Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην επιστημονική κοινότητα.
Τα στοιχεία της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή σοκάρουν.
Παρασκευή (02.07.2021): 771 έναντι 395, αύξηση, 195% περισσότερα
Σάββατο (03.07.2021): 1001 έναντι 375, αύξηση, 266% περισσότερα
Κυριακή (04.07.2021): 619 έναντι 236, αύξηση, 262% περισσότερα
Οι… αριθμοί σε συνδυασμό με το “καμπανάκι” που χτύπησε ο Σωτήρης Τσίόδρας στη σύσκεψη της Δευτέρας (05.07.2021) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, όπου παρατηρείται έντονα η αυξητική τάση της πανδημίας, έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην κυβέρνηση.
Η -άκρως μεταδοτική- μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ, την ώρα που διαπιστώνεται μείωση στην εμβολιαστική ροή. Αυτοί είναι οι λόγοι, που πλέον είναι όλα ανοιχτά για την κυβέρνηση. Έτσι, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στις περιοχές, όπου θα παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού.
Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%.
Οι περιοχές που είναι… πίσω στους εμβολιασμούς
Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε τους πίνακες με την εμβολιαστική κάλυψη ανά περιφέρεια και τόνισε ότι είναι παντού διαθέσιμα, και εμβόλια και ραντεβού.
Η περιφέρεια που κατέχει τα πρωτεία στους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση είναι τα Ιόνια Νησιά με 55% του πληθυσμού και ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 52% και η Αττική με 51%.
Click4more: «Τσουχτερά» πρόστιμα, «λουκέτα» αλλά και bonus σε εστίαση και κέντρα διασκέδασης – Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στον αντίποδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται αρκετά πίσω, καθώς έχει εμβολιαστεί με μία δόση μόλις το 39% του πληθυσμού.
Στα Ιόνιο βρίσκεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, καθώς τις έχει λάβει το 47%. Στο Νότιο Αιγαίο έχει εμβολιαστεί πλήρως το 44%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία το 39%. Στη Στερεά Ελλάδα έχει κάνει και τις δύο δόσεις το 31%, ενώ έχει εμβολιαστεί το 32% του πληθυσμού σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Πελοπόννησο.