Για μια τουριστική σεζόν που ξεκίνησε με πολλά προβλήματα, καθώς έπεται της πανδημίας και του αναγκαστικού λουκέτου στις επιχειρήσεις και μέχρι στιγμής κινείται σε υποτονικά επίπεδα, κάνουν λόγο επαγγελματίες του τουρισμού στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους, ανακουφιστική θεωρείται η προσέλευση των Βαλκάνιων, κυρίως Σέρβων και Σκοπιανών, ενώ ακολουθούν οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι, οι οποίοι δίνουν μια τονωτική ένεση στους επαγγελματίες της περιοχής. Αναφορικά με τους εγχώριους επισκέπτες, αυτοί μέχρι στιγμής επισκέπτονται τα τουριστικά παραθαλάσσια μέρη κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα.
Εστιάτορας πολλά χρόνια στο Πολύχρονο αναφέρει στη voria.gr ότι μέχρι στιγμής, τέλη Ιουνίου, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Δεν έχουμε τα περυσινά χάλια, αλλά με την αύξηση 10% που υπάρχει μέχρι στιγμής δεν μπορεί να σωθεί η σεζόν. Το ξέραμε ότι δεν θα ήταν όπως το 2019, αλλά δεν περιμέναμε να είναι τόσο δύσκολα. Αυτή τη στιγμή έχουμε λίγους Σέρβους και πολύ λιγότερους Ρουμάνους. Σαββατοκύριακα κατεβαίνουν οι Θεσσαλονικείς αλλά από ό,τι φαίνεται είναι οικονομικά ζορισμένοι. Βγαίνουν λίγο έξω, για έναν καφέ, ένα παγωτό, περισσότερο στα μπαλκόνια και λιγότερο στην εστίαση. Ευελπιστούμε από την 1η Ιουλίου μήπως κατέβουν περισσότεροι Έλληνες», επισημαίνει.
Ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στο Πολύχρονο κάνει λόγο για λίγο κόσμο μέχρι στιγμής και για μια σεζόν που ουσιαστικά είναι ενός μηνός και η οποία δεν θα φτάσει για να σηκώσει το βάρος από τις απώλειες που προκάλεσε το κλείσιμο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. «Αυτή τη στιγμή έχω δύο δωμάτια με κόσμο σε σύνολο 28. Με δύο δωμάτια δεν μπορεί να σταθεί επιχείρηση, η οποία έχει να λειτουργήσει ουσιαστικά από το 2019» λέει και συνεχίζει: «Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πάρα πολλά, δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Η οικονομική στήριξη που δόθηκε ήταν πολύ μικρή, ούτε για το ρεύμα. Τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία;».
Πρόβλημα προκαλείται στα τουριστικά καταλύματα καθώς υπάρχουν κάποια πρακτορεία που θέλουν να στείλουν κόσμο αλλά ζητούν να «πατσίσουν» τις προκαταβολές που είχαν δώσει από πέρυσι, όμως τους πρόλαβε το lockdown και οι ακυρώσεις.
Πιο αισιόδοξη είναι ιδιοκτήτρια καφέ – μπαρ στη Χανιώτη λέγοντας ότι η κίνηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα κινείται σε επίπεδα καλύτερα από πέρυσι. Η ίδια βλέπει μια άνοδο στο τζίρο σε σχέση με τη σεζόν του 2020, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, της τάξης του 30-40%. Αισιοδοξεί ότι από τον Ιούλιο και μετά θα έρθουν στη Χαλκιδική και Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους και να ξεσκάσουν από τον πολύμηνο εγκλεισμό, δίνοντας επιπλέον στήριξη.
Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Χανιώτη αναφέρει ότι η σεζόν ξεκίνησε υποτονικά με κάποιους Βαλκάνιους και λίγους Έλληνες. Επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες του χώρου προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές για να προσελκύσουν κόσμο, ωστόσο, όπως τονίζει, αυτό είναι δύσκολο μιας και οι μεγάλες πλατφόρμες που φέρνουν τουρίστες κρατούν ένα τρομακτικό ποσό. Φέρνοντας ένα παράδειγμα αναφέρει: «Από ένα δωμάτιο που ο ίδιος χρεώνει 50 ευρώ, η πλατφόρμα θα πάρει το 15%, που συνεπάγεται περίπου 10 ευρώ, συν τη φορολογία άλλα δέκα ευρώ, συν τα λοιπά έξοδα, αυτά που τελικά μένουν στο ταμείο είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν για να συντηρηθεί μια επιχείρηση».
Επισημαίνει ότι οι ίδιοι προσπαθούν να κρατήσουν φέτος χαμηλά τις τιμές για να προσελκύσουν κόσμο ωστόσο, όπως λέει, αυτό είναι δύσκολο μιας και οι μεγάλες πλατφόρμες που φέρνουν κόσμο κρατούν ένα τρομακτικό ποσό. Φέρνοντας ένα παράδειγμα λέει ότι από ένα δωμάτιο που ο ίδιος χρεώνει 50 ευρώ, η πλατφόρμα θα πάρει το 15%, δλδ 10 ευρώ, συν τη φορολογία άλλα δέκα ευρώ, συν τα λοιπά έξοδα, αυτά που τελικά μένουν στο ταμείο, είναι ελάχιστα και δεν φτάνουν για να συντηρηθεί μια επιχείρηση.
Ο ίδιος καταγγέλλει ότι στην περιοχή υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα, με κάποιους επιτήδειους Βαλκάνιους αλλά και Έλληνες που έχουν αγοράσει βίλες και τις νοικιάζουν «μαύρα» χωρίς κανένα παραστατικό, δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις νόμιμες επιχειρήσεις.