Κόσμος

«Κόλακας» Μακρόν στην τελευταία Σύνοδο της Μέρκελ πριν αποχωρήσει – Από ποιους ζήτησαν εξηγήσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έπλεξε το εγκώμιο της Άνγκελα Μέρκελ, επαινώντας «τη δέσμευσή της», «την υπομονή» και «την ικανότητά της να ακούει» με την ευκαιρία της τελευταίας γαλλογερμανικής συνόδου, πριν από την αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από το αξίωμά της, φέτος το φθινόπωρο, έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία.

«Αυτό το 22ο (υπουργικό συμβούλιο) δεν είναι διόλου συγκρίσιμο με τα προηγούμενα γιατί είναι το τελευταίο σου», είπε απευθυνόμενος στη Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Απέχουμε ακόμη πολύ από το αντίο και θα ξαναΐδωθούμε πολλές φορές τους επόμενους μήνες» αλλά «αυτό το τελευταίο συμβούλιο μου δίνει την ευκαιρία να πω πόσα οφείλει η γαλλογερμανική σχέση στη δέσμευσή σου, τη βούλησή σου να ενεργήσεις, κάποιες φορές την υπομονή σου απέναντί μας και την ικανότητά σου να ακούς. Και, επομένως, σ’ ευχαριστούμε απείρως», συνέχισε ο Μακρόν, μιλώντας στην καγκελάριο στον ενικό.

Έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία, η Μέρκελ θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα ξαναβρεθεί με τον Μακρόν στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, καθώς και στις ευρωπαϊκές συνόδους.

Λιγότερο εκδηλωτική από τον Μακρόν, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι «ήταν πάντα πλούτος όταν καταλήγαμε σε μια κοινή λύση, επειδή ο καθένας έχει τη δική του άποψη». «Για αυτό με χαροποιεί αυτή η συνεργασία και θα κάνουμε την αποτίμηση σε εύθετο χρόνο», πρόσθεσε.

Μακρόν Μέρκελ

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει αν η Γερμανία και η Γαλλία δεν συμφωνούν». «Όταν η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν, δεν αρκεί πάντα αυτό για να προχωρήσει η Ευρώπη όμως είναι βέβαιο ότι αν δεν υπάρχει γαλλογερμανική συμφωνία, δεν θα υπάρχει και στους 27 και υπό αυτό το πνεύμα εργαζόμαστε» εδώ και τέσσερα χρόνια, τόνισε. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από κοινού «για μια πραγματική ευρωπαϊκή κυριαρχία στον τομέα της άμυνας» αλλά και στο ταμείο οικονομικής ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε πέρσι τον Ιούλιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

Μακρόν και Μέρκελ ζήτησαν “εξηγήσεις” για τις παρακολουθήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων από ΗΠΑ και Δανία

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσαν επίσης τις ΗΠΑ και τη Δανία να δώσουν εξηγήσεις για τις καταγγελίες ότι παρακολουθούσαν πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ήταν και η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Δεν είναι αποδεκτό, μεταξύ συμμάχων και, ακόμη περισσότερο, μεταξύ συμμάχων και Ευρωπαίων εταίρων», τόνισε ο Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της γαλλογερμανικής συνόδου, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Αμέσως μετά, η Μέρκελ επιδοκίμασε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ξεκαθαριστεί πλήρως το τι συνέβη, πρόσθεσε ο Μακρόν

Χθες, η δημόσια τηλεόραση της Δανίας (DR) ανέφερε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) κατασκόπευε Ευρωπαίους ηγέτες από το 2012 μέχρι το 2014, χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας. Μεταξύ άλλων παρακολουθούσε και υψηλόβαθμους αξιωματούχους στη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία.

Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές έπειτα από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Μακρόν Μέρκελ

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Τρίνε Μπράμσεν, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.

Η Άγγελα Μέρκελ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Πέερ Στάινμπρουκ ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA, διευκρίνισε το DR.

Η NSA είχε πρόσβαση στα μηνύματα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του Διαδικτύου που έκαναν, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα