Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Ερντογάν από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη στη συνάντηση μας

Ερντογάν από Σύνοδο ΝΑΤΟ: Αυτά είπα στον Μητσοτάκη στη συνάντηση μας
Φωτογραφία Reuters

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς είχε την πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά και το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως “αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λογος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας και να επικοινωνούμε απευθείας μεταξύ μας. Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι μία ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμπλήρωσε πως “ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων”. 

 

“Εσπασε ο πάγος”

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μετέδωσαν πως ο πάγος… έσπασε και Μητσοτάκης – Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν. Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 17:20 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:15.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Ερντογάν ζήτησε τελικά να είναι παρών και ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Υπενθυμίζεται ότι Καλίν και Σουρανή ήταν σε ανοικτή γραμμή και πριν την κρίση του καλοκαιριού του 2020 ενώ ήταν οι εκπρόσωποι των δυο χωρών στην πρωτοβουλία που είχε αναπτύξει η Μέρκελ για την εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μια πρωτοβουλία που είχε ναυαγήσει.

Click4more: Τα 45 λεπτά Μπάιντεν – Ερντογάν: Η «καλή συνάντηση» και η πρόσκληση στην Τουρκία

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει σαφώς διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίστηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να πορεύεται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να μείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην ξαναδούμε σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020. Και οι δυο χώρες θεωρούν σημαντικό να κερδίσουν το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της θετικής ατζέντας (επί τη βάση των 25 σημείων που συμφώνησαν Φραγκογιάννης και Ονάλ πρόσφατα στην Καβάλα) και βήμα – βήμα να προχωρήσει η βελτίωση των σχέσεων, σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε μια σειρά θεμάτων όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Επιπλέον, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο προσφυγικό, με τον Έλληνα πρωθυπουγό να σημειώνει πως για να υπάρξει αυτό, είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οι προκλήσεις. «Θα αποτελούσε κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 πρόσφυγες – μετανάστες των οποίων έχει τελεσιδικήσει η αίτηση ασύλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας προχωρούν όπως και τα ΜΟΕ, ενώ οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις