Κορυφώνεται σήμερα η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στην Βουλή, την ώρα που πολλά σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργία ενάντια σε αυτό.
Ήδη ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, όπως και το ΚΙΝΑΛ για διατάξεις του.
Σήμερα λοιπόν η κόντρα κορυφώνεται με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.
Παρά την σφοδρή κριτική πάντως που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο, δεν θα καταψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Κοινή θα είναι ωστόσο η καταψήφιση σε άρθρα που βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμφωνίες, η καθιέρωση χρονικών ορίων εργασίας, η ρύθμιση για τις υπερωρίες και οι παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.
Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική μετά από αίτημα του ίδιου του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ. Πάντως η πλειοψηφία όσων αντιδρούν εκφράζουν τη βούληση να μην αφήσουν το νομοσχέδιο να εφαρμοστεί ακόμα και αν ψηφιστεί.
Χατζηδάκης: Επανάσταση στην αγορά εργασίας
Χτες Τρίτη ο Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως «εμείς οι ανάλγητοι κάνουμε κάτι που εσείς οι ευαίσθητοι ξεχάσατε να κάνετε στα 4 χρόνια που κυβερνούσατε. Προχωρούμε ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το συνδυάζουμε με ένα κεντρικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, που θα λειτουργεί στο υπουργείο και στη νέα Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο λέγεται ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι μια επανάσταση στην αγορά εργασίας, διότι θα καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο πότε ξεκινάει ο εργαζόμενος να δουλεύει, τι γίνεται με τις υπερωρίες, τι γίνεται με τη διευθέτηση, τι γίνεται με οτιδήποτε αφορά τον εργασιακό του βίο».
Αναρωτήθηκε πως μπορεί να πείθει το επιχείρημα ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε απέναντι τους εργαζόμενους και που θέλουμε να χάσουμε και τους ψηφοφόρους μας, τους εκατοντάδες χιλιάδες που μας ψήφισαν γιατί κατά την δική σας μας αρκούν οι βιομήχανοι».
Δαιμονοποιείτε είπε ως “τρισκατάρατο” το μέτρο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας λέγοντας πως είναι δυνατόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κατακεραυνώνει όταν στο παρελθόν το χειροκροτούσε.
click4more: Απεργία σήμερα κατά του εργασιακού νομοσχεδίου – Συγκεντρώσεις πρωί και απόγευμα
«Εισάγουμε ευέλικτες ρυθμίσεις ωραρίου για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με βάση την Οδηγία 1158/2019 που είχε ψηφιστεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και επειδή το διευρύνουμε για όσους έχουν παιδιά, και στους εργαζόμενους που δεν έχουν παιδιά, το έχετε κάνει μείζον πολιτικό ζήτημα και μιλάτε για απλήρωτα δεκάωρα και υπερωρίες που θα πληρώνονται με ρεπό. Αν είναι έτσι όπως το λέτε, δεδομένου ότι το σύστημα ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα, απλώς εμείς το διευρύνουμε και πάμε σε ατομικές συμβάσεις, σας ερωτώ, ο κ. Τσίπρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν το γνώριζε το καλοκαίρι του 2017, όταν πήγε στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ; Διότι ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ έχει σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αυτό το τρισκατάρατο μέτρο που λέτε. Ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε, μεταξύ άλλων, στις 29 Αυγούστου 2017, στους εργαζόμενους του ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ ότι ‘έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση η οποία φροντίζει να διασφαλίσει της εργασιακές σχέσεις Αύριο, ένα συγνώμη θα ήθελα από τον κ. Τσίπρα όταν αύριο έρθει να μας καταγγείλει. Ας πει και μια συγνώμη προτού μιλήσει ως εισαγγελέας», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Παφίλης: Δουλέψτε 78 ώρες στη ΛΑΡΚΟ προτού ψηφίσετε
«Μια εβδομάδα εργασίας στη ΛΑΡΚΟ, μια εβδομάδα στην οξυγονοκόλληση στα καράβια και μια στα καλουπώματα στην οικοδομή» προέτρεψε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να δουλέψουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.
«Τι σημαίνει «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»; Σημαίνει κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, δηλαδή κατάργηση και του σταθερού ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης. Αυτό δεν σημαίνει η ευελιξία που λέτε; Ότι «ξεχάστε το σταθερό ωράριο, ξεχάστε αυτά που ξέρατε, τώρα στον ζυγό από το πρωί μέχρι το βράδυ». Τι άλλο λέει αυτό το «τέρας»; Μέχρι δεκατρείς ώρες δουλειά, μέχρι εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα, δώδεκα συνεχείς μέρες χωρίς ανάπαυση. Αυτό είναι πρόοδος;», είπε ο Θανάσης Παφίλης απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα ψηφίσει τις νέες ρυθμίσεις για την εργασία και πρόσθεσε: «Δεν ντρέπεστε; Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Εβδομήντα οκτώ ώρες; Να πάτε να δουλέψετε εσείς. Θα σας πάρουμε μία φορά και θα σας βάλουμε μέσα στη ΛΑΡΚΟ να δουλέψετε μια βδομάδα εβδομήντα οκτώ ώρες. Οι μισοί θα πεθάνετε μόνο και μόνο από αυτά που θα αναπνέετε και από αυτά που θα βλέπετε. Να πάτε να δουλέψετε στα καράβια, εκεί που οξυγονοκολλούν στο τρίτο αμπάρι, να ανεβείτε να καλουπώσετε στον έβδομο όροφο και να δουλεύετε εβδομήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα για να δούμε τι καλά που θα περάσετε! Αυτή είναι η πρόοδος του καπιταλισμού της Νέας Δημοκρατίας και άλλων που υποστηρίζουν το σύστημα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως 101 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του οκτάωρου στην Ελλάδα, υπάρχει τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας. Το οκτάωρο είναι όντως παρωχημένο, «7ωρο, πενθήμερο, 35ωρο είναι το καινούργιο», ανέφερε, όμως, αντί για αυτό καθιερώνεται η 12ωρη εργασία. Όπως εξήγησε, αυτοί που λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, είναι αυτοί που εμποδίζουν την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος. Αυτό δεν είναι πρόοδος, είναι επιστροφή στο 1900, είπε ο Θανάσης Παφίλης.
«Μην ξεχνάτε όμως ότι το 1900 έφερε το 1917.Εμείς δε φοβόμαστε, εσείς τρέμετε. Και ο φόβος σας θα γίνει εφιάλτης. Δε θα υποταχθεί ο κόσμος και θα νικήσει αργά ή γρήγορα».
ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα στα άλλα κόμματα της Αριστεράς
Κάλεσμα και άνοιγμα στα αριστερά κόμματα έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντάς τους ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι “μια ευκαιρία να υπάρξει μια πρόταση θα υπερασπιστεί τα δίκαια της εργασίας».
Μπορούμε είπε «να συμπράξουμε και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα Να ζητήσουμε αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ , να μπουν στα βαριά και ανθυγιεινά οι ντελιβεράδες και οι νοσοκομειακοί, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να επανέλθει η μετενέργεια , να απαντήσουμε στο ανοσιούργημα της ατομικής σύμβασης. Υπάρχουν περιθώρια να ζητήσουμε να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταργήσουμε ακόμα και μνημονικές υποχρεώσεις» και κατέληξε «εάν συμφωνείτε αμ έπος αμ έργον, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα ωριμάσουν τα πολιτικά κόμματα. Εδώ απαιτείται ενότητα και αγώνας».
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «ο κόσμος αλλάζει είναι θλιβερό ότι φέρνει και υποστηρίζει λύσεις και σχέδια που τα υποστήριζε η νεοφιλελεύθερη παράταξη πριν 30 χρόνια».
ΚΙΝΑΛ: Στάχτη στα μάτια τα όποια θετικά μέτρα
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι “τα όποια θετικά μέτρα του νομοσχεδίου είναι στάχτη στα μάτια και εμείς δεν θα σας επιτρέψουμε να βάλετε φωτιά στο σπίτι της εργασίας».
Το νομοσχέδιο είπε προσβάλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου. Ο υπουργός, είπε, υπερασπίζεται με πάθος το νομοσχέδιο αλλά με όσα επιβάλλονται κανείς με ευκολία μπορεί να διακρίνει ποια είναι η ενδόμυχη πίστη και πεποίθησή σας ότι «θα ήταν μια χαρά για τη ζωή της κυβέρνησής σας χωρίς αναχρονιστικά συνδικάτα, χωρίς ανεπιθύμητα 8ωρα , χωρίς απεργίες και χωρίς να υπάρχει απαξία για τους απεργοσπάστες, χωρίς την αργία της Κυριακή και φυσικά χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι τόσο αντιπαραγωγικές! Ο καθένας, θέλετε να είναι μόνος του».