριθμό εμβολίων για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της, προσθέτοντας όμως ότι θα συνεχιστεί η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

«Με την άφιξη κάθε ταξιδιώτη παραμένει ο κίνδυνος να εισέλθει ο κορονοϊός στο Ναουρού και τα πρόσφατα γεγονότα στην Παπούα Νέα Γουιένα, τα Φίτζι και την Ινδία μας δείχνουν την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξελιχθεί αυτό», τόνισε.

Το Ναουρού έλαβε δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του προγράμματος Covax για τη διανομή εμβολίων κατά της covid-19 στις πιο φτωχές χώρες.

Πού βρίσκεται το Ναουρού

To Ναουρού και Ναούρου είναι νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό. Παλαιότερα ήταν γνωστό ως «Νησί της Χαράς». Είναι η μικρότερη νησιωτική ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης. Το Ναουρού βρίσκεται 4000 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Είναι πρώην βρετανικό προτεκτοράτο. Από το 1888 η Γερμανία, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εκμεταλλεύθηκαν τα φωσφορικά του αποθέματα. Μετά την ανεξαρτησία του το 1968, η βιομηχανία φωσφόρου έχει κάνει τους κατοίκους του Ναουρού έναν από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η κακή οικονομική διαχείριση και η επικείμενη εξάντληση των αποθεμάτων φωσφόρου έφεραν το Ναουρού στο χείλος της καταστροφής.

Η απόστασή του από την Αυστραλία, στα βορειανατολικά της οποίας βρίσκεται, είναι γύρω στα 4.000 χλμ. Γειτνιάζει με τη Νήσο Μπανάμπα στο Κιριμπάτι. Πρόκειται για το μικρότερο σε έκταση νησί-κράτος της Γης, με 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αποτελεί επίσης τη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο και το μόνο δημοκρατικό κράτος που δεν έχει επίσημη πρωτεύουσα. Έδρα του Κοινοβουλίου και μεγαλύτερος οικισμός είναι η Γιαρέν. Είναι το μικρότερο σε πληθυσμό μέλος του ΟΗΕ.

Η κύρια ασχολία από το 1907 στο νησί ήταν η εξόρυξη φωσφάτων. Τη δεκαετία του ‘90, και έπειτα από την εξάντληση των αποθεμάτων φωσφάτων, το Ναουρού αποτέλεσε για σύντομο χρονικό διάστημα φορολογικό παράδεισο και κέντρο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Από το 2001 ενισχύεται οικονομικά από την κυβέρνηση της Αυστραλίας για τη διατήρηση κέντρου κράτησης για μεταναστών, ως τις αρχές του 2008, στο οποίο κρατούντο όσοι ζητούσαν άσυλο και απελαύνονταν από την Αυστραλία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και wikipedia.org

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις