Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ινδονησία: 1.000 γιατροί και νοσηλευτές πέθαναν στη μάχη με την πανδημία

Κορονοϊός – Ινδονησία: 1.000 γιατροί και  νοσηλευτές πέθαναν στη μάχη με την πανδημία

Ο κορονοϊός «θερίζει» την Ινδονησία ακόμη και ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Οι γιατροί που χάθηκαν στη μάχη με την πανδημία έφθασαν τους 458 έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Συνολικά ο κορονοϊός ευθύνεται για περίπου 1.000 θανάτους υγειονομικών στην Ινδονησία, ανέφερε ο Αντίμπ Χουμαϊντί, στέλεχος του ιατρικού συλλόγου, τονίζοντας πως ο αριθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες.

Κάπου 458 γιατροί έχουν υποκύψει στον COVID19 από τον Μάρτιο του 2020 έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Κατά τον κ. Χουμαϊντί, οι θάνατοι μελών του ιατρικού προσωπικού εξαιτίας του κορονοϊού επταπλασιάστηκαν τον Ιούνιο· μέσα στις πρώτες εννέα ημέρες του Ιουλίου, οι απώλειες στις τάξεις των γιατρών έφθασαν τις 35.

Το ρεκόρ θανάτων γιατρών στην Ινδονησία καταγράφηκε τον Ιανουάριο, όταν είχαν υποκύψει 65.

Συνολικά, αν προστεθούν και τα υπόλοιπα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, οι νεκροί πλησιάζουν τους χίλιους, από τους οποίους πάνω από 10 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, κατά τον ινδονησιακό ιατρικό σύλλογο.

Κορονοϊός – Ινδονησία: 3η δόση Moderna

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού θα κάνουν μια τρίτη δόση, με το εμβόλιο της αμερικανικής Moderna, για να ενισχυθεί η προστασία τους. Η χώρα έχει βασιστεί ως εδώ στην εκστρατεία ανοσοποίησης στο σκεύασμα της Sinovac Biotech, αλλά οι συνεχιζόμενοι θάνατοι μελών του ιατρικού προσωπικού εγείρουν νέες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του, ειδικά έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ινδονησία, όπου η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία από το κύμα μολύνσεων εξαιτίας της Δέλτα, η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, έλαβε χθες από τη Σιγκαπούρη φιάλες οξυγόνου και μέσα ατομικής προστασίας που χρειαζόταν απελπιστικά το σύστημα υγείας της, καθώς έχει κατακλυστεί από το νέο κύμα.

Τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στήνοντας σκηνές σε χώρους στάθμευσης, όμως πολλά αρνούνται πλέον να εισαγάγουν νέους ασθενείς, αφήνοντας ουσιαστικά πολλούς άρρωστους να πεθαίνουν στα σπίτια τους, ενώ οι συγγενείς τους κάνουν τα πάντα για να βρουν μια φιάλη οξυγόνου.

Πέρα από τις φιάλες οξυγόνου, η Σιγκαπούρη έστειλε στην Τζακάρτα αναπνευστήρες, μάσκες, γάντια και μπλούζες με δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της πόλης – κράτους.

Άλλες περίπου χίλιες συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής αναμένονται επίσης από την Αυστραλία. Οι ινδονησιακές αρχές διαβεβαιώνουν πως θα προμηθευτούν άμεσα μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου και εξοπλισμού.

Κορονοϊός – Ινδονησία: Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά

Η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, με σχεδόν 270 εκατομμύρια κατοίκους, μετράει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα του SARS-CoV-2 καθημερινά κι αυτή την εβδομάδα κατέγραψε ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες (1.040). Ο αριθμός των μολύνσεων έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

Από την εκδήλωση της πανδημίας, επισήμως τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,4 εκατομμύρια, όμως ειδικοί τονίζουν πως στην πραγματικότητα, πρέπει να είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου του μικρού αριθμού τεστ. Οι θάνατοι συνολικά πλησιάζουν τους 64.000, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Σ’ ένα νοσοκομείο στη Σουραμπάγια, στο νησί της Ιάβας, όπου ζει ο μισός ινδονησιακός πληθυσμός, οι ασθενείς με την COVID-19 σχηματίζουν ουρές, αλλά «πολλοί από τους εργαζομένους μας έχουν μολυνθεί και οι ίδιοι», είπε εκπρόσωπός του. «Με το που φεύγει ένας ασθενής μπαίνει άλλος αμέσως. Αισθανόμαστε πως έχουμε ξεχειλίσει», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Τα περιοριστικά μέτρα, ιδίως το κλείσιμο γραφείων, καταστημάτων και, στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο, των τεμενών και των εκκλησιών, επεκτάθηκαν την Τετάρτη (07.07.2021) στο σύνολο της χώρας. Ήδη εφαρμόζονταν δρακόντειοι περιορισμοί στα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί. Τα νέα μέτρα, που ποικίλλουν ανάλογα με τον δείκτη επίπτωσης, εφαρμόζονται σε δεκάδες πόλεις από τη Σουμάτρα (δυτικά) ως τη Δυτική Παπούα (ανατολικά).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις