Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Αντίστροφη μέτρηση για υποχρεωτικά εμβόλια – Ποια προνόμια θα έχουν όσοι τα κάνουν

Αντίστροφη μέτρηση για υποχρεωτικά εμβόλια – Ποια προνόμια θα έχουν όσοι τα κάνουν

«Ναι, θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε ψηφιακό συνέδριο για την «Ασφάλεια της υγείας μετά την πανδημία», στο οποίο μετείχε και ο Πρόεδρος της Moderna.

Από την ερχόμενη Δευτέρα η κυβέρνηση θέτει επίσημα στην Επιτροπή των Επιστημόνων για επεξεργασία, το θέμα για τα προνόμια – “διευκολύνσεις” ή “ελευθερίες”  – οι όροι που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός – για όσους έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ο όρος που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει όπου θα έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για όλους τους συμπολίτες και θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, κάτι το οποίο θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ποιες «διευκολύνσεις» μελετά η κυβέρνηση

Αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test όπου απαιτείται για την είσοδο τους (π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Επιπλέον δεν θα απαιτείται ούτε το μοριακό τεστ (PCR) εφόσον έρθουν σε επαφή με θετικό κρούσμα και δεν θα έχουν την υποχρέωση καραντίνας εφόσον δεν έχουν συμπτώματα.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς τη μάσκα, ενώ από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός θα είναι το «διαβατήριο» για ελεύθερη είσοδο σε κλειστούς χώρους, όπως για παράδειγμα σε εστιατόρια, μπαρ, μουσεία, θέατρα, σινεμά κλπ.

«Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, π.χ. σε έναν επιχειρηματία της εστίασης, να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας. Προτιμώ πάντως το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία, παρά να επιβάλλεται σε αυτήν» δήλωσε με έμφαση χθες ο Πρωθυπουργός.

Προ των πυλών οι αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα στους εμβολιασμούς

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες και δη με ευάλωτες ομάδες.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε χθες και επίσημα αυτή τη συζήτηση, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει στα χέρια του το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να προχωρήσει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της.

Η αρχή θα γίνει από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στα γηροκομεία, και το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το φθινόπωρο.

“Την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων του.

Σακελλαροπούλου: «Συνταγματική» η υποχρεωτικότητα

Τυχόν αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας και παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων έσπευσε να απορρίψει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους» δήλωσε κατηγορηματικά η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία έχει βαθιά γνώση αυτών των θεμάτων, καθώς υπήρξε διακεκριμένη δικαστικός και νομικός.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις