Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Τουρισμός και κατανάλωση κρίνουν το «άλμα» στην οικονομία – Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι

Τουρισμός και κατανάλωση κρίνουν το «άλμα» στην οικονομία – Οι προσδοκίες και οι κίνδυνοι

Ο τουρισμός είναι «μονοκαλλιέργεια» στην Ελλάδα και ανάλογα με την πορεία του καθορίζεται, σε σημαντικό βαθμό και η πορεία του ΑΕΠ.

Χθες ο πρωθυπουργός έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα εκτιμώντας ότι τελικά όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος, αλλά ο πήχης θα βρεθεί πάνω από το όριο που έχει τεθεί.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group, σημείωση ότι «πέρυσι ήμασταν στο 25% του 2019, φέτος ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσει το 50%».

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ελληνική πρόταση για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, τονίζοντας ότι ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είπε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό από το περυσινό, ωστόσο επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Αισιοδοξία αλλά και επισήμανση κινδύνων από τους αναλυτές

Όμως δεν είναι μόνο ο Κ. Μητσοτάκης που εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού. Υπάρχουν και αρκετοί αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί να έχουμε μία ιδιαίτερα καλή χρονιά, πράγμα που θα σημάνει τουλάχιστον την επίτευξη αν όχι την υπερπήδηση του στόχου για ανάπτυξη.

Η εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας το 2021, είναι ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ένα ποσοστό πέριξ του 4%. Βέβαια όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν τους κινδύνους να καταστεί επισφαλής αυτή η πρόβλεψη και αυτό διότι υπάρχουν αρκετοί αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί εν δυνάμει να επηρεάσουν θετική το ΑΕΠ.

Όπως σημειώνουν οικονομολόγοι στις αναλύσεις τους δεν είναι απίθανο να υπάρξουν ανατροπές στην πορεία του έτους, ανατροπές οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να έχουν αρνητικό πρόσημο.

Στο όλο τους σκεπτικό υπάρχουν δύο παράγοντες στους οποίους εστιάζονται οι ελπίδες για μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ από την αναμενόμενη, αλλά και ένας εξίσου σημαντικός που τρομάζει την κυβέρνηση και τους αναλυτές.

Καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση του αποτελέσματα θα διαδραματίσει η πορεία του τουρισμού, αλλά και η διάθεση που θα δείξουν οι πολίτες να καταναλώσουν μέρος του αποθέματος που έχουν αποταμιεύσει όλη την περίοδο της πανδημίας.

Ανάπτυξη λίγο πάνω από το 4%

Οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και η κυβέρνηση τοποθετούν τον πήχη της ανάπτυξης λίγο πάνω από το 4%. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν, ότι εξαιτίας του ότι το lockdown πήγε πολύ περισσότερο χρονικά και από τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, τελικά πολύ δύσκολα θα υπάρξει ανάπτυξη πάνω από το 4% και τοποθετούν την πήχη στο 3% ή και λίγο κάτω από αυτό το όριο.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι εφικτό να έχουμε θετικές εκπλήξεις, ειδικά στην περίπτωση που εδραιωθεί η αίσθηση της ασφάλειας και ότι η πανδημία αρχίζει να φθίνει οριστικά.

Οι προϋποθέσεις για θετική «έκπληξη»

Σε αυτή την περίπτωση η έκπληξη μπορεί να έρθει από δύο τομείς.

Ο ένας έχει να κάνει με τον τουρισμό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα της τάξεως των 8 δις ευρώ περίπου ή στην καλύτερη περίπτωση 9 δις. Αν τελικά υπάρξει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου τρέξει με μεγαλύτερους του αναμενομένου ρυθμούς, τότε όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι δυνατό να έρθει από το κομμάτι αυτό ακόμη και μία μονάδα επιπλέον στο ΑΕΠ. Δύσκολο μεν, αλλά όχι στην σφαίρα της φαντασίας.

Το δεύτερο στοίχημα είναι οι καταθέσεις. Στην περίοδο της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020 με Μάρτιος 2021), οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 22,5 δις. Από αυτά τα 12,1 δις αφορούν τα νοικοκυριά και υπόλοιπα 10,4 δις τις επιχειρήσεις. Αν λοιπόν ένα μέρος αυτών χρηματοδοτήσουν την κατανάλωση, τότε αναμφίβολα μπορεί να έρθει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για την αύξηση του ΑΕΠ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις