Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μιανμάρ: Η χούντα διαλύει το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι – Παγώνει τη βοήθεια η Ιαπωνία

Μιανμάρ: Η χούντα διαλύει το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι – Παγώνει τη βοήθεια η Ιαπωνία

Η εκλογική επιτροπή της Μιανμάρ, την οποία διόρισε η χούντα, θα ζητήσει τη διάλυση του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του Εθνικού Συνδέσμου για την Δημοκρατία (NDL), λόγω των παρατυπιών και της νοθείας που αμαύρωσαν, -όπως ισχυρίζεται ο στρατός- τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συνάντησης με πολιτικά κόμματα, την οποία μποϊκόταραν πολλά από αυτά, ανάμεσά τους και ο NDL.

«Η νοθεία που διέπραξε o NDL στις εκλογές ήταν παράνομη οπότε θα αναγκαστούμε να διαλύσουμε το κόμμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Εκλογικής Επιτροπής (UEC) Τέιν Σόε.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου ισχυριζόμενος ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες νίκησε το κόμμα της Σου Τσι. Τότε η εκλογική επιτροπή είχε απορρίψει τις κατηγορίες του στρατού.

Μετά το πραξικόπημα πραγματοποιούνται στη Μιανμάρ σχεδόν καθημερινά κινητοποιήσεις, απεργίες καθώς στη χώρα έχει εξαπλωθεί ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 800 ανθρώπους, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων.

Εξάλλου έχουν αναζωπυρωθεί οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων αντάρτικων οργανώσεων μειονοτήτων.

Η αναταραχή έχει προκαλέσει ανησυχία στους γείτονες της Μιανμάρ και τη διεθνή κοινότητα, όμως οι στρατηγοί δεν φαίνεται να προτίθενται να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό με το φιλοδημοκρατικό κίνημα.

Πάγωμα της βοήθειας

Στο μεταξύ σήμερα η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να παγώσει όλη την αναπτυξιακή βοήθεια που προσφέρει στη Μιανμάρ, προειδοποίησε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

“Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε εκεί, αλλά πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι θα είναι δύσκολο να εξακολουθήσουμε (να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια) υπό αυτές τις συνθήκες”, σχολίασε ο Μοτέγκι μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Nikkei.

“Ως χώρα που έχει στηρίξει τη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Μιανμάρ με διάφορους τρόπους και ως φίλη χώρα πρέπει να εκπροσωπήσουμε τη διεθνή κοινότητα και να στείλουμε ξεκάθαρα” αυτό το μήνυμα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η Ιαπωνία είναι μία από τις χώρες που στηρίζουν περισσότερο με αναπτυξιακή βοήθεια στην Μιανμάρ, προσφέροντάς της το οικονομικό έτος 2019-2020, 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ. Η Κίνα, άλλη μια χώρα που στηρίζει τη Μιανμάρ, δεν αποκαλύπτει το ποσό της βοήθειας που της παρέχει.

Σε αντίδραση στο πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου το Τόκιο ανακοίνωσε τον Μάρτιο την αναστολή της παροχής οποιασδήποτε νέας βοήθειας στη Μιανμάρ, αλλά δεν επέβαλε κυρώσεις εναντίον βιρμανών αξιωματούχων, αντίθετα με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Βρετανία.

Η ιαπωνική διπλωματία συνεχίζει να συνομιλεί με τη χούντα στη Μιανμάρ, όπως έκανε και πριν τη δημοκρατική παρένθεση του 2011-2021.

“Σε σχέση με την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ έχουμε μεγαλύτερη ποικιλία (διπλωματικών) διαύλων στη Μιανμάρ, ακόμη και με τον στρατό”, υπογράμμισε ο Μοτέγκι.

Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος που συνελήφθη στα μέσα Απριλίου στη Μιανμάρ επειδή κάλυπτε τις φιλοδημορατικές διαδηλώσεις απελάθηκε στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα τη στιγμή που το Τόκιο πρόσφερε στη Μιανμάρ έκτακτη βοήθεια 4 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Ο δημοσιογράφος αυτός, ο Γιούκι Κιταζούμι, ζήτησε σήμερα από την ιαπωνική κυβέρνηση να βρει “το κουράγιο” και να πιέσει τη χούντα στη Μιανμάρ.

“Οι άνθρωποι στη Μιανμάρ περιμένουν και ελπίζουν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα”, τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Τόκιο. “Ελπίζω η ισχύς που επέδειξε η ιαπωνική κυβέρνηση χάρη στην οποία απελευθερώθηκα να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των πολιτών της Μιανμάρ”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις