Κόσμος

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για Μεσανατολικό: Πιθανό να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου

Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Φατού Μπενσουντά, δήλωσε σήμερα ανήσυχη για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου.

“Επισημαίνω με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και μέσα και γύρω από τη Γάζα και το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων βάσει του Καταστατικού της Ρώμης”, έγραψε η Μπενσουντά στο Twitter.

Στις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον 35 άνθρωποι στη Γάζα και πέντε στο Ισραήλ στην πιο έντονη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια.

Η Μπενσουντά είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι ξεκινά έρευνα για το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, μια πρωτοβουλία την οποία είχε απορρίψει το Ισραήλ, αλλά είχαν χαιρετίσει οι Παλαιστίνιοι.

Η ίδια, την οποία θα αντικαταστήσει στις 16 Ιουνίου ο Βρετανός εισαγγελέας Καρίμ Καν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2019 ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ είχε αναφέρει τόσο τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ όσο και την παλαιστινιακή Χαμάς ως πιθανούς δράστες των εγκλημάτων αυτών.

“Το γραφείο μου θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του πεδίου και θα εξετάσει όποιο ζήτημα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του”, τόνισε η Μπενσουντά σήμερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «αντίο» του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πάπα Φραγκίσκο - «Πιστός φίλος, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης της Ορθοδοξίας»
«Τα δώδεκα χρόνια της παποσύνης του στάθηκε γνήσιος φίλος της Ορθοδοξίας, γνήσιος φίλος των ελαχίστων αδελφών του Κυρίου, άφησε ένα παράδειγμα ταπεινώσεως και αδελφικής αγάπης. Θα τον ενθυμούμεθα πάντοτε» δήλωσε ο Βαρθολομαίος
Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 2014
Ισημερινός: Έσυραν έναν Βρετανό έξω από αστυνομικό τμήμα που κατηγορούνταν για φόνο και τον έκαψαν ζωντανό
Μια ομάδα ντόπιων που ζητούσε δικαιοσύνη εισέβαλε στο αστυνομικό τμήμα, άρπαξε τον άντρα και τον έσυρε στο καταφύγιο άγριας ζωής Cuyabeno, όπου τον έκαψε ζωντανό
Αστυνομία Ισημερινού