Κόσμος

Ινδία: Βγαίνουν «πάρα πολύ αργά» από το lockdown στο Νέο Δελχί

Μια «πάρα πολύ αργή» χαλάρωση των μέτρων που έχουν επιβληθεί εδώ και έξι εβδομάδες στην πρωτεύουσα της Ινδίας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή (28/5) οι αρχές. Τα κρούσματα κορονοϊού στο Νέο Δελχί από τη Δευτέρα παρουσιάζουν τάσεις μείωσης. 

Το Νέο Δελχί κατέγραψε μόλις 1.100 νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο, έναντι περίπου 25.000 που ανακοίνωνε καθημερινά όταν αποφασίστηκε η επιβολή lockdown πριν από 6 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο έπεσε σε περίπου 186.000, μετά την κορύφωσή του σε περισσότερα από 400.000 στις αρχές του Μαΐου.

Η πόλη θα επιτρέψει στον οικοδομικό τομέα και στα εργοστάσια να ξαναρχίσουν τις εργασίες τους “λαμβάνοντας υπόψη την πιο φτωχή μερίδα της κοινωνίας μας, τους εργάτες και τους μισθωτούς”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί Αρβίντ Κεζριουάλ. “Δεν θέλουμε μια κατάσταση στην οποία ο κόσμος θα επιβιώσει από τον νέο κορονοϊό και θα πεθάνει από την πείνα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

koronoios pandimia reuters

“Αρχίζουμε την διαδικασία του ανοίγματος πάρα πολύ αργά. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση όταν περάσει μια εβδομάδα βάσει της άποψης των ειδικών και του πληθυσμού”, σημείωσε ο Κεζριουάλ. “Θα ξανανοίξουμε με αργούς ρυθμούς για να μην ξαναρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19”, υπογράμμισε.

“Μην βγαίνετε, εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, συνέστησε εξάλλου στους περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους του Νέου Δελχί.

Οι μεγάλες πόλεις της Ινδίας επλήγησαν από ένα σφοδρό κύμα του νέου κορονοϊού από τον Μάρτιο, το οποίο έφτασε στα όριά του το σύστημα υγείας που πάσχει από υποχρηματοδότηση και είναι απαρχαιωμένο. Ένας αριθμός ασθενών κατέληξε, ακόμη και στις πόρτες των νοσοκομείων, λόγω των ελλείψεων σε κλίνες, οξυγόνο και φάρμακα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται καθημερινά σε εθνικό επίπεδο έπεσε σε περίπου 186.000, μετά την κορύφωσή του σε περισσότερα από 400.000 στις αρχές του Μαΐου.

koronoios reuters

Η πλειονότητα των άλλων περιοχών της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και βιομηχανικών κρατιδίων Μαχαράστρα, Ταμίλ Ναντού και Καρνατάκα, εξετάζουν επίσης την πιθανότητα να απελευθερώσουν σταδιακά τις οικονομικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί αποδίδουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ινδία στις πολιτικές εκδηλώσεις, τα θρησκευτικά φεστιβάλ κι άλλες μαζικές συναθροίσεις στις αρχές της χρονιάς.

Μόνον το 12,5% του πληθυσμού των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Ινδίας έχει λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και μετά βίας ένα 3,4% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Το δεύτερο πολύ φονικό κύμα της επιδημίας της COVID-19 στην Ινδία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 160.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία ανέρχεται σε 310.000 στη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Δανία σηκώνει το γάντι και απαντά στις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς από τη Γροιλανδία - «Δεν απευθύνονται έτσι σε συμμάχους»
«Η Δανία δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Δανού πρωθυπουργού
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς στη Γροιλανδία
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Σωστικά συνεργεία στα συντρίμμια κτιρίου στη Μπανγκόκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ