Ελλάδα

Κατασκηνώσεις: Το υγειονομικό πρωτόκολλο ορίστηκε μετά την έναρξη λειτουργίας – Αλλάζει ανά εβδομάδα

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεκάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που βρίσκονται σε κατασκηνώσεις. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων, Π. Μπαρδάκης, κατήγγειλε πως το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων εν μέσω πανδημίας βγήκε αφού άνοιξαν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπαρδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» σημείωσε πως όχι μόνο οι οδηγίες σχετικά με τον κορονοϊό δόθηκαν αφού άνοιξαν οι κατασκηνώσεις, αλλά τόνισε πως αυτές αλλάζουν κάθε εβδομάδα.

 

Όπως αποκάλυψε το πρωτόκολλο προβλέπει είσοδο των παιδιών με απλό self test, αλλά και επισκεπτήριο μία φορά την εβδομάδα. Ωστόσο, η Ένωση Κατασκηνώσεων αποφάσισε κατάργηση των επισκέψεων και υποχρεωτικά rapid test.

Ο κ. Μπαρδάκης σημείωσε τα εξής: «Οι κατασκηνώσεις πέρυσι φιλοξένησαν 60.000 παιδιά μόνον με ένα κρούσμα ένα κοριτσάκι από τη Βέροια, όλα λειτούργησαν άψογα. Δυστυχώς, φέτος δεν ξεκινήσαμε καλά, δεν υπήρχε συνεργασία με το υπουργείο. Επί τρεις μήνες ζητούσαμε από το υπουργείο Εργασίας για να υπάρχει συνεννόηση. Το υγειονομικό πρωτόκολλο βγήκε αφού ανοίξανε οι κατασκηνώσεις, στις 18 Ιουνίου με ισχύ μέχρι 28 Ιουνίου».

Τόνισε, δε, πως αυτό το πρωτόκολλο δεν μπορεί να είναι εβδομαδιαίο, καθώς το πρόγραμμα στις κατασκηνώσεις είναι τουλάχιστον 15ημερο.

Όπως είπε, κάποιες κατασκηνώσεις στις αρχές ζητούσαν self test «γιατί αυτές ήταν οι οδηγίες» μέχρι η Ένωση να αποφασίσει rapid test και να βάλει τέλος στις επισκέψεις. Υπογράμμισε, πως «δεν υπάρχει συνολική εικόνα των κρουσμάτων» και ζήτησε από τους γονείς να σεβαστούν τα μέτρα και μην επισκέπτονται τα παιδιά στα κάγκελα της κατασκήνωσης.

Πατούλης: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους νέους

Στην ίδια εκπομπή ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης σημείωσε: «Γενικότερα υπάρχει πρόβλημα αν δεν εμβολιαστούμε θα βλέπουμε τρύπες σε περιπτώσεις κοινωνικής συνεύρεσης. Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους νέους, η ηλικία μεταδοτικότητας του ιού έχει φτάσει τα 28 χρόνια. Το rapid test μπορεί να δημιουργήσει μία καλύτερη προσαρμογή στις κατασκηνώσεις».

Συνέστησε καλύτερο έλεγχο για τα άτομα που μπαίνουν και βγαίνουν από τις κατασκηνώσεις.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, που βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή, τόνισε πως πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και σημείωσε πως το 1/3 των παιδιών με κορονοϊό νοσούν με τη μετάλλαξη Δέλτα: «Εκ του αποτελέσματος ήταν λάθος η απόφαση να μπαίνουν αρχικά στις κατασκηνώσεις με self test αλλά θα πρέπει να παρθούν και άλλα μέτρα. Αυτά τα παιδιά δεν είναι από την ίδια τάξη, είναι από διάφορες περιοχές, πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε τα πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις, όπως να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών».

 

Τέλος, σημείωσε πως: «Γίνεται “πάρτι” με τον κορονοϊό στις κατασκηνώσεις. Σε 15 δευτερόλεπτα μεταδίδεται η μετάλλαξη Δέλτα…Πρέπει να πάρουμε σοβαρά μέτρα για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιών». Μάλιστα, μητέρα ανήλικης μαθήτριας κατήγγειλε πως η κόρη της κόλλησε από πλήρως εμβολιασμένη δασκάλα σε κατασκήνωση εκφράζοντας την ανησυχία της. 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα