Πέμπτη, 28 Νοε.
11oC Αθήνα

Τζανάκης: «Λόγω του εμβολιασμού γλιτώσαμε 16.500 κρούσματα και 400 θανάτους τις τελευταίες μέρες»

Τζανάκης: «Λόγω του εμβολιασμού γλιτώσαμε 16.500 κρούσματα και 400 θανάτους τις τελευταίες μέρες»

Ο εμβολιασμός αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά του κορονοϊού κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί/

Περίπου 400 θάνατοι, 250 διασωληνωμένοι και 16.500 κρούσματα αποφεύχθηκαν λόγω του εμβολιασμού το τελευταίο διάστημα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ  ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δε θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνοντας ότι  δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας. «Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», πρόσθεσε.  

Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, επισήμανε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4. «Μια στενή επαφή που έμεινε ένα τέταρτο με κάποιον που έχει μολυνθεί και μεταδίδει, ενώ παλιά χρειαζόσουν 20 λεπτά για να μολυνθεί, τώρα απαιτούνται 3-5 λεπτά. Μάλιστα, ο ανεμβολίαστος αναπτύσσει πάρα πολύ υψηλό φορτίο», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο και ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, αλλά ένας ανεμβολίαστος θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ακόμα κι αν είναι μικρής ηλικίας. Στην περίπτωση δε που είναι πάνω από 50 ετών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι 3 στους 10 θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και κάποιοι θα διασωληνωθούν. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, στους 100 θανάτους πάνω από 50 ετών οι 90-95 θα αφορούν ανεμβολίαστους και οι 5 θάνατοι θα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ηλικιωμένοι είτε λόγω οργανικής κατάστασης και φαρμάκων δεν ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στο εμβόλιο.

Υποχρεωτικότητα και μετακινήσεις με τεστ 

Ο ίδιος έθεσε και το θέμα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των ιερέων.  «Οι παπάδες που έρχονται σε επαφή με το ποίμνιό τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο να νοσήσει βαριά και να πεθάνει, δεν πρέπει να εμβολιαστούν; Δεν πρέπει οι κατά τόπους μητροπόλεις να ζητήσουν να εμβολιαστούν άπαντες;», τόνισε. 

Σχολιάζοντας την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά θέτοντας στο τραπέζι τη δωρεάν πρόσβαση σε τεστ των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. «Πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες ώστε αυτοί να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο οποιοδήποτε τεστ χρειάζεται προκειμένου να μετακινηθεί. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον, ο οποίος μάλιστα δε φταίει που δεν εμβολιάστηκε, να πληρώνει από την τσέπη του, διότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύσουμε το μέτρο κι όχι να το παρεμποδίσουμε», κατέληξε.  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις