Εν μέσω απειλών προς την ΕΕ αλλά και την ελληνοκυπριακή πλευρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσαν πως ανοίγει η Αμμόχωστος στο 3,5%.
Η περιοχή όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ θα χαρακτηριστεί αποστρατιωτική και θα επιστραφούν οι περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους μέσω της Επιτροπής που έχουν συστήσει στην Κύπρο δήλωσαν χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νέα αυτή προκλητική ενέργεια του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ανακοινώθηκε από τον Τατάρ ο οποίος είπε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης.
Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα.
Νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε ανεπίτρεπτες εκφράσεις αναφερόμενος στην ΕΕ αλλά και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είπε, ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση το όλο εγχείρημα απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ερντογάν άσκησε κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν. Ανέφερε επίσης, ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασύρονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ο ίδιος έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο Κυπριακό και να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.
Τι είναι η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου
Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) είναι τμήμα της πόλης το οποίο παρέμεινε κλειστό από το 1974 έως σήμερα. Αμέσως μετά την εισβολή, ο τουρκικός στρατός περιέφραξε την περιοχή στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε όλους πλην του προσωπικού του τουρκικού στρατού και των Ηνωμένων Εθνών. Αποτέλεσε για χρόνια πεδίο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ σε όλα τα σχέδια που τέθηκαν μέχρι σήμερα στο τραπέζι προβλέπεται η επιστροφή της υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία προωθεί σχέδια ανοίγματος και εποικισμού της πόλης.