“Κόκκινος” συναγερμός σήμανε στην Ελλάδα σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, η οποία σχεδόν τριπλασίασε την παρουσία της στη χώρα μας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Πιο έντονη εμφανίζεται η διασπορά στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόνο στο Ηράκλειο (σε σύνολο 29 περιστατικών). Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα σε νεαρά άτομα κάτω των 30 ετών.
Η κατά 60 έως 70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου ιού Δέλτα, σε σχέση με τον κυρίαρχο βρετανικό ιό Άλφα, προκάλεσαν την έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών και υγειονομικών υπηρεσιών χθες Τετάρτη (24/6).
Κυριαρχεί σε Ευρώπη και Ελλάδα
Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι, καθώς πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι η ινδική μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.
Το εξαιρετικά λοιμογόνο αυτό στέλεχος, που επικράτησε σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία -απειλώντας την μάλιστα ακόμη και με αναστολή της απελευθέρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού- έδειξε “τα δόντια του” στη χώρα μας με 29 κρούσματα, σχεδόν όλα εγχώριας διασποράς.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 19 στο Ηράκλειο Κρήτης, 5 στην Αττική, 1 στην Αχαΐα, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία και 1 ακόμη σε ταξιδιώτη, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Στην Κρήτη εντοπίστηκε κυρίως σε νέους, γεγονός που κάνει τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη να υποψιάζεται, ότι η διασπορά μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
“Εγώ υπολογίζω ότι τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται σε νέους ανθρώπους, δηλαδή αυτή η μετατόπιση των διαγνώσεων σε νέα άτομα, ενδεχομένως να υποδεικνύει μετάλλαξη και μάλιστα του στελέχους Δέλτα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα κυκλοφορεί στην κοινότητα. Τώρα σε τι επίπεδο δεν ξέρω”, αναφέρει στο iatropedia.gr.
Σουρβίνος: “Γνωστοί μεταξύ τους οι άνθρωποι που νόσησαν στην Κρήτη, από τον ιό Δέλτα”
Σε περίπου δύο με τρεις “κύκλους” ανθρώπων νεαρής ηλικίας εντοπίστηκαν στην Κρήτη τα 19 περιστατικά του στελέχους Δέλτα, όπως αποδείχθηκε από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα ήταν φοιτητές που βρέθηκαν στις ίδιες συναθροίσεις, εργαζόμενοι στην ίδια επιχείρηση ή μέλη ίδιας οικογένειας, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο επικεφαλής του Εργαστηρίου που πραγματοποίησε την ανάλυση των δειγμάτων, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
click4more: Μεταλλάξεις: Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι από τα νέα κρούσματα – Συναγερμός στο Ηράκλειο
“Είναι μάλλον παραπάνω από 19 περιστατικά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι σε διαδικασία ελέγχων πολλά ακόμη δείγματα. Αλλά κι αυτά τα 19 δεν είναι “ορφανά”. Είχαν σχέσεις μεταξύ τους. Οπότε δεν έχουμε 19 «εστίες» κι αυτό είναι σημαντικό. Υποψιαζόμαστε με βάση τα εργαστηριακά μας ευρήματα ότι μπορεί να είναι περισσότερα. Συνεχίζουμε την γονιδιωματική μας ανάλυση και θα δούμε πόσα. Το καλό είναι το τα έχουμε βρει έγκαιρα κι έχουν ενημερωθεί και οι άνθρωποι οι ίδιοι έγκαιρα”, αναφέρει.
Ένα, ακόμη πιο ευχάριστο γεγονός είναι, ότι κανένας από τους 19 ανθρώπους δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο εξαιτίας -προφανώς- της νεαρής ηλικίας, ενώ κανένας δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί.
Μετάλλαξη Δέλτα: “Θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα”, λένε οι επιστήμονες
Όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, θα φέρει την υπογραφή της νέας παραλλαγής Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες με ταχύτητα μετάδοσης που τρομάζει.
Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορούσε να εκτινάξει τον δείκτη αναπαραγωγής R (ρυθμό μετάδοσης) από το 5 έως και το 7, γεγονός που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet, απέδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας συγκριτικά με τον βρετανικό ιό Άλφα, που κυριαρχεί και στη χώρα μας.
Η συμπεριφορά του ιού Δέλτα, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη να μελετηθεί καθώς το δείγμα προς το παρόν είναι πολύ μικρό, σημειώνει ο Καθηγητής Σουρβίνος. Προσθέτει ωστόσο, σε ότι σε μια πρώτη απόπειρα για τη μέτρηση της θετικότητας στην Κρήτη φάνηκε να αγγίζει το 20% των μεταλλαγμένων.
“Είναι πολύ μικρό το δείγμα και πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μεταδοτικότητα. Πριν από 10 μέρες που το μετρήσαμε ήταν περίπου το 1/5, γύρω στο 20% επί των μεταλλαγμένων”, σημείωσε.
Παρά τα χαμηλά ποσοστά της, η ινδική μετάλλαξη έχει θαυμαστή ικανότητα διασποράς, όπως απέδειξαν και τα μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης του τμήματος Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Μιλώντας στις 20/6 στο iatropedia.gr ο Καθηγητής του τμήματος Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δεν απέκλεισε την πιθανότητα το στέλεχος Δέλτα να επικρατήσει έναντι του βρετανικού και «νιγηριανού» ιού, που είναι δεύτερος σε μεταδοτικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Προβληματίζουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Κρήτη
Η έντονη παρουσία του ιού Δέλτα στην Κρήτη έχει αυξήσει την ανησυχία των αρχών καθώς -παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι υψηλής επισκεψιμότητας τουριστικός προορισμός- εμφανίζει χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.
Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 25,6% των πολιτών και το 39% μόνο με τη μία δόση του εμβολίου.
«Αυτά σύμφωνα με τα δεδομένα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την αποτελεσματικότητα της μίας δόσης και καμίας δόσης στα μεταλλαγμένα, δεν είναι και αισιόδοξη η κάλυψη η εμβολιαστική. Χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή του πληθυσμού», σχολιάζει ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος.
Οι πολίτες στο Ηράκλειο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς στην Κρήτη σημειώθηκαν τυχαία, αρκετά απανωτά περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών, γεγονός το οποίο έχει μειώσει σημαντικά τα ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός αποτελεί το καλύτερο ανάχωμα για την επεκτατική δύναμη του παραλλαγμένου ιού Δέλτα, σύμφωνα με τον ειδικό:
«Σύμφωνα με τις μελέτες, η προστασία που παρέχει η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη για το στέλεχος Δέλτα είναι πάρα πολύ υψηλή για να προστατεύσει από σοβαρή νόσηση, δηλαδή για να μην πάει ο άνθρωπος που θα κολλήσει στο νοσοκομείο. Μπορεί να μολυνθεί και να μείνει σπίτι του. Άλλωστε και στη γρίπη μην ξεχνάμε στο εμβολιασμό δεν έχουμε και τεράστια ποσοστά επιτυχίας. Καλομάθαμε το 95% και μας κακοφαίνεται το 70 και 80%, που είναι επίσης πολύ υψηλό ποσοστό κάλυψης», καταλήγει ο κ. Σουρβίνος.
Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr.