Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Online Στοίχημα: Τι ισχύει με τη φορολογία στην Ελλάδα;

Online Στοίχημα: Τι ισχύει με τη φορολογία στην Ελλάδα;

Είναι περίοδος… EURO και οι ματσάρες της διοργάνωσης ενδιαφέρουν όλους τους ποδοσφαιρόφιλους. Φυσικά, απασχολούν και τους παίκτες του στοιχήματος. Να σημειωθεί, ότι κάθε μέρα σε αυτήν τη σελίδα θα βλέπετε τα πιο δυνατά προγνωστικά Euro 2020 και όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγάλο τουρνουά. Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι εξελίξεις στα online τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα… τρέχουν.

Το 2020 ήταν ακόμη μια ανθηρή χρονιά για το online gaming, καθώς παρά τις ιδιαιτερότητες που υπήρχαν εξαιτίας της πανδημίας και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, οι Έλληνες παίκτες έδειξαν και με το παραπάνω την… αγάπη τους για τα online τυχερά παιχνίδια. Και ενώ η αγορά του online gaming αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κερδίζει συνεχώς έδαφος, οι διαφορές που υπάρχουν από χώρα σε χώρα είναι σημαντικές. Η ρύθμιση της κάθε αγοράς, ο φορολογικός συντελεστής που επιβάλλεται στους παρόχους και ο φόρος επί των κερδών θα μας απασχολήσουν παρακάτω.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάει τα τυχερά παιχνίδια, κάτι που αποτυπώνεται φυσικά και τα από τα νούμερα που προκύπτουν από την έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), καθώς τα έσοδα από τα online τυχερά παιχνίδια αυξήθηκαν κατά 35,85% επί των συνολικών ακαθάριστων εσόδων (TGR) και 34,46% επί του GGR σε σύγκριση με το 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκει το 72,11% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των παιγνίων και το 36,21% του GGR. Τα έσοδα του Δημοσίου από τα τυχερά παίγνια το έτος 2020 διαμορφώθηκαν στο ύψος των 628.870.954,03 ευρώ.

Η φορολογία στο στοίχημα

Η Ελλάδα  έχει επιλέξει από την αρχή τα ακαθάριστα έσοδα από τυχερά παιχνίδια (GGR) ως φορολογητέα ύλη, με τον συντελεστή φορολόγησης να είναι στο 35%,  που είναι ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή σε άλλες χώρες της Ευρώπης ο  φορολογικός συντελεστής επί ακαθάριστων εσόδων από τυχερά παιχνίδια είναι πολύ χαμηλότερος και κυμαίνεται από 15% έως 22%. Πιο συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συντελεστή 15%, 20% η Δανία, 20% η Ισπανία, 11% το Βέλγιο, 18% η Σουηδία, 20% η Ισπανία και η Βουλγαρία.

Την ίδια στιγμή οι δυο τύποι άδειας που χρειάζονται οι πάροχοι, προκειμένου να προσφέρουν νόμιμα τις υπηρεσίες τους στη χώρας μας κοστίζουν 5εκατ. Ευρώ για διάρκεια 7 χρόνων, ποσό που είναι μακράν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα η άδεια Τύπου 1 είναι για αθλητικό στοίχημα, ενώ η άδεια Τύπου 2 για διαδικτυακά παιχνίδια – online καζίνο, πόκερ και παραλλαγές του που διεξάγονται live, ή με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών – RNG.

Φορολογία κερδών στο στοίχημα

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη φορολόγηση των κερδών από τα τυχερά παιχνίδια, τη στιγμή που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο. Με βάση το νόμο 4141/2013 όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 81 οι κλίμακες φορολόγησης είναι οι εξής:

-Καθαρό κέρδος στήλης έως 100 ευρώ: αφορολόγητο

-Καθαρό κέρδος στήλης από 100,01 έως 500 ευρώ: φόρος 15% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100 ευρώ αφορολόγητου καθαρού κέρδους)

-Καθαρό κέρδος στήλης από 500,01 ευρώ και πάνω: φόρος 20% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ καθαρού κέρδους).

H αξία της κάθε στήλης υπολογίζεται στο 0,1 ευρώ. Βάση νόμου η φορολογία των καθαρών κερδών επιβάλλεται κλιμακωτά ανά στήλη. Έτσι, το αφορολόγητο ισχύει για καθαρό κέρδος μέχρι 100 ευρώ ανά στήλη (ανά 0.10 ευρώ), δηλαδή για καθαρό κέρδος μέχρι 1.000 ευρώ ανά 1 ευρώ πονταρίσματος.

Όλα αυτά τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η αδειοδότηση παρόχων από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου. Σύντομα θα είναι είναι γνωστό ποιοι πάροχοι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες άδειες αλλά και ποιες είναι οι εταιρίες που θα πρέπει να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους, έτσι ώστε να υπάρξει η μετάβαση στο νέο οριστικό καθεστώς λειτουργίας.

Αθλητικά Τελευταίες ειδήσεις