Ελλάδα

ΕΚΠΑ – Σεξουαλική παρενόχληση σε φοιτήτριες: Τι απαντά ο καθηγητής μετά τις καταγγελίες

Ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) ο οποίος βρίσκεται σε παύση των καθηκόντων του και σε αναμονή πειθαρχικού ελέγχου, λόγω καταγγελιών φοιτητών και φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό, αναλύει στο newsit.gr τη δική του θέση.

Η περίπτωση του καθηγητή, (μέλος ΕΔΙΠ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος, σύμφωνα με τους φοιτητές, με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, λεκτικό bullying κι εκφοβισμό, έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση. Αυτό συμβαίνει κατ’ αρχάς λόγω της έντονης κινητοποίησης των φοιτητών και φοιτητριών του τμήματος ΕΜΜΕ (όπου δίδασκε μέχρι πρότινος ο καθηγητής), αλλά και εξ αιτίας της δυναμικής τους οργάνωσης στη συλλογή των καταγγελιών αλλά και της μεγάλης δημοσιότητας που έχουν δώσει στο θέμα. Σημειώνεται ότι οι φοιτητές κάνουν λόγο για περιστατικά που πηγαίνουν σε βάθος δεκαετίας. Το newsit.gr, το οποίο έχει ήδη παρουσιάσει το θέμα, ζήτησε ως οφείλει και την τοποθέτηση του καθηγητή, ο οποίος σύμφωνα με τους φοιτητές βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία καταγγελιών.

«Δεν γνωρίζω ποιες είναι οι επώνυμες καταγγελίες, ούτε πόσες είναι. Ανάλογα με το δημοσίευμα βλέπω και ένα διαφορετικό αριθμό πιθανών καταγγελιών. Δεν ξέρω καν για τι κατηγορούμαι αυτή τη στιγμή αφού δεν έχω λάβει το πόρισμα της ΕΔΕ. Περιμένω την ανακοίνωση για το πότε θα γίνει το πειθαρχικό» περιγράφει στο newsit.gr ο καθηγητής.

Συνεχίζοντας ο ίδιος να εξηγεί τη θέση του λέει τα εξής: «Δεν θεωρώ καταγγελίες όσα λένε στα media δύο συγκεκριμένες φοιτήτριες μιλώντας για άλλους φοιτητές. Και επειδή δεν είναι δική μου δουλειά να κάνω υποθέσεις, δεν θα μπω σε μια αντιπαράθεση του στυλ: ‘μου είπε- της είπα –σου είπα’ κ.ο.κ. Δεν θα απαντήσω σε φήμες και σε κουβέντες που ακούγονται στους διάδρομους. Έχει χαθεί από την αρχή το τεκμήριο της αθωότητας».

Σύμφωνα με τα όσα συνεχίζει να μας περιγράφει ο ίδιος, έλαβε μια κλήση για παρουσία σε ΕΔΕ τον περασμένου Μάρτιο για : «θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς μου. Χθες, 3 Ιουνίου στη 13.00 έλαβα κι από τη Σύγκλητο τα έγγραφα που με ενημέρωναν ότι η διαδικασία προχωρά στο πειθαρχικό και ότι μέχρι τότε θα απέχω από τα καθήκοντα μου».

Ο καθηγητής σχολιάζει σε αυτό το σημείο ότι οι διαρροές για πειθαρχικό έλεγχο είχαν φτάσει στα ΜΜΕ πριν φτάσουν τα νέα στον ίδιο, γεγονός που κατά ίδιο είναι επίσης ένα προβληματικό στοιχείο στον τρόπο που δημοσιοποιείται αυτή η υπόθεση.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση

Όσον αφορά στις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ο καθηγητής απαντά: «Για τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία είναι και τα πιο σοβαρά και τα πιο επιθετικά εναντίον μου και τα οποία θίγουν την αξιοπρέπεια μου και τη δουλειά μου, για αυτά θα έπρεπε κανονικά να σας απαντήσω κατηγορηματικά ‘όχι’ , αλλά επιμένω στη θέση μου πως δεν σκοπεύω να απαντήσω καθόλου σε επίπεδο φημών. Θεωρώ ότι υπάρχει μια αναγκαιότητα να ακουστούν οι θηλυκότητες και να μιλήσουν γενικά τα άτομα, τα οποία για τον οποιοδήπτε λόγο έχουν δεχτεί καταπίεση. Αναμένω να τις ακούσω. Όσο για εμένα, υπάρχουν άνθρωποι που με ξέρουν, άλλοι που δεν με ξέρουν, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει μια εικόνα για εμένα, ενδεχομένως κάποιοι να έχουν πειστεί και για μερικά πράγματα».

Click4more: Σάλος με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ: Πάνω από 20 επώνυμες καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και bullying

Οι κατηγορίες για τις γυμνές φωτογραφίες 

«Υπάρχει μια συγκεκριμένη φωτοάσκηση με θέμα τον πειραματισμό με τα φώτα και την πλαισίωση ενός ανθρώπου μέσα σε ένα τηλεοπτικό/ κινηματογραφικό κάδρο. Το πρώτο που απαιτείται είναι μια φωτογραφία πορτρέτου όπως οι φοιτητές την επιθυμούν. Σημειώστε εδώ ότι ο όρος μπούστο, που διάβασα να διακινείται ως κατηγορία εναντίον μου, από τηλεοπτικής και κινηματογραφικής σκοπιάς (η οποία είναι και αυτή που δουλεύαμε στο μάθημα), σημαίνει ένα συγκεκριμένο είδος πλάνου, από το στήθος και πάνω. Δεν έχει την έννοια του μπούστου ως γυναικείο στήθος. Η δεύτερη φωτοάσκηση πρέπει να είναι αθρωποκεντρική για αυτό και ζητείται η ανθρώπινη παρουσία στο πλάνο σε ποσοστό 50%, έτσι ώστε να μη παίρνω φωτογραφίες νεκρής φύσης ή για παράδειγμα μια φωτογραφία με ένα σκέτο χέρι. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει παρερμηνευτεί σε αυτό το κομμάτι. Αν πάντως υπάρχει η κατηγορία, όπως διάβασα κάπου, ότι εγώ ζητούσα γυμνές φωτογραφίες για να περάσει κάποιος το μάθημα σας λέω ότι αυτό δεν ισχύει».

Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η κατηγορία για προσωπικές συνομιλίες στα social media

«O τρόπος επικοινωνίας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είναι πολλαπλός. Υπάρχει το e class, δύο ενεργά e mail- όλες οι συνομιλίες είναι καταγεγραμμένες- δίνω επίσης το τηλέφωνο μου κι έχω σταθερές ώρες γραφείου, με πολλές και ειδικές ώρες συνεργασίας για κάθε μάθημα. Η πόρτα στο γραφείο μου είναι μονίμως ανοιχτή για όποιον θελήσει το ο, τιδηποτε. Στα μαθήματα έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα group αναγνωρίζοντας ότι η χρήση των social media έχει επιταχύνει τις επικοινωνιακές διαδικασίες. Κατ’ επέκταση λοιπόν λάμβανα και λαμβάνω μηνύματα στο messenger με ερωτήσεις και απορίες. Δεν έχω αρνηθεί την άμεση επικοινωνία σε κάποιον φοιτητή ή φοιτήτρια που το επιθυμεί. Υπάρχουν κουβέντες που γίνονται σε ομάδες ανθρώπων, άλλες πρέπει να γίνουν ένας προς έναν. Το αν πρέπει πάντως μια επικοινωνία να είναι μόνο formal (σ.σ τυπική) και να μη γίνεται στα social media, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα και έχει τεράστια απόσταση από το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η μη τυπική επικοινωνία σημαίνει και παρενόχληση».

Τέλος, ο καθηγητής ο οποίος όπως μας λέει, για την ώρα δεν εκπροσωπείται από κάποιο δικηγόρο και παρακολουθεί μόνος του την εξέλιξη της υπόθεσης του, περιέγραψε και τη δική του εμπειρία, αυτά τα 10 χρόνια που βρίσκεται στο τμήμα – : «Η δική μου εμπειρία είναι σε παντελή αντίθεση με όλα όσα ακούγονται τις τελευταίες ημέρες. Έχουν γίνει πολλά μαθήματα, υπήρχαν περίοδοι που δουλέψαμε σκληρά και εξαντληθήκαμε, γι αυτό και κάποια στιγμή ζήτησα και επιστημονική άδεια λόγω εξάντλησης αλλά και γιατί ήθελα να προχωρήσω την επιστημονική μου έρευνα και το διδακτορικό μου. Από το 2018 είμαι σε επιστημονική άδεια. Και ξαφνικά, μετά από την επιστροφή μου το 2020, υπάρχει ένα τεράστιο πράγμα. Έκανα αξιολογήσεις στα μαθήματα και σε αυτές δεν είχα καμία ένδειξη για κάποιο πρόβλημα. Με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες είχαμε μια πάρα πολύ καλή σχέση, είχαμε συνεργαστεί πολύ καλά. Δεν ξέρω πραγματικά από που έχει προκύψει όλο αυτό».

Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα