Επίθεση στην επίθεση και η “μάχη” στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο έχει “φουντώσει” από πολύ νωρίς. Την πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη ακολούθησε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Και στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, τα πνεύματα… άναψαν περισσότερο.
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και τις θα γίνει στις επόμενες εκλογές, Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτό το ψέμα ότι βάλατε πλάτη στην κυβέρνηση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και απαρρίθμησε όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε απόφαση της κυβέρνησης.
«”Θα είμασταν πιο αξιόπιστοι είπε ο Τσακαλώτος αν αναγνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση του εμβολιασμού”» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Παύλο Πολάκη ο οποίος αμφισβήτησε ευθέως την διαδικασία εμβολιασμού. «Ο μεγάλος επιστήμων και γνώστης των εμβολίων κ. Πολάκης λέει πως βρήκαμε τόσο γρήγορα εμβόλια. Το στηρίζετε αυτό κ. Τσίπρα; Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνετε είναι να έρθετε και να αποδοκιμάσετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για fake news. «Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά.
Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα international».
Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών. Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο.
Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια».
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού έκλεισε με ένα… καρφί στον Αλέξη Τσίπρα και την “ατάκα” του στη συνέντευξη του στο Star ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, είπε: «Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κάνετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Και κατέληξε: Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο».
Δείτε τη δευτερολογία του πρωθυπουργού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πρωτολογία
Με μια απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που μίλησε πριν από τον ίδιο, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. «Κυρία Γεννηματά άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.
Μιλώντας στη συνέχεια για το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στις απεργίες οι οποίες τόνισε ότι αν και βγαίνουν παράνομες γίνονται κανονικά και οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Κι ενώ όπως είπε ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση τελικά τα θύματα ήταν οι πολίτες. Γι’ αυτό και τόνισε ότι ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά από το 1982. «Θέτει κανόνες στην ζούγκλα και ξεπερνά τον μεσαίωνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, είπε ότι οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
«Δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο» συνέχισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τομές, που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας» συμπλήρωσε να αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες τομές.
«Τομή πρώτη η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφερόμενος στο ΣΕΠΕ: «Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;».
«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «Πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες».
Απαριθμώντας τις τομές που γίνονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε και στην ειδική φροντίδα που παρέχεται σε εργαζόμενους από τις ψηφιακές πλατφόρμες και έτσι είπε τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση.
Μίλησε επίσης για την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θεσπίζεται και μάλιστα είπε ότι είναι μεγαλύτερη από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους συνδικαλιστές. Όπως είπε με το νέο νόμο υπάρχουν δικλείδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων αλλά και έχει και πρόνοιες έτσι ώστε οι κινητοποιήσεις να μην στρέφονται εναντίον των υπολοίπων. Όταν μια απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με την σφραγίδα δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου. Στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει πάντα προσωπικό ασφαλείας είπε. Οι ίδιες οι κινητοποιήσεις θα γίνονται με την συμμετοχή των εργαζόμενων, τόνισε.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά αναπτυξιακό αφού βοηθά την παραγωγικότητα και μειώνει την γραφειοκρατία. Αναφερόμενος ξανά στους συνδικαλιστές είπε ότι «πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς.
Αν για κάτι μπορεί κανείς να μας ασκήσει κριτική είναι γιατί αργήσαμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές που ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».
Οι μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι κάποιοι ακόμα διαβάζουν το σήμερα με τα γυαλιά του χθες. Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι σπέρνει δηλητήριο και διασπείρει fake news.
Είπε ότι το 8ωρο δεν καταργείται αφού περιγράφεται στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου. Τόνισε ακόμα ότι προβλέπεται ρητά στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από καμία χώρα μέλος της ΕΕ.
Χαρακτήρισε μύθο ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό και είπε χαρακτηριστικά ότι όποιος το λέει αυτό έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια.
Για το ευέλικτο ωράριο είπε ότι ισχύει εδώ και 31 χρόνια και έχει και τις υπογραφές Ξενογιαννακοπούλου και Ραγκούση. Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ευέλικτο ωράριο εφαρμόστηκε πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ.
Για τις ατομικές συμβάσεις είπε ακόμα ότι υπάρχουν ήδη όπως και οι συλλογικές και ο νόμος επεκτείνει εκείνον που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό την κα Αχτσιόγλου.
Τα νέο προβλήματα είπε ακόμα ο πρωθυπουργός δεν λύνονται με γέρικα επιχειρήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ευελιξία της επιχειρηματικότητας, την προστασία και κινητροδότηση του εργαζόμενου και την εγγύηση της Πολιτείας.
Τεκτονικές αλλαγές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι εθνικός μας στόχος δεν είναι η εργασία να αποδίδει λίγα αλλά η εργασία να αποφέρει πολλά σε όλους. Και έτσι προσθέτονται έξι περιπτώσεις που αποτρέπουν την παράνομη απόλυσή του.
Μίλησε για τεκτονικές αλλαγές που έχουν γίνει στην παγκόσμια εργατική νομοθεσία και είπε ότι κάποιοι θέλουν τον συνδικαλισμό φέουδο κομματικό και μάλιστα δεν θα προστατεύονται οι συνδικαλιστές από βιαιοπραγία ή σεξουαλική παρενόχληση. Τα σωματεία υπάρχουν για τα μέλη τους και όχι για τα κόμματα και οι συνδικαλιστές για τους εργαζόμενους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ξεχώρισε τις έντονες επιφυλάξεις του ΣΕΒ αλλά και της ΕΣΕΕ και των γυναικείων οργανώσεων και επέμεινε ότι υπάρχει νέο πνεύμα που διατρέχει τις αλλαγές. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι μετά από μια 10ετία καθήλωσης η νέα γενιά πρέπει να συναντήσει πολλές και καλές δουλειές σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον.
Έκανε ειδική αναφορά και στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 και στους πόρους που θα έρθουν για την εργασία και θα χρηματοδοτήσουν δεκάδες δράσεις. «Είναι αλήθεια», είπε, «ότι καταγγείλατε το νομοσχέδιο πριν δοθεί σε διαβούλευση και επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του αλλά για τα fake news που κατασκευάσατε στην θέση του».
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα
Ρώτησε αν θα ψηφιστεί η ψηφιακή κάρτα από την κα Γεννηματά και τον κ. Τσίπρα, «η επαγγελματική αποκατάσταση των ταχυμεταφορέων, η εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, η διεύρυνση των περιπτώσεων που καθιστούν άκυρη μια απόλυση; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση στην Ελλάδα άδειας πατρότητας με αποδοχές και στην γονική άδεια και για τους 2 γονείς; Θα αρνηθείτε και την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα; Και συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση να αποσυνδέεται από την εργασία όταν τελειώνει το ωράριό του;»
Ο πρωθυπουργός κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Δείτε την πρωτολογία του πρωθυπουργού