Παρασκευή, 29 Νοε.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Απρόθυμο να εμβολιαστεί πάνω από το 1/4 των Ευρωπαίων – Τα social media επηρέασαν τη δεκτικότητά τους

Κορονοϊός: Απρόθυμο να εμβολιαστεί πάνω από το 1/4 των Ευρωπαίων – Τα social media επηρέασαν τη δεκτικότητά τους

Περισσότερο του ενός τετάρτου των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωναν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 ότι δεν είναι πιθανόν να κάνουν εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνα του Eurofound, που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην διστακτική στάση απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την χρήση των social media. Όπως αναφέρει το Eurofound, αυτό παρατηρείται κυρίως όταν τα social media αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσής τους.

Οι Βούλγαροι ήταν την περίοδο πραγματοποίησης της έρευνας οι πλέον απρόθυμοι, με το 67% των ενηλίκων να δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό ή δεν είναι καθόλου πιθανό να εμβολιασθεί, ενώ στην Ιρλανδία, μόνο των 10% δήλωνε ότι δεν θα κάνει εμβόλιο.

Click4more: Ελλάδα και εμβολιασμοί Covid-19: Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ηλικιωμένων στην Ευρώπη

Η έρευνα διαπίστωσε και στο θέμα του εμβολιασμού διαχωρισμό ανάμεσα σε ανατολική και δυτική Ευρώπη. Εκτός της Γαλλίας και της Αυστρίας, η πρόθεση για εμβολιασμό υπερέβαινε το 60% σε όλες τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες – στις βόρειες και τις μεσογειακές χώρες, την Δανία και την Ιρλανδία να έχουν υψηλότερα ποσοστά.

Τα ποσοστά των προθύμων ήταν πολύ χαμηλότερα στην χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυμαινόμενα από 59% στην Ρουμανία στο 33% στην Βουλγαρία.

Ο βασικός παράγοντας επιρροής στην απροθυμία εμβολιασμού ήταν ο χρόνος χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το μέσο που χρησιμοποιείται. Το ποσοστό φθάνει στο 40% στους χρήστες για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η βασική πηγή ενημέρωσης.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, Τύπο, ραδιόφωνο τηλεόραση, μόνο το 18% ανήκει στους σκεπτικιστές των εμβολίων.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι οι ομάδες έδειχναν μικρότερη απροθυμία ως προς τον εμβολιασμό, ενώ το 39% των ανέργων ή τα άτομα με μακροχρόνια αναπηρία εμφανίζονταν περισσότερο απρόθυμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 και στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις